Puya berteroniana, Puya

Reuzenbromelia

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Bromeliaceae

Categorie: tuinplant, rozetvormend, altijdgroen, -5 tot -7C

Hoogte : 1,5 m 

 Algemeen:

Een spectaculair lid van de ananasfamilie, of eigenlijk zijn dit twee soorten van de meer dan 100 soorten Puya. Het zijn dus bromelia's met de kenmerkende rozet van stekelige bladeren, en de bloem op een staak uit het midden van de rozet. Alleen zijn deze bloemen erg groot en ongewoon, met groengele of staalblauwe bloemen in een enorme pluim die maanden bloeit.

Deze Puya's komen voor in Peru en de Andes, hoog in de bergen, waardoor ze tegen redelijk wat vorst kunnen, nogal ongebruikelijk voor de Bromelia familie. Eerst vormt zich een rozet van sierlijk overhangende, smalle en gestekelde bladeren. De stekels zouden een verdediging tegen lama's zijn! Deze rozet groeit in de loop van jaren uit tot wel 1 meter in doorsnede. Uiteindelijk komt dan de bloem, die wel twee meter hoog kan worden en zeer opvallend is. Na de bloei gaat de plant niet dood, en kan de volgende jaren steeds weer gaan bloeien.

De bladeren zijn lichtgroen, onderop zilvergrijs, en groenblijvend in de winter. Een opvallende verschijning. Hoewel geheel onbekend, op wat botanische tuinen na die er regelmatig de krant mee halen, zijn ze toch makkelijk uit zaad te kweken.

Opkweek en verzorging.

Binnenshuis zaaien in cactusgrond of zaaigrond. Hou de zaden aan de oppervlakte en bevochtig licht, afdekken met folie. Licht houden. Na opkomst op een zo licht mogelijke plek uit de zon opkweken, als de plantjes hanteerbaar zijn overpotten in cactusgrond en meer zon geven. Vrij droog houden. Als de planten 10 cm groot zijn uitplanten in de tuin, bij voorkeur in het late voorjaar of de zomer. De plaatsing is belangrijk, liefst heel beschut vlak bij het huis, aan de zonkant, in de winter moet de plant vrijwel droog staan. Onder een flinke conifeer die beschermd tegen regen kan ook goed werken. Bij matige tot strenge vorst de plant afdekken of inpakken, maar zo kort en droog mogelijk. Reken op een rozetgrootte van zeker een meter, met stekelige bladeren waar u niet tegenaan wilt lopen! Het is verder geen lastige plant, alleen natte voeten worden niet gewaardeerd.