Loquat = Eriobotrya japonica

 

Kweekhandleiding en verzorging.

Familie: rozen familie

Categorie: kamerplant, kuipplant, kleine fruitboom

Grootte: 50-200 cm

Blad: donkergroen, langwerpig, gezaagd, onderkant wollig, 15-35 cm, donkergroen. Bloem: aan eind tak in trossen, klein, geelgroen, geurend.

Bloeitijd: voorjaar. Vrucht: in trossen, geel, rond, 3-4 cm. Zoet sappig vruchtvlees, veel geteeld in Japan en Middellandse zee gebied.Vermeerdering: zaad. 

Algemene beschrijving.

 De loquat of wolmispel is een mooie en decoratieve plant door het grote, donkergroene blad. Hij is binnenshuis te kweken als kamerplant en kan wanneer in een grote pot gekweekt, een indrukwekkende plant worden. Ongedierte en ziektes kent deze plant niet, het blad valt niet af, lage temperaturen en droge lucht zijn geen probleem. De standplaats moet wel wat licht krijgen, maar volle zon kan bladverbranding opleveren. Als kamerplant twee of drie planten bij elkaar zetten, want vertakken doet deze plant bijna niet. De uiteindelijke grootte is helemaal afhankelijk van de pot maat. Veel verzorging heeft de plant verder niet nodig.

Ook op het terras doet de loquat het goed. De plant is goed koudebestendig, maar serieuze vorst kan waarschijnlijk beter vermeden worden. Oudere planten in een grote container zullen in het najaar bloemknoppen vormen, die aan het eind van de winter bloeien, waarna vruchten gevormd kunnen worden. 

Opkweek uit zaad:

 De zaden binnenshuis in pot zaaien, op 2 cm diepte. Warmte bevordert snelle kieming. Geef de hoop niet te snel op, de zaden kiemen vrijwel zeker, maar soms duurt het erg lang!