Start
Omhoog

VooDoo Lelie

Amorphophallus bulbifer

Duivelstong

Amophophallus (rivierii) Konjac

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: araceae

Categorie: knolgewas, kamerplant, tuinplant

Grootte: 100-200 cm  

A.bulbifer(foto's boven)

 

Amorphophallus is het geslacht van de Voodoo-lelies, een plantengroep met verbazingwekkende verschijning. Allemaal vormen ze een knol waaruit vaak maar 1 blad per jaar verschijnt. Bij de grootste soorten kan dat echter wel 7 meter hoog worden, en de groen gevlekte bladsteel lijkt op een flinke boomstam. De bloem is een omgekeerde vaas, donkerrood, direct op de grond en wel 2 meter hoog. 

Amorphophallus bulbifer is een lagere soort die geschikt is als kamer- en tuinplant. Deze soort maakt een blad van ruim een meter hoog, ook met de mooi gevlekte steel. Na enige jaren komt in plaats van een blad een flinke bloem, zalmwit met roze. Bovenop het blad ontstaan kleine knolletjes, die verder opgekweekt kunnen worden tot volwassen planten. Kan niet tegen vorst, de knollen binnenshuis, geheel droog, en bij kamertemperatuur bewaren.

Opkweek. 

Zaai in een lemige grond met veel compost.Leg de zaden plat half in de grond, zodat ze zichtbaar blijven, en zorg voor veel warmte en licht, dek af om uitdrogen te voorkomen. Aan 1 zijde van het zaad ontstaat een scheutje, aan de basis hiervan ontstaan later wortels. De planten kunnen binnenshuis gehouden worden, of in de tuin worden ingegraven. Halfschaduw, en iets vochtige grond wordt op prijs gesteld. Binnenshuis niet op de knol gieten, maar aan de buitenkant van de pot.

 

Amorphophallus (rivierii) Konjac

De Duivelstong wordt wel 2 meter hoog en is dus een indrukwekkende verschijning. De knol weegt meer dan een kilo, en wordt gekweekt in AziŽ als voedselgewas. 

Knollen van A.bulbifer (rechts) en A.Konjac (links)

Knollen kunnen oppervlakkig geplant worden in een flinke pot of desgewenst diep worden ingegraven in de tuin.

Verzorging.

Het blad, of de bloem, ontstaat vanaf maart uit de knol. Zorg voor een warme en zonnige groeiplaats, op een plek uit de wind. Een blad uit een volwassen knol vormt een paraplu van 1 meter in doorsnede, met een totale hoogte van bijna 2 meter.  Een 1 jarige knol heeft 3-6 jaar nodig om tot bloeigrootte te komen. In het vroege najaar sterft de plant bovengronds af en de knol kan dan binnenshuis bewaard worden. Verdraagt geen vorst. Eventueel kan de plant in de volle grond blijven, dan zorgen voor een voldoende dik winterdek, zodat de knollen niet bevriezen. Knollen in rust worden vanaf maart weer opgepot in een ruime pot en iets vochtig gehouden, tot het nieuwe blad verschijnt.