Himalaya Blue Poppie

Meconopsis betonicifolia Sky Blue

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Papaveraceae

Categorie: vaste plant, tuin

Hoogte : 75 cm 

 Algemeen:

Een prachtige plant vanwege de prachtige hemelsblauwe, teer ogende klaprozen. Afkomstig uit de bergen van China en Tibet. Als deze plant het naar zijn zin heeft, kunnen hele bossen ontstaan, maar het is wel een kieskeurige plant! Het is een niet al te hoge vaste plant die dus ieder jaar weer terugkomt en bloeit in de vroege zomer. Redelijk goed vorstbestendig, maar houdt niet van droogte, zon en warmte. Ideaal is een vochtige, koele, schaduwrijke standplaats. Zorg voor turf in de grond, zure grond zonder kalk is noodzakelijk. Eigenlijk een beetje dezelfde eisen waarop Rododendrons het het best doen!

Opkweek

Zaaien is lastig omdat de temperatuur heel belangrijk is. Zaai eerst oppervlakkig op zaaigrond bij 15 graden, vochtig houden. Als er na enkele weken niets opgekomen is, dan de pot enige weken of zelfs maanden in de koelkast zetten, niet laten uitdrogen. Daarna weer bij 15 graden zetten. Koel en vochtig opkweken, geen zon. Vanaf april op een vochtige beschaduwde plaats uitplanten. In de winter beschermen met wat herfstblad. Kan zichzelf uitzaaien.

Soorten.

Behalve de gewone soort zijn er twee cultivars verkrijgbaar, de Meconopsis x sheldonii 'Lingholm' met grotere en diepblauwe bloemen, en de Welsh Poppy Meconopsis cambrica 'Frances Perry', een zeldzaam oranje soort.

M.x sheldonii 'Lingholm' M.'Frances Perry'