Trambaan 6,

7911 TM, Nieuweroord,

Tel: 0528-354929, 06-33103842,

Kvk. Nr. 50734652

vakantie Drenthe camping Schonewille bomen-struiken tarieven vind minicamping schonewille

De Weigelia:


Wanneer de lentebloeiers hun mooiste tijd hebben gehad, dan komt de Weigelia met op haar gebogen takken rode, roze, witte of gele bloemknoppen waar uit klokvormige bloemen tevoorschijn komen (eind mei/juni).De  weigelia is een lid van de  Caprifoliaceae – kamperfoeliefamilie

Het is een bladverliezende, winterharde struik die tot wel 2 m hoog kan worden. Er zijn ongeveer 170 cultivars in allerlei tinten. De Weigelia komt uit Korea, China en Oost-Siberië.

 Donkerrode bloemen hebben Weigelia ' Evita '( 1.25 m) , Weigelia 'Lucifer'( 60 cm) en Weigelia 'Rumba'( 1 m).

 Mooie witbloeiende soorten zijn ' Dame Blanche' en 'Bristol Snowflake'.

 Roze met een lichtroze rand is: 'Rosabella'.

 Weigelia florida 'purpurea' heeft bruinpaarse bladeren en roze bloemen.

 Weigelia florida 'Nana' heeft heldergeel gerand blad, bloeit roze en wordt 1,25 m hoog.

 3,50 m hoog wordt Weigelia 'Rosea' ( roze bloemen).

 Het blad van Weigelia florida 'Victoria'is brons- en purperkleurig. Zijn bloemen zijn rood.

 Een bijzondere geelbloeiende soort is Weigelia middendorfiana. Het is een sierlijke struik met licht gebogen takken . De bladeren zijn aan de onderzijde behaard . De bloemen staan in paren in de oksels van de bladeren aan het eind van de takken. Zij bloeit in juli.

De Weigelia’s groeit eigenlijk op elke grondsoort, liefst in de zon, maar doen het ook goed in halfschaduw. Weigelia laat zich in het najaar gemakkelijk verplanten of stekken via de winterstek.

Nadat de struik uitgebloeid is, kan Weigelia gesnoeid worden. Meestal doe ik dit in het hele vroege voorjaar of late najaar. Wel een beetje uitkijken met strenge vorst bij de snoei. De uitgebloeide takken worden tot een zijscheut of knop ingekort. Weigelia bloeit op de takken van het voorgaande jaar, dus soms doen we een jaartje zonder bloemen als ik de hele struik heb teruggezet omdat hij te verwildert  werd.  
Bij variëteiten met geel – of paarsachtig blad wordt driekwart van alle takken weggeknipt. De overige takken worden met driekwart van hun lengte ingekort.


Het komt vaker voor dat Weigelia's in de nazomer nog eens bloeien zelfs bloeien ze bij ons wel eens tot de eerste vorst zijn intrede doet.