Start ] Omhoog ] acnistus ] achimenes ] bignoniarose ] bamboe ] beaucarnea ] aronskelk ] baobab ] albizia ] Agapanthus ] pennisetum ] phoenixroe ] pinda ] boomtomaat ] calliandra ] Celosia spicata ] Cistus albidus ] cichorei ] clitoria ] dadelpalm ] Dahlia oranje-rose ] cyclamen ] Dahlia rood ] crinum ] drakenwortel ] distel ] desertrose ] dahlia blad rood ] crinodendron ] Commelina ] cordyline ] cherimoya ] cistuswit ] chamaerops ] cassia ] cacao ] caesalpina ] butia ] bestellen. ] orbea ] itaarons ] dierama ] kaardenbol ] bereklauw ] passiebloem ] pompoafri ] sauromatum ] amaryllis ] papaja ] pawpaw ] muszeb ] kaki ] [ granaat ]

Granaatappel

Punica granatum

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Punicaceae

Categorie: vruchtboom, kuipplant

Hoogte : 1-2 m 

 Algemeen:

Een heel bekende fruitboom die algemeen, al in de oudheid, gekweekt werd in het Midden-Oosten en landen rond de Middellandse zee. Ook een bijbelse plant. Eigenlijk is het een wat ijle struik met klein blad, maar in het voorjaar zeer opvallende, oranjerode trompetbloemen, die al snel uitgroeien tot vruchten zo groot als een appel, met het kenmerkende kroontje. De vruchten hebben een dunne schil en zijn verder helemaal gevuld met een soort sapgevulde bessen. Stop een handvol in je mond en het heerlijke sap spat eruit..de meeste mensen zullen de vele pitten echter minder waarderen. Het vitaminerijke sap smaakt zoet, naar citrus met een vleugje kers.

In ons klimaat zullen de vruchten niet snel rijpen, maar decoratief zijn ze wel, evenals de bloemen. De plant kan niet tegen vorst en moet dus in kuip gekweekt worden, of in een flinke container ingraven in de grond. In de winter in een vorstvrije schuur of garage overwinteren.

Opkweek

Ondiep zaaien in het voorjaar, zonnig opkweken. Niet veeleisend. Zoveel mogelijk buiten kweken, op een zonnige plek. Beschermen tegen vorst, een graadje nachtvorst is echter geen probleem. Liefst licht en zo koel mogelijk overwinteren, vrij droog houden, maar niet helemaal laten uitdrogen. Na de bloei in het voorjaar flink terugsnoeien en wat mest geven.