Puk en Muk                

 

Start
voorwoord
Bijkletsen
jongensweeshuis
Oudjes v Zwijsen
Toos Koedam
Zwijsen Wit
Zwijsen lang
Jos Haens
Duits
Bibliografie
Biografie
Cor Lauwerijssen
Artikel
Rutger Lommerse

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruim honderd jaar geleden werden de figuurtjes Puk en Muk bedacht voor de allerarmsten.  Verhaaltjes vol avontuur waar kinderen in een uitzichtloze situatie bij weg droomden. Wil jij dat die periode vol armoede en weinig toekomstperspectief weer terugkomt? Nee toch? 

Op de nieuwe mobielvriendelijke Puk en Muk site valt straks nóg meer te bekijken. Wil je de opbouw volgen dan kan dat hier.


Deze site heeft een certificaat met keurmerk ontvangen. Heb jij zelf ook een verzameling of gaan jouw interesses uit naar andere verzamelingen? Neem eens een kijkje op de Online- musea-startpagina.


Wist jij dat er  ca. 17 miljoen succesvolle Puk en Muk boeken werden gedrukt in de Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis. En weet je dat "Uit Klaasvaakland "  slechts 1 druk kende en dan ook nog met drie verschillende omslagen? Veel verzamelaars missen dit  bijzondere item na een jarenlange zoektocht nog steeds. Het is een speld in een immense hooiberg, net zoals dat met het allereerste boekje uit 1927 het geval is. En komt er een boven water dan zijn ze stervensduur. Vele honderden euro's is niet overdreven.

De informatie op deze Puk en Muk site is zo divers dat leerlingen er binnen hun eigen opleidingsniveau een werkstuk over kunnen maken. De schrijfstijl is voor de allerjongsten simpel en begrijpelijk gehouden. De figuurtjes Puk en Muk werden door Carl Storch bedacht voor de allerarmsten in een tijd vol kommer en kwel. Frans Fransen schreef de Nederlandse verhaaltjes vanuit dezelfde achterliggende gedachte. Bekijk deze website  een anders en ga op onderzoek uit. Probeer voor de verandering eens onderwerpen te koppelen. Logisch denken...........en wijzer worden.............................!

 

 frans fransen-frater franciscus van ostaden schrijver van de puk en muk boekjes   carl storch de tekenaar van Puckchen und muckchen bij ons beter bekend als puk en muk   Foto van Mevrouw Toos Koedam Koperdraat beschikbaar gesteld door haar zoon Michiel Koperdraat    zeldzame familie foto van leo van grinsven beschikbaar gesteld voor plaatsing op de puk en muk site   jos-haens van de later bewerkte puk en muk boekjes.         de immer aardige cor lauwerijssen, maker en bedenker van deze puk en muk website

                 Frans Fransen                      Carl Storch                Toos Koedam                    Leo van Grinsven                      Jos Haens                              Rutger Lommerse                                         Cor Lauwerijssen

 

De Puk en Muk site is een eerbetoon aan Frater Franciscus v Ostaden ( Frans Fransen ) Carl Storch, Leo v Grinsven, Jos Haens, Tim Safery, Toos Koedam, frater Realino, Harry von Wersch en alle personeel uit de drukkerij van het Rooms Katholieke Jongensweeshuis.(R.K.J.W) Eervolle vermelding op deze site krijgt auteur en regisseur Rutger Lommerse uit Berkel Enschot van mij. Van zijn hand zijn de tot dusver twee eigentijdse toneeluitvoeringen "Puk en Muk en de moddermannen uit 2005" en "Puk en Muk en de malle molenaar uit 2008". Mede door zijn tomeloze inzet en de knappe acteerprestaties van de leden van Toneelgroep Trappaf werden, na bijna zeventig jaar (1938 J. Vuisters), de avonturiers van Klaasvaak opnieuw op een professionele wijze tot leven gebracht.

