Start
acnistus
achimenes
bignoniarose
bamboe
beaucarnea
baobab
albizia
Agapanthus
pennisetum
phoenixroe
pinda
boomtomaat
calliandra
Celosia spicata
Cistus albidus
cichorei
clitoria
dadelpalm
Dahlia oranje-rose
cyclamen
Dahlia rood
crinum
drakenwortel
distel
desertrose
dahlia blad rood
apios
crinodendron
Commelina
cordyline
cherimoya
cistuswit
chamaerops
cassia
cacao
caesalpina
butia
bestellen.
orbea
itaarons
dierama
kaardenbol
bereklauw
passiebloem
pompoafri
sauromatum
amaryllis
papaja
pawpaw
muszeb
kaki
granaat
flamboyant
meconopsisStart
actueel in de tuin
contact
disclaimer
plantenlijst/zaden

Pawpaw, Roomappel

Asimina triloba

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Annonaceae

Categorie: vruchtboom, winterhard

Hoogte : 3-6 m 

 Algemeen:

Een hier onbekende vruchtboom uit de Verenigde Staten, die familie is van de Cherimoya. Hoewel het fruit erg tropisch lijkt, is deze boom volledig vorstbestendig en worden de vruchten hier probleemloos rijp. De Roomappel krijgt trossen vruchten, elk tot wel een paar ons zwaar, die smaken naar banaan, met een vleug ananas en mango. Het vruchtvlees is zacht, als custard. De vrucht bevat meer vitamines dan bv. citrusvruchten en zijn ook rijker aan eiwit. Behalve als 'handfruit' zijn ze ook in de keuken te gebruiken, ze combineren goed met vleesgerechten.

Om vruchten te krijgen is het wel noodzakelijk om meerdere (3-4) exemplaren op te kweken, zelfbestuiving is niet mogelijk. Het is verder een makkelijk te houden boompje, dat in het najaar ook nog mooi verkleurt.

Opkweek

De zaden hebben enige maanden koude nodig om te kiemen. Eventueel kan gezaaid worden in potten, welke dan in de winter buiten gezet worden. In het voorjaar zullen de zaden dan kiemen. Een andere mogelijkheid is de zaden te mengen met vochtig zand en 2-4 maanden in de koelkast te bewaren, voor het zaaien.

Na kieming in containers opkweken, in goede potgrond. Graaf de potten in de tuin in, op een beschutte plek, niet vol in de zon. Na 2 jaar kunnen de planten in de volle grond gezet worden, op een meer zonnige plaats. De wortels zijn broos en matig ontwikkeld, wees erg voorzichtig deze niet te beschadigen. Verplanten vanuit de volle grond is soms lastig. De bloei is in het voorjaar, met purperen bloemen, deze kunnen eventueel met de hand bestoven worden voor een betere vruchtzetting. Altijd bestuiven met bloemen van een andere boom. De vruchten zijn in het najaar rijp, de vrucht wordt dan zachter en verkleurt enigszins geel.