Nelumbo nucifera

Lotus bloem

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 

Familie: Lotus familie

Categorie: tropische waterplant

Grootte: 0.5-1 m.

Blad: rond, tot 30 cm diameter

Een prachtige plant, veel gezien in tropische vijvers, waar deze sterke groeier het hele wateroppervlak kan bedekken. De grote bladeren steken dan flink boven het water uit, waartussen dan de grote, meest roze bloemen te voorschijn komen.

Verzorging en opkweek.

Omdat dit een tropische plant is, kan deze plant alleen groeien in een bak of vijver binnenshuis, in een serre of kas, of eventueel in de zomer buiten. Zon is vereist, de watertemperatuur mag niet beneden 20 graden zijn tijdens de groei. De overwintering mag echter wel in koud water. Zorg voor een waterdiepte van minstens 30 cm en een lemige bodem van 5-10 cm dik.

De grote zaden worden aan het stompe uiteinde aangevijld, tot een gat in de harde wand ontstaat. Daarna het zaad op de waterbodem leggen, eventueel verankeren. De kieming vind meestal binnen een week plaats, waarna het eerste blaadje al snel boven het oppervlak komt. Verder warm en licht opkweken, liefst zonnig. In het najaar sterft de plant boven water af, vorstvrij bewaren en in het voorjaar weer warm zetten.