|
Papaja Carica papaya Kweekhandleiding
en verzorging. Familie: Caricaceae Categorie: kasplant, kuipplantGrootte: 200 cm
Dit is een algemeen in de tropen en subtropen gekweekte vruchtboom. Het is een tropisch ogende, supersnelle groeier die natuurlijk houdt van veel licht en warmte. In de zomer zal de plant hier prima groeien, in de winter is een verwarmde kas of serre nodig. Krijgt u de plant door de winter, dan zijn bloemen en vruchten goed mogelijk, zeker als het seizoen in een serre verlengd kan worden. De vruchten volgen na flinke, groenwitte bloemtrossen. Ze worden fors, tot meer dan een kilo. Het zoete, rode vruchtvlees is sappig en smaakt naar muskaat en meloen. Het bevat erg veel vitamine C en caroteen, het is dus een gezonde fruitsoort. Bekend is ook het enzym papaine dat uit de vrucht wordt gewonnen. Het helpt eiwit af te breken, om zo bijvoorbeeld vlees mals te maken. Meng de vrucht daarom niet met eiwithoudende gerechten als gelatine, yoghurt of andere melkproducten, er kan een (onschadelijke) bittere smaak optreden als gevolg van de eiwitafbraakproducten. Opkweek. Zaai vanaf februari op een warme plaats, zorg voor veel (zon) licht. Hou de groei erin door regelmatig te verpotten. Vanaf eind mei kunnen de planten naar buiten, hou ze in kuip of plant in de volle grond in humeuze vruchtbare grond. Zorg voor een beschutte, zonnige standplaats. Veel water geven wanneer in kuip gekweekt, en regelmatig mesten. In september weer naar binnen halen. Pas op met droge lucht. Het is normaal dat in de winter alleen de bovenste bladeren behouden blijven. Minimum temperatuur 14 °C.
|