Echte rook tabak, Nicotiana tabacum

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Solanaceae

Categorie: 1-jarig.

Hoogte 160-220 cm

 Algemeen:

Het kweken van eigen tabak, vroeger heel gewoon, wordt langzaam weer wat populairder. Het is heel goed mogelijk zelf sigaretten en sigaren te maken! Wel kost het nogal wat tijd en aandacht, en ervaring ook. Allereerst moeten de planten gekweekt worden. Dit is niet zo moeilijk, want tabaksplanten zijn sterke groeiers, mits goed behandeld. Er is een stukje grond nodig op een beschutte plaats in de volle zon, met doorlatende, niet te zware grond. De planten verbruiken veel water en worden behoorlijk fors. De grote bladeren en roze geurende bloemen doen exotisch aan. Na het oogsten van de grote bladeren moeten deze geel worden en narijpen, om een goede kwaliteit tabak te oogsten. Hieronder volgt in het kort de procedure, maar op het internet is nog veel meer informatie te vinden.

Opkweek

Binnenshuis zaaien in maart-mei, in potjes bij kamertemperatuur.  Neem standaard kunststof potten van ongeveer 12 cm doorsnede, en vul deze losjes met goede potgrond, licht aandrukken. Het zeer kleine zaad bovenop de losse zaaigrond strooien, dan iets inwrijven met de wijsvinger, zodat de zaden goed in contact met de grond komen, maar er niet onder verdwijnen. Met een plantenspuit iets bevochtigen. Dan een plastic zakje over de potjes plaatsen en voor een raam zetten, maar geen direct zonlicht. Dagelijks controleren of de plantjes opgekomen, dat duurt afhankelijk van de temperatuur 1 tot 2 weken. Goed kijken, want de plantjes beginnen heel klein!

 Als de plantjes opgekomen zijn, in de plastic zak  enige gaten maken zodat er frisse lucht bij kan, als de grond te droog wordt weer nevelen met de plantenspuit. Na 1 week de zak verwijderen en nu regelmatig water geven tot de plantjes na drie weken enkele bladeren hebben en elkaar in de weg beginnen te zitten. Nu voorzichtig de pot leegschudden en de plantjes per drie in een 10 cm potje met potgrond planten. Kweek voor het raam op. 

Tabaksplantjes, links 2 weken na zaaien, rechts nog 2 weken later, bijna klaar om te verplanten naar een grotere pot.

 

Als de planten duidelijk groeien, kunnen de potjes voorzichtig op een beschutte plek buiten gezet worden, niet in de zon.  Na twee weken uitplanten in de tuin. Zorg voor goed omgespitte grond, meng wat bemeste tuinaarde door, een oppervlak van 2 vierkante meter volstaat voor ongeveer 12-15 planten. De planten hebben graag volle zon. Zo nodig gieten, geef tijdens de groei 2- wekelijks mengmest bv Pokon N P K 12-10-18, die bij regenachtig weer iets door de bovengrond gemengd wordt. Niet te veel in 1 keer!

Als de planten aan de top bloemen hebben gevormd, is de oogsttijd begonnen. De tabakskweker zal de top van de plant met de bloemen wegbreken, als de planten ook voor de sier worden gehouden is dat niet strikt noodzakelijk. Let op de onderste bladeren, die zullen het eerst gelige plekken gaan vertonen. Dat is de tijd om deze bladeren te oogsten. In de weken daarna zullen steeds hoger geplaatste bladeren gaan vergelen, en die kunnen dan ook geplukt worden.

Nabehandeling.

Nu komt het echte vakwerk van de tabakskweker! Hier geldt, oefening baart kunst, wees dus niet teleurgesteld als een deel van de oogst alsnog verloren gaat. De bladeren moeten nu drogen ('curing') en fermenteren. Dit is nodig om een fijne milde tabakssmaak te ontwikkelen. Verkeerd behandelde tabak kan wel gerookt worden, het is dan een soort kruidentabak, erg scherp van smaak.

Curing.

Allereerst moet het aanwezige bladgroen uit de geoogste bladeren verdwijnen. Laat de bladeren eerst slap worden, dat duurt een paar uur vanaf het plukken. Plet voorzichtig de bladstelen en middennerf en hang de bladeren ondersteboven, twee aan twee, op, in een donkere luchtige ruimte. Niet binnenshuis, maar in een open schuur bijvoorbeeld. Zorg voor een redelijke luchtvochtigheid, want de bladeren mogen niet snel uitdrogen, maar moeten zelf eerst vergelen. Dit moet geleidelijk in 1-2 weken gebeuren. Een andere methode is de bladeren tot een hoop te stapelen (nu niet de nerf pletten), en dan af te dekken met een kleed. Iedere dag even luchten en drogen, tot de bladeren vergeeld zijn. Zorg in ieder geval dat geen schimmel of rotting optreedt, dit maakt de bladeren waardeloos en er kunnen giftige stoffen ontstaan. Dit gebeurt als de bladeren te nat blijven. De bladeren mogen ook niet te snel drogen, als de bladeren nog groen zijn als ze helemaal droog zijn, zal het nooit goede tabak opleveren. Als de bladeren helemaal vergeeld zijn moeten ze knisperdroog worden, vooral ook de nerven en bladstelen. Ze worden dan lichtbruin van kleur. 

