Op bezoek bij.....

 

Terug naar Op bezoek bij.....

 

 

 

Hans in Hengelo

 

Hans heb ik ontmoet op een luisterdag van het Zelfbouwforum, waar hij met een set stond te draaien welke mij direct boeide. Zijn aandeel in die opstelling daar betrof echter alleen de “voorkant”, want de luidsprekers waren van iemand anders. Die voorkant bestond uit een laptop, een zelfbouw DAC en een imposante eindversterker. Tussen twee luistersessies in raakten wij aan de praat, met als gevolg dat Hans met die eindversterker onder de arm in februari 2016 bij mij op de stoep stond. Toen die de plaats van mijn eindversterker (Menno van der Veen UL40 S2P) overnam, wist ik eigenlijk al na 2 seconden dat er geen weg terug meer was. Tenminste, ik zou zo’n versterker heel graag in mijn set hebben…... Een tweede bezoek werd gepland, nu bij Hans thuis.

 

De ruimte zelf is vrij klein, ongeveer 3x6 meter. Veel gipswanden, maar ook dempingsmaterialen tegen de muren, om o.a. de eerste reflectiepunten aan te pakken. De speakers zijn van Avalon Opus Ceramique, niet de originele maar in de uitvoering van Tony Gee. Deze staan mooi vrij in de ruimte. Aan ontkoppeling van de apparatuur is ruim aandacht besteed middels het rack en zelfbouw apparaatvoeten. Het rack wordt trouwens opnieuw gebouwd, zonder het ijzeren frame van nu, om die ontkoppeling nóg beter te regelen. Links achterin (vanaf de luisterstoel bezien) is er een grote werkbank en achter de luisterstoel zoals gezegd de wikkelmachine.

In de aanloop naar het bezoek gaf Hans trouwens via de mail al aan, dat zijn DAC vervangen zou worden door een nieuwe versie van Doede Douma's DDDAC. Of die op tijd klaar zou zijn voor het luisterbezoek was onduidelijk, maar hij had zijn oude platenspeler “van zolder” gehaald en die zou speelklaar staan. De DAC was inderdaad nog niet klaar, want er werd nog gewacht op bestelde materialen, dus werd de muziek uit de platenspeler onttrokken.

 

Het zelfbouw voedingsblok

Normaal gebruikt Hans geen voorversterker, want hij kan de DAC op de eindversterker aansluiten en via de DAC het volume regelen. Nu echter moest de Audio Research SP8 MKII als voorversterker met ingebouwde phono module ingezet worden, maar dat was een MM phono terwijl het element een MC is, namelijk de Denon DL103. E.e.a. zou dus niet optimaal werken, want het volume van de versterker moest helemaal opengedraaid worden om op een redelijk nivo te kunnen luisteren. Met alle gevolgen van dien, er werd daar ook veel ruis bij meeversterkt. Hans gaat wellicht met  eenvoudige middelen die niet teveel kosten proberen om de nivo’s beter op elkaar af te stemmen, wat waarschijnlijk met stepup trafo’s gaat gebeuren. Uiteindelijk is de digitale kant zijn primaire bron waar hij heel veel aandacht aan heeft besteed. De analoge is leuk voor erbij, om ook nog eens oude platen te kunnen draaien.

De mooie Walker CJ 55 platenspeler

 

De ooit door Eddy Driessen (Pluto Audio) handgemaakte arm

Hans bouwt veel zelf en dat is ook te zien aan zijn luisterruimte, die tevens werkruimte is. Veel gereedschap en machines, maar heel speciaal is wel de wikkelmachine waar hij zelf transformatoren mee wikkelt. Bijzonder! Naast sport is audio wel zijn passie en Hans wil kijken of hij het hobbymatige kan omzetten naar een bedrijfsmatige opzet.

