Ginkgo biloba

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Ginkgo familie (enigste lid)

Categorie: boom, winterhard

 Algemeen:  

Deze primitieve conifeer was bekend van fossielen en was algemeen ten tijde van de dinosaurussen, 200 miljoen jaar geleden. Totdat bij expedities naar de berggebieden van China, deze boom nog gekweekt bleek te worden in tuinen van boeddhistische monniken. Nu wordt deze mooie boom weer verspreid over de wereld als sierboom. Opvallend is het aparte blad, de mooie smal piramidale groeiwijze en prachtige gele herfstkleur. In onze contreien is deze boom volledig winterhard. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar Ginkgo extracten die werkzaam blijken te zijn tegen dementie.

Opkweek.

De grote zaden ongeveer 1 cm diep planten, in zanderige grond. Niet te nat houden. De planten later ter plekke in de tuin uitplanten, op een plek met wat zon. Niet erg veeleisend, de boom blijft vrij smal en wordt in de loop van de jaren 5 meter hoog, de groei is vrij langzaam. Bladverliezend.

Vaak wordt deze boom gebruikt als bonsai, gekweekt in een ondiepe schaal. De stam is makkelijk te vormen tot een oud uitziend geheel, met het mooi gevormde blad als contrast.