Start ] Omhoog ] acnistus ] achimenes ] bignoniarose ] bamboe ] beaucarnea ] aronskelk ] baobab ] albizia ] Agapanthus ] pennisetum ] phoenixroe ] pinda ] boomtomaat ] calliandra ] Celosia spicata ] Cistus albidus ] cichorei ] clitoria ] dadelpalm ] Dahlia oranje-rose ] cyclamen ] Dahlia rood ] crinum ] drakenwortel ] distel ] desertrose ] dahlia blad rood ] crinodendron ] Commelina ] cordyline ] cherimoya ] cistuswit ] chamaerops ] cassia ] cacao ] caesalpina ] butia ] bestellen. ] orbea ] itaarons ] dierama ] [ kaardenbol ] bereklauw ] passiebloem ] pompoafri ] sauromatum ]

Kaardenbol

Dipsacus fullonum

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Dipsaceae

Categorie: tuinplant

Grootte: 150 cm  

Een van oudsher bekend industrieel gebruiksgewas. Maar niet om te eten, de stijve haken aan de uitgebloeide bloem werden gebruikt om geweven stoffen te verdichten en op te ruwen. Daartoe werden de gedroogde hoofdjes op stalen rekken bevestigd. De aangeboden zaden komen uit de Franse Provence, waar deze plant tot vrij recent nog hiervoor werd gekweekt.

Opkweek. 

Zaaien in het voorjaar of najaar in vochtige turf of zaaigrond.  Als de plantjes hanteerbaar zijn uitplanten op de uiteindelijke plaats in de tuin. Winterhard.

Verzorging.

Heeft een zonnige plaats nodig, doet het goed op zanderige droge grond. Het eerste jaar blijft de plant laag bij de grond, pas het tweede jaar wordt het een opgaande plant, met meerdere bloemstengels. De bloemen zijn roze. Na de bloei verdroogt de plant, maar blijft wel staan. Zo is het ook in de winter een waardevolle verschijning. De plant kan natuurlijk ook als droogbloem gebruikt worden in grote herfstboeketten. Goede bijen plant, en de vogels eten de zaden graag.