Camellia sinensis  Theeplant

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Theefamilie

Categorie: struik, kuipplant, kamerplant, groenblijvend

Grootte: 100 cm

Blad: donkergroen glanzend, langwerpig

De theeplant wordt op grote schaal gekweekt in (vooral) China en India. Het is een familielid van de bij ons als sierstruik gehouden Camellia, en dat is te zien aan de bloemen. Deze zijn groot, cremewit met een bos meeldraden in het midden, en ze geuren sterk. Voor de commerciŽle theeproductie worden de struiken gesnoeid als een heg van ongeveer 1 m hoog. Alle nieuwe jonge blaadjes worden steeds geplukt om thee van te maken.

De geoogste, tere blaadjes worden daartoe verlept, gerold en gekneusd. In de blaadjes komt dan het enzym polyfenol-oxydase vrij, waardoor de bekende theesmaak ontstaat en de blaadjes zwart kleuren. Nu worden de blaadjes gedroogd met warme lucht, waarna de thee klaar is voor gebruik. In China worden de blaadjes vaak niet gekneusd, waardoor groene thee ontstaat. Ook van een zelfgekweekte plant kan vrij simpel zelf thee gemaakt worden!   

Opkweek uit zaad: 

De grote zaden worden voorzichtig gekraakt, de harde schaal wordt verwijderd. Nu 1 cm diep zaaien in luchtige zaaigrond op turfbasis. Iets vochtig houden, zeker niet te nat. Een temperatuur van 20įC overdag, en een wat lagere nacht temperatuur is ideaal.

Verzorging.

Zorg voor een licht plekje, maar geen zon. De plant houdt van zacht water en een zure grond. Weinig mesten. Kan in de zomer op een niet te warme en half-beschaduwde plaats buiten staan, maar moet voor de vorst weer naar binnen. Liefst op een koele plaats in het volle licht overwinteren, vrij droog houden.