Eucalyptus, gomboom, Snow Gum

Eucalyptus pauciflora ssp 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Myrtaceae

Categorie: kuipplant, boom.

Hoogte : >2 m

 Algemeen:

Uit de bergen van Australie en Nieuw Zeeland, twee nieuwe Eucalyptus aanwinsten, de E.p. ssp niphophila en E.p.ssp debeuzevillei. Tot nu toe waren alle in ons land gekweekte Eucalyptussen (gunnii, globulis) wel kouderesistent, maar verder dan enige winters in de vollegrond kwamen ze toch niet. Deze nieuwe Snow Gums zijn winterhard tot wel -20C, en dus geschikt voor ons klimaat! Deze soorten groeien wat minder hard dan de gebruikelijke, zeker in het begin, uiteindelijk worden het flinke bomen. Erg mooi is de gevlekte bast, van zilver tot rose van kleur. Ook de dikke geurende bladeren zijn erg mooi.

Opkweek

Het zaad mengen met wat schoon scherp zand, vochtig maken en in een potje of zakje 3 weken in de koelkast leggen. Niet laten uitdrogen, maar er moet wel wat lucht bij kunnen. Hierna in een goed doorlatende grond ondiep zaaien bij kamertemperatuur en iets vochtig houden. Licht en koel opkweken, niet te nat. Voorzichtig verspenen als de plantjes enige cm hoog zijn. Niet te snel uitplanten in de tuin, de planten moeten zeker 25 cm hoog zijn.

Verzorging.

Belangrijk is een goed afwaterende, zandige grond. Nat veen of klei wordt slecht verdragen. Maak eventueel zelf een heuveltje van puin en zand.Eucalyptus kan goed tegen wind, zoute lucht, warmte en zon. Tussen de zaailingen kan een groot verschil in winterhardheid optreden, plant dus groepjes en kijk welke er overblijven na (strenge) vorst.

Deze zaden worden verkocht als pakket: 2 zakjes met de 2 soorten voor 5 euro.