Fermentatie.

De droge bladeren moeten nu narijpen voor een zoet tabaksaroma. De droge bladeren benevelen met water, of eventueel met een mengsel van 1 deel glycerine of suiker in 6 delen water. De bladeren  moeten net weer soepel worden, maar zeker niet echt nat. Ze kunnen nu verwerkt worden tot tabak, maar beter is ze te fermenteren. Stapel de bladeren op elkaar en druk alle lucht ertussen vandaan, bedek met plastic en een gewicht zodat er geen lucht meer bij kan. Hoe dikker de stapel, hoe beter. Zorg voor een hoge temperatuur, liefst een temperatuur van 55 graden Celsius. Er zijn veel bouwsels op internet te vinden om dit in te doen, een optie is ook een oude vrieskist met een warmtebron erin, bv een gloeilamp. De stapel liever niet openen tussendoor, als er lucht bij komt, gaat de zaak rotten. Na 1 maand zijn de bladeren dan klaar om te verwerken tot tabak. Bij een lagere temperatuur kan dit meerdere maanden duren, of eigenlijk, hoe langer gerijpt, hoe beter de smaak! Het blad is nu donkerbruin en ruikt aangenaam naar tabak. Schimmel, ammonia, of slijm duidt op rotting, de bladeren waren dan te nat of er kon teveel lucht tussen komen.

De bladeren kunnen nu verhakseld worden tot tabak of  de hele bladeren kunnen voor sigaren worden gebruikt.

Gezondheid.

Alle tabakssoorten bevatten schadelijke stoffen. Bij verbranding ontstaan giftige en kankerverwekkende stoffen. Roken van tabak is dus helaas erg ongezond, dit geldt evengoed voor zelfgekweekte als voor commercieel verkrijgbare tabak.

Belasting.

Op tabaksproducten is belasting verschuldigd. Als hobbykweker voor beperkt eigen gebruik zal er geen probleem ontstaan, maar grootschalige kweek of verhandelen van tabak is niet zondermeer toegestaan. De hier aangeboden zaden zijn alleen bedoeld voor hobbyisten.

 

Bestellen: (zaden)

Bestelnummer 71: Een zakje zaad bevat min. 30 zaden van de varieteit Havana ( 3 euro. )

Bestelnummer 71B: hobby pakket met 4 soorten tabak, Havana, Virginia, Monte Calme, Maryland (ongeveer 30 zaden per soort, prijs 10 euro)

Bestelnummer 71C: als er meer ruimte beschikbaar is, groot hobbypakket met 4 soorten als in 71B (120 zaden per soort, prijs 20 euro)

Bestelnummer 71 D: zeven tabakssoorten: Havana, Virginia, Monte Calme, Maryland, Turkish Samsun, Virginia Dark en Burley Original. Voor de echte kenner en liefhebber ( ongeveer 30 zaden per soort, euro 15 )

Bestelnummer 71E: voordeelpakket, alle zeven soorten met 120 zaden per soort voor 30 euro.

Hier is het te bestellen! (minimum bestelling 6 euro)

 

Kenmerken van de tabakssoorten:

 

Havana (sigaren, pijp, aromatisch en zwaar). Havana is de bekende Cubaanse tabaksplant, onovertroffen in groeikracht, een indrukwekkende plant met brede bladeren en trossen lichtrose bloemen. De grote en brede bladeren zijn erg geschikt voor het maken van de sigaar-dekbladen. 

 

Virginia (sigaretten). Het werkpaard voor de sigaretten tabak, deze hoge maar smalle plant. Veel smallere, puntige bladeren als de Havana, wat het een sierlijke plant maakt. De bloemen zijn mooi donker rose, met puntige bloembladen, als sterretjes.

 

Monte Calme (sigaretten). Voor sigaretten, een nog mildere tabaks soort. Wordt vroeger rijp maar blijft wat ijler dan de Virginia, wat lastige te kweken.

 

Maryland (sigaretten). Voor de grootste sigaretten tabak oogst, neem de Maryland! Een heel grote plant die in tegenstelling tot de andere, ook nog flinke zijtakken maakt. Meer dan manshoog onder goede omstandigheden. Prima textuur, rijpt makkelijk af. Makkelijk te kweken, als de Havana.

 

Turkish Black Sea Samsun: een befaamde soort, rijk aroma, de beste Turkse tabak, maar niet de makkelijkste planten, de oogst kan beperkt zijn.

 

Virginia Dark: een zware tabak voor alle doeleinden, een Burley type tabak, mooie grote planten, smal blad dus niet voor sigaren, ideaal voor de beginner.

 

Burley original: de meest gebruikte handelstabak voor sigaretten, bekend om de grote oogsten. Rijk en zacht aroma. Sterke megagrote planten.

- iedere soort heeft zijn eigen smaak! 

 

Link

Mocht u in de buurt zijn, in Amerongen kunt u de Nederlandse tabaksteelt bewonderen, in het seizoen ook een echt tabaksveld: http://www.tabaksteeltmuseum.nl/