Musa sikkimensis

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Musaceae

Categorie: kuipplant, vollegrond

Hoogte 350 cm  

 Algemeen:

Dit is een echte banaan afkomstig uit koudere streken van AziŰ. Nog maar pas ge´ntroduceerd in europa wordt  deze soort genoemd als de meest koudebestendige soort naast Musa Bashoo. Het wordt een flinke, indrukwekkende plant die makkelijk uitstoelt en een hele bos kan vormen.

Opkweek

Binnenshuis zaaien in januari, met bodemwarmte in een luchtig grondmengsel. Het zaad 1 dag voorweken in lauwwarm water, dan zaaien in grond die bij 25-30 ░C  constant warm wordt gehouden.Warm houden, licht opkweken. Als alle banaanachtigen is het moeilijk het zaad te laten ontkiemen, dit kan langere tijd duren, dus geef het niet te snel op! Soms wordt geadviseerd de zaden met nat vochtig zand te mengen en 4-8 weken in de koelkast te bewaren, om de kiemrust op te heffen. 

Na mei uitplanten in kuip of volle grond, op een warme, zonnige plek, beschut tegen de wind. Houdt van vochtige, humeuze en kleihoudende grond. Als de groei er inzit, flink mesten. Deze soort is kouderesistent, maar voorkomen moet worden dat de knol bevriest. Deze daarom afdekken met een flinke laag blad en stro. Als de bladeren bevroren zijn, deze bij de stam afsnijden, zo mogelijk de stam laten staan. Als de plant in kuip is gekweekt, deze voor de eerste vorst op een lichte en niet te warme plaats overwinteren. De knollen kunnen ook uitgegraven worden, bladeren verwijderen maar de stam laten zitten, de knol in vochtige turf plaatsen en koud en donker (5-10░C), bv. in een kelder of kruipruimte bewaren tot het voorjaar. Niet laten uitdrogen, controleer regelmatig op rotting en schimmel.

Ook te bestellen: voordelig bananenpakket