Start
actueel in de tuin
contact
disclaimer
plantenlijst/zaden

Plumeria rubra, Frangipani 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Apocynaceae

Categorie: tropische struik, kuipplant, kamerplant

 Algemeen:

Veel voorkomende, succulente sierplant in de tropen en subtropen. De takken zijn vlezig en sterk verdikt. De spatelvormige bladen zijn 15-20 cm lang. Heel bijzonder zijn de bloemen, die in trossen aan het uiteinde van de takken verschijnen. Prachtige molenwiek bloemetjes met kleuren die in elkaar overlopen, roze, witte, rode, gele tinten. De bloemen worden als lei-bloemen en in de parfum industrie gebruikt.

Opkweek

Het gevleugelde zaad zo in de aarde steken, dat de vleugel boven de grond blijft. Zorg voor goed doorlatende vochtige grond, kamertemperatuur of iets hoger, en veel licht. Ook in de opkweek steeds volle zon geven. Geschikt als kuipplant of kamerplant, kan niet tegen koude of vorst.

De plant kent een groeiperiode en een rustperiode. Meestal begint de rust in het najaar, de bladeren zullen vergelen en afvallen, de groei stopt. Nu bijna geen water geven en licht overwinteren bij 15C. Alleen met rustperiode treedt bloei in. In het voorjaar gaat de plant vanzelf weer uitlopen, nu weer meer water geven. De plant heeft een uitgesproken hekel aan natte voeten, dus niet te veel gieten. Liefst boven de 20C houden, volle zon. Eventueel in de zomer buiten te houden, bescherm dan tegen regenachtig weer.