Inlandse Jeneverbes

Juniperus communis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Juniperus familie

Categorie: tuinstruik, bonsai

 Algemeen:  

Dit is de Jeneverbes die vanouds in Nederland voorkomt, maar nu teruggedrongen is tot de Veluwe, Drente en nog wat andere natuurgebieden in Nederland. De blauwe bessen zijn aromatisch en worden gebruikt in de keuken (zuurkool bijvoorbeeld) en bij de bereiding van Jenever en Benedictine.

Het is een grillig gevormde, altijd blauwgroene conifeer, waarbij vooral de mooi gedraaide stammen opvallen. Als jonge plant is hij mooi kegelvormig, later onregelmatig van vorm, de plant wordt ongeveer 2 meter. Heel goed bestand tegen felle zon en veel wind. Te gebruiken als opvallende solitair, in heide of rotstuin. Natuurlijk goed als bonsai te vormen, al snel krijgt de struik een oud uiterlijk.

Opkweek.

Zaaien in zanderige, turfhoudende, iets vochtige grond. Blootstellen aan weer en wind, ook koude. Kiemt onregelmatig gedurende 2-3 jaren. Zaailingen apart oppotten in zandhoudende potgrond, buiten opkweken maar de pot niet laten bevriezen. Als de plantjes 15 cm hoog zijn ter plaatse in de tuin planten, zonnig en vrijstaand. Niet laten uitdrogen gedurende de eerste maanden na verpoten.

Verzorging.

Weinig verzorging nodig, hoeft niet gesnoeid te worden. Sneeuw kan takken breken.