Kaki, Persimmon,
Sharonfruit
Diospyros kaki
Kweekhandleiding en verzorging.
Familie: Ebenaceae
Categorie:
vruchtboom, winterhard
Hoogte :
2-4 m

Algemeen:
De
kakivrucht is een zoete vrucht die wel wat lijkt op een tomaat. De smaak lijkt
op die van een peer en abrikoos, tenminste
als de vrucht helemaal rijp is. Dit is als de kleur donkeroranje is en de vrucht
zacht aanvoelt, de bladeren zijn dan meestal al gevallen. Niet rijpe vruchten
bevatten veel looizuur en zijn erg wrang. De kakivrucht vormt een flinke struik
of kleine boom en wordt veel gekweekt in het Middellandse zeegebied, Israël
en Nieuw Zeeland. Op een beschutte plaats in de zon is deze plant hier
probleemloos te kweken, alleen echt strenge vorst kan schade aanrichten.
Opkweek
In
het vroege voorjaar zaaien in zaaigrond bij kamertemperatuur. Binnenshuis op een
lichte en niet te warme plek opkweken. Vanaf mei buiten uitplanten op een
zonnige plek, beschut tegen noorden- en oostenwind. Tegen een zuidmuur is ook
heel geschikt. Iedere vruchtbare tuingrond voldoet. De vruchten rijpen in het
late najaar, dus oogst niet te vroeg, na de bladval. Zonder snoei kan een nogal
brede struik ontstaan, desgewenst kan een boomvorm worden bereikt door
regelmatig te snoeien.
|