De drakenbloedboom

Draceana drago

Toen de eerste ontdekkingsreizen begonnen, op zoek naar nieuw territorium voor Engeland, Spanje, Portugal en Nederland, werden nieuwe landen maar ook nieuwe planten ontdekt. Aan boord van deze schepen bevonden zich niet alleen matrozen en soldaten, maar ook wetenschappelijke leden, waaronder plantkundigen en tekenaars. Doel was het zoeken naar waardevolle planten voor hout,vruchten en specerijen.

Op de lange tochten naar het oosten, onder Afrika langs, werden de Canarische eilanden al snel een belangrijke rustplaats. Hier werd een bijzondere plant ontdekt die later alleen op het eiland Tenerife en La Gomera bleek voor te komen. De planten vielen op door hun vreemde uiterlijk en gigantische omvang.

Hiernaast is het laatst levende grote exemplaar van de drakenbloedboom te zien. Let op de mensen links van de voet en de palmbomen, daaraan is goed te zien hoe groot de boom wel is. De geschatte leeftijd ligt rond 600-700 jaar.

Wat de geleerden vooral intrigeerden, was het dikke rode bloed dat de plant bij verwonding afscheidde. Dit werd drakenbloed genoemd, en als waardevol geoogst en verkocht. Allereerst zou het magische eigenschappen hebben en werd het gebruikt in alchemistische recepten. Maar ook als medicijn, of zelf als koninklijk zegel werd het gebruikt.

Tegenwoordig zijn de meeste grote exemplaren gekapt, alleen in afgelegen ravijnen komen nog grotere exemplaren voor. Als sierplant is de drago echter in opkomst, hoewel nog zeldzaam.

De opkweek uit zaad kost wat tijd, maar is niet moeilijk. Het zaad zit in grote oranje bessen, het is hard en rond, en bijna doorschijnend oranje-grijs. Zo'n 4 weken na zaaien bij hoge temperatuur verschijnt een klein plantje, dat echter snel groeit.

Zaad, en een 4 weken oud plantje.

 

Er vormt zich meteen al een verdikte stamvoet en een klein rozetje van stijve, lijnvormige bladeren. Het is een sterke kamerplant, die een luchtige en niet natte potgrond nodig heeft, en een lichte of zelfs zonnige plek. Maar op het terras in een kuip kan ook.

In de loop der jaren zal de rozet langzaam groter worden, en een dikke grijze stam zal ontstaan.

    

Diverse groeistadia, van 8, 12 en 20 jaar oud.

Een leuke plant om eens te proberen, en uniek in Nederland. Wilt u een plantje bestellen, stuur dan een mail naar r.mveloo@hetnet.nl . Soms zijn er exemplaren beschikbaar!