 

De wikkelmachine

Eerst hebben geluisterd naar blues van Hans Theessink & Terry Evans met Visions. Mooie blues, mooie zware stem en een lekkere gitaar. Maar het was duidelijk dat de set nog warm moest worden. Daar leek het althans op, nog erg weinig laag en het geheel was een beetje tam. Dan de akoestische gitaar bespeelt door John Renbourn, Another Monday. De attaque van de gitaar was lekker fel, maar ik had het idee dat er meer in zou moeten zitten. Daarna een oudje van Gunnar Lidberg, Lars Erstrand, Pelle Hultén, Björn Milder en Arne Wilhelmsson, die Hans voor het eerst sinds 30 jaar of zo weer hoorde. Lekker swingend, een dynamische maar wat “kale” opname. Ik was wel benieuwd wat mijn LP No Deal van Melanie de Biasio op deze set zou doen. Hans had die bij mij gehoord en had deze gedownload, en hij was nog meer benieuwd dan ik hoe dit analoog zou klinken. Om kort te gaan: het viel mij behoorlijk tegen. Ik ken dit album door en door, maar hier geen laag, geen microdetail, redelijk dynamisch maar naar wat ik met zijn eindversterker bij mij had gehoord kwam het hier niet in de buurt. Ook het hoog bleef wat mat, nee, dit was het niet helemaal…..

Hoe kon dat dan zó klinken? De onderdelen van deze set waren toch zeker niet de minste. Hans begon over het gemis aan laag, wat hij overigens ook al tijdens de koffie had aangegeven. Toen hij de LP had omgedraaid vroeg hij mij even tussen de speakers te komen luisteren. Hoewel ik stond viel ik van de stoel…. De luisterplek lijkt gewoon een verkeerde te zijn. Of heeft de ruimte wellicht hele verkeerde afmetingen, zodat er in een groot gebied een “knoop” ontstaat? Misschien ligt de oplossing in het eruit halen van het plafond, de ruimte heeft wel een puntdak maar is er een plafond in gemaakt. In een eerder stadium dachten we aan het achterblijvende nivo van de analoge kant, maar wat ik hoorde toen ik daar stond.... Alles was er: dynamiek, de ruimtelijkheid die ik van de sessie bij mij kende, het hoog was nu gewoon op nivo, heel bijzonder. En dan met name omdat deze dingen op de luisterstoel níet aanwezig waren. Van een dip in het laag kan ik mij dat voorstellen, maar dat de rest daarin meegetrokken werd? Wellicht kan een akoestisch onderlegd persoon dat verklaren, wij konden dat niet. Ik heb Hans nog een naam gegeven van iemand waarvan ik denk dat hij Hans in ieder geval een stuk verder kan helpen.

We hebben het ook nog gehad over de tweede reden van mijn bezoek: de bouw van de prachtige eindversterker. Na wat informatie-uitwisseling over de (on)mogelijkheden wordt dat in gang gezet en kan dat hopelijk op een redelijke termijn gaan starten. Dat wordt vervolgd.....

De zelfbouw eindversterker 6C33C direct coupled single ended

Er zit zeker heel veel potentie in de set, dat heb ik al eerder op de Zelfbouwdag gehoord, alleen kwam dat er nu (op de luisterplek althans) niet uit. Er moet akoestisch blijkbaar ook nog wel wat gaan gebeuren om de ruimte luisterbaar te maken. Daarnaast ben ik wel nieuwsgierig naar wat de nieuwe DAC van Hans gaat doen. Met name omdat zoals gezegd de digitale kant de primaire bron is, welke op een veel hoger nivo zou moeten spelen. Ik kom dan graag nog een keertje terug!

De set van Hans:

Platenspeler: Walker CJ 55 snaaraangedreven
Arm: Audiophile arm, handgemaakt Nederlands product
Element: Denon DL103
Voorversterker: Audio Research SP8 MKII
Eindversterker: zelfbouw 6C33C direct coupled single ended
Luidsprekers: Avalon Opus Ceramique in Tony Gee uitvoering

 

Terug naar Op bezoek bij....