Azadirachta indica, Neem Tree

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Mahagony familie, Meliaceae

Categorie: boom, kuipplant, niet winterhard

Grootte: 150 cm

Blad: geveerd

De Neem boom werd al 4000 jaar geleden beschreven en wordt in sommige landen in AziŽ als heilig beschouwd. De boom kan wel tweehonderd jaar oud worden, groeit overal, ook in droge gebieden en zorgt voor schaduw, hout en heeft vele bijzondere eigenschappen. Zo bevat de hele boom de Neem olie, de zaden zelfs wel tot 50%. Deze olie bevat heel veel bijzondere bestanddelen, waar op het ogenblik veel onderzoek naar gedaan wordt. Van oudsher bekend is de werking als natuurlijk insecticide. Zo kan van een aftreksel van blad en zaden een ongediertebestrijdingsmiddel gemaakt worden dat werkt tegen vrijwel alle insecten, ook als die resistent zijn geworden tegen chemische middelen. Verder bevat de plant ontstekingsremmende stoffen, stoffen tegen suikerziekte, en wordt er onderzoek gedaan naar de werking als anticonceptiemiddel voor mannen.

 Opkweek uit zaad: 

Het hele jaar door te zaaien, ontdoe de pit van de houtige schil en plant 1 cm diep in zaaigrond. Warm en niet te nat houden. De zaden zijn slechts enige maanden houdbaar.

Verzorging.

Kweek binnenshuis op een lichte en warme plek. Kan ik de zomer naar buiten. Zorg voor een flinke pot. De plant is bladhoudend in de winter en kan niet tegen vorst. Verder is er nog niet zo veel ervaring met deze mooie plant als kamerplant.