Rijstpapierplant, Tetrapanax papyriferus

 

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Ginsengfamilie

Categorie: struik, winterhard

Grootte: 150-250 cm

Dit struikje uit China en Taiwan heeft een erg tropische uitstraling door het enorme blad en de snelle groei. Van de vezels die deze plant bevat wordt in China rijstpapier gemaakt, vandaar de naam. De vrij dunne hoge stammen dragen de enorme handvormige bladeren, die van onderen bruin bepoederd zijn. De bloempluimen zijn wit.

Opkweek. 

Plant de zaden oppervlakkig in zaaigrond en hou iets vochtig en warm. Als de plantjes 10 cm hoog zijn, uitplanten in de tuin in het late voorjaar. Wanneer in het najaar gezaaid, de plantjes eerst binnenshuis overwinteren.

Verzorging.

Makkelijke plant die ook in de schaduw goed groeit. Niet in de volle wind zetten. De bladeren blijven aan de plant tot het matig heeft gevroren. Bij strenge vorst kan de plant tot de grond bevriezen, dan de voet van de plant beschermen met blad of takken. In het voorjaar groeit de plant snel weer aan en het is toch al aan te bevelen de plant ieder jaar flink terug te snoeien voor de mooiste bladeren. Voor bloei mag de plant echter niet teruggesnoeid worden. De plant kan ondergrondse uitlopers ontwikkelen, desgewenst kan een ring van wortelbarrière worden ingegraven bij het planten.