Schaken op de Commodore 64.
 
   Een van mijn liefhebberijen is de oude vertrouwde Commodore 64 computer, en wel speciaal schaakprograma's daarvoor. Ik heb in de loop van de tijd een flinke verzameling schaakprogramma's voor de C64 opgebouwd. De kwaliteit van die programma's varieert van allerbelabberdst (programma's die nauwelijks reglementaire zetten kunnen produceren en die bovendien vrijwel niet te bedienen zijn) tot de betere commerciŽle programma's, zoals Colossus 2 en 4, Mychess, Chessmaster 2000, Cyrus II en de Final Chess Card, een insteekmodule voor de C64. Daarnaast heb ik zelf schaakprogramma's geschreven.

Eindspeldatabase.
 
    Wat ik zelf geschreven heb, valt uiteen in vier onderdelen: een normaal schaakspelend programma, een matzoekprogramma, een eindspeldatabase voor het eindspel koning plus dame tegen koning plus toren (KDKT), en een weggeefschaak-programma.
 
   Het databaseprogramma werkt niet met een gewoon schaakbord van 8 bij 8 velden, maar met een 6x6 bord (dus van 36 velden in plaats van 64). Het geheugen van de C64 is veel te klein voor de database KDKT op een gewoon schaakbord. De kleinere versie werkt echter perfect en tenzij je een heel goede schaker bent, zul je ondanks het kleinere bord toch ook bij de 6 x 6 versie de grootste moeite hebben om met de dame te winnen tegen de toren van de database. Met de toren tegen de dame van de database ben je - uiteraard - kansloos.
Het programma met de 6x6 eindspeldatabase, inclusief help-bestand, kun je hieronder downloaden.

Download eindspeldatabase KDKT.

   Het matzoekprogramma is zeer effectief. Met name langere mats worden relatief snel gevonden dankzij een goede methode voor het rangschikken van de te onderzoeken zetten. Dit programma, weer inclusief een help-bestand, kun je hieronder downloaden.

Download matzoekprogramma.
 
 Het gewone schaakprogramma heeft enkele leuke mogelijkheden, maar laat qua speelsterkte te wensen over. Ik schat de ELO op ca 1300 op een standaard C64. Met een C64-emulator op een snelle pc kan de ELO misschien oplopen tot 1500 of 1600. Wellicht zet ik dit programma ondanks zijn tekortkomingen op deze site, als daar vraag naar is.

Veel beter is het eveneens door mij geschreven weggeefschaak-programma. Daar zul je als menselijke speler bijna altijd van verliezen. Het heeft een in aantallen (halve) zetten instelbare zoekdiepte en is ook geschikt voor analyse van stellingen.

Naar de pagina met het weggeefschaak-programma.

 Emulators.

   Er bestaan diverse C64-emulators voor de pc. Veruit de beste die ik ken is PC64. Bovendien is dit programma public domain. Het grote voordeel van PC64 bij schaakprogramma's is dat het heel goed blijft werken bij veel hogere snelheden dan die van de echte Commodore 64. Je kunt desgewenst de emulator op 40 x de snelheid van een standaard C64 laten draaien. Enkele andere emulators kunnen dat ook wel, maar daar zijn de toetsenborden dan ook op hol geslagen en kun je er eigenlijk niets meer mee.
Let op: het snelle werken met PC64 kan uitsluitend op de DOS-versie. Er is ook een Windows-versie van PC64, maar die werkt alleen met een snelheid van 100 procent. Als je PC64-DOS nog niet hebt, kun je hem hier downloaden. Daar staan ook nog andere emulators en veel meer leuke zaken over de Commodore 64.

Colossus 4.
 
  Behalve de al genoemde zaken heb ik ook nog het bekende schaakprogramma Colossus 4 op een aantal punten verbeterd en aangevuld. Zo is het openingenboek sterk uitgebreid en herkent het programma nu zetverwisselingen. Effectief is het openingenboek daardoor zeker drie keer zo groot geworden. Ook worden alle mogelijke zetten uit het boek bij iedere stelling aangegeven, evenals het totale aantal zetten dat  van een bepaalde variant in het boek zit. Verder kunnen partijen bewaard worden op disk in plaats van op cassette, en daarmee via de emulator ook op de harde schijf van de PC. Andere verbeteringen zijn onder meer een veel handiger zetinvoer en de verwijdering van een bug die de computer op het analyse-niveau soms deed vastlopen.

Homepagina.