Poncirus trifoliatus

winterharde citrus

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Rutaceae

Categorie: struik, kuipplant

 Algemeen:

De enigste citrusplant die redelijk winterhard is, maar hier toch nooit aangeplant wordt. Terwijl de bloei, met grote geurende citrusbloemen in het voorjaar prachtig is, en er komen flinke citrusvruchten aan, lijkend op citroenen of sinaasappels. Zoet zijn ze helaas niet, maar er wordt wel jam van gemaakt. De struik zelf heeft opvallend groene takken, drietallig blad en flinke dorens..

Opkweek

Zaaien in flinke potten binnenshuis of ter plekke vanaf mei buiten op een warme plaats. Niet te nat, gebruik leemhoudende, kalkvrije grond. Zorg voor een zonnig plekje. Verder niet veeleisend, gebruik regenwater om te gieten.

Verzorging.

Te gebruiken als tuinplant op een beschutte plek, alleen beschermen tegen strenge vorst. Ook mooi als kuipplant, dan binnenshuis op een koude plek overwinteren, in een niet te donkere garage of onverwarmde kamer of serre. De plant wordt in de vollegrond wel 2 meter hoog, maar groeit langzaam.

Citrus kweken.

Deze plant dient als onderstam voor veredelde citrussoorten, en kan dus gebruikt worden om zelf echte sinaasappels, citroenen, grapefruit of mandarijnplanten te kweken. Zowel griffelent als oculeren kan gebruikt worden.