Ballen

Aanvankelijk van hout gemaakt, maar al vrij spoedig van ivoor. Tegenwoordig worden ze gemaakt van kunststof [aramith, een harscompositie]. De ballen hebben een diameter van 61,5 cm en wegen 210 gram. Er wordt gespeeld met twee witte ballen, waarvan er één een merkteken heeft, en één rode bal. Steeds meer wordt de gemerkte witte bal vervangen door een gele bal. Tegenwoordig zijn er ook setjes ballen verkrijgbaar, waarvan de beide stootballen, wit en geel, voorzien zijn van grote rode stippen, waarmee het effect aan de bal goed kan worden waargenomen.

 

Biljarttafel

De maten van een biljarttafel liggen in de verhouding 2 : 1 voor lengte en breedte. Gangbaar zijn de maten 284,5 X 142,25 cm voor de zogenaamde matchtafel [ook 280-tafel genoemd] en de kleine tafel van 230 X 115 cm [230-tafel]. Andere maten, zoals 210 X 105 cm, komen ook voor. Bij maten kleiner dan 200 X 100 cm wordt gesproken van tafelbiljarts.

De tafel moet zuiver waterpas staan, anders is er geen rechte loop van de ballen mogelijk [aflopen]. Het speelvlak bestaat uit één of meerdere platen leisteen van minimaal 45 mm dikte, bespannen met een groen of blauw laken en wordt begrensd door 36 à 37 mm hoge banden met rubber rand, eveneens met laken bespannen. De banden zijn gevat in een houten kader.

 

Keu

De keu waarmee men de ballen stoot, is een meestal houten stok, uit één of meerdere delen, van ongeveer 140 cm, soms fraaie bewerkt, welke naar boven toe smaller wordt. De top heeft meestal een diameter tussen 9 en 12 mm en is voorzien van een lederen pomerans. Het gewicht van de keu ligt tussen de 400 tot 550 gr.

Er bestaan ook keuen van kuntstof.

Materiaal

Home

Bestuur en Ereleden VABB

Verenigingen

Activiteiten

Teamtoernooien

Persoonlijke Kampioenschappen

Foto’s

Links

Biljart weetjes

Privacyverklaring