Sier gember

Hedychium coronarium

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Zingiberaceae

Categorie: vaste plant, buiten, kamer of kas.

Hoogte: 120 cm.

 Algemeen:

Er zijn vele soorten sier gember, allemaal even exotisch met prachtige bloemvormen en kleuren. In warmere streken soms onkruid, zo sterk zijn deze planten, maar hier zijn ze nog bijna onbekend. Dit is een sterke soort waarvan de wortelstokken redelijk goed koudebestendig zijn, mits goed afgedekt. Maar in Nederland is nog weinig ervaring in de volle grond. Ook in een grote kuip te kweken, deze in de zomer buiten ingraven. Heel geschikt voor de serre of koude kas.

Opkweek

Moeilijke kiemer, niet alle zaden zullen ontkiemen en het kan nogal lang duren. Zaaien in zaaigrond, heeft bodemwarmte nodig van 20-25 graden om te kiemen. Licht vochtig houden, niet laten uitdrogen. Soms wordt geadviseerd de zaden te overgieten met water van 80C voor het zaaien, om de kiemrust op te heffen. Verder warm en licht kweken, volle zon. Snelle groeier, dus regelmatig mesten.

Deze plant is een prachtige bladplant, maar bloemen zijn in ons klimaat ook mogelijk, al is dat dan in de herfst en moet het weer een beetje meewerken. Best is de plant in een flinke container te kweken, in de zomer ingegraven in de tuin, in de winter opgeslagen in een vorstvrije schuur. Voorkomen moet worden dat het blad afsterft, en in het voorjaar moet de plant binnen op gang geholpen worden met hogere temperaturen en een licht plekje. Dan kunnen in de zomer zeker veel bloemen verwacht worden. Buiten in de volle grond zullen in de winter de stengels afsterven, en begint de plant in het voorjaar weer van voor af aan, en is het daarom moeilijker bloemen te krijgen. Zorg dan voor een plek die in het voorjaar snel opwarmt, b.v. tegen het huis op het zuidoosten of zuidwesten. Dan wel in de zomer veel water geven!