 
 

     eerste puk en muk verhaal geschreven door frans fransen werd in 1927 uitgegegeven door het jongensweeshuis puk en muk thuis uitgegeven door het jongensweeshuis muk den drakendoder uitgebracht door het tilburgse jongensweeshuis puk en muk door afrika deel 1-1937 uitgebracht door het jongensweeshuis puk en muk door afrika deel-2 1937 uitgegeven door het jongensweeshuis het grote boek reizen van puk en muk uit 1934 was een eerdere druk uitgegeven door het tilburgse jongensweeshuis puk en muk uitgebracht door het jongensweeshuis reizen van puk en muk deel 1 door het jongensweeshuis  reizen van puk en muk deel 2 door het jongensweeshuis  puk en muk en de heks 1935 was de origele eerste druk uitgebracht door het jongensweeshuis       jennemieke van puk en muk werd door het jongensweeshuis uitgebracht  puk en muk naar de maan uitgebracht door het tilburgse jongensweeshuis  princes rosalinde van puk en muk uit het jongensweeshuis  puk en muk in ridderland werd in twee drukken uitgebracht door het jongensweeshuis  het na de tweede druk verboden boek puk en muk en schobbejak werd ook uitgegeven door het jongensweeshuis  puk en muk op de tandem door het tilburgse jongensweeshuis   puk en muk in china de oudste uitvoering uit begin dertiger jaren was de oorspronkelijke eerste druk uit het jongensweeshuis puk en muk uit klaasvaakland puk en muk en moortje naar amerika de oudste druk uit 1932 door het jongensweehuis te tilburg

  Een kleine greep uit mijn omvangrijke collectie.    

 

Met een speciale dank aan mijn vrouw Jeannette en onze kinderen Lousanne en Robbert. Eveneens aan ( Mees en Merel, auteur/regisseur Rutger Lommerse, Peter Deen en alle medewerkers van toneelgroep Trappaf. Wil en Ans van den Berk mijn vrienden uit Udenhout , (Antoon van den Berg uit Eindhoven), Antoon stelde in 2008 de toen nog in mijn verzameling ontbrekende exemplaren beschikbaar tijdens mijn expositie in het Oisterwijkse Natuurtheater. Hierdoor werd het mogelijk om voor de allereerste keer sinds het bestaan van Puk en Muk alle boeken die vanaf 1927 werden uitgebracht te exposeren. ( Kees Stoop uit Geertruidenberg) Mijn pleegouders Sjaan en Leo,Angelo Andrean en anderen.

Antoon van den Berg.

Puk and Muk Site. All rights reserved by Cor Lauwerijssen. This website including all pictures and the personal story. The Puk and Muk database are intellectual property of Puk and Muk Site. Any abuse, non-authorized reproducing or copying is strictly prohibited. Copyright by [JP-Lauwerijssen-4731210850-EPOB-OIST.NL-RN-COR.]     

Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt of op andere wijze gebruikt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de samensteller.

Cor Lauwerijssen.[Puk en Muk site naar een idee van Lauwke Tod.] Alle rechten op de inhoud voorbehouden. Cor Lauwerijssen van de Puk en Muk site heeft met betrekking tot de actualiteit en betrouwbaarheid van de geplaatste informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Derhalve kunnen eventuele fouten en onvolkomenheden in de door derden aangedragen informatie nooit helemaal worden uitgesloten. Uit eigen onderzoek is bijvoorbeeld vast komen te staan dat vroegere bibliografieën in andere bronvermeldingen onjuist blijken. Aan de inhoud van de Puk en Muk site kunnen derhalve op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Op de gehele persoonlijke verhaallijn of delen daarvan berust het Copyright bij [JP-Lauwerijssen-4731210850-EPOB-OIST.NL-RN-COR.] Zonder schriftelijke toestemming mag de inhoud niet worden gebruikt voor het vervaardigen van microfilm, het uitgeven van boekwerken of verfilming ten behoeve van financieel gewin. Het gebruiken voor uittreksels of andere schoolopdrachten is toegestaan. Lauwerijssen is tegen haat zaaien jegens een individu of bevolkingsgroep op grond van, bijvoorbeeld ras, geslacht, leeftijd, land van herkomst, godsdienst, seksuele voorkeur, handicap, taalvaardigheid, levensbeschouwing, politieke overtuiging, sociaaleconomische klasse, beroep, uiterlijk en dergelijke. Indien jij dit nastreeft ben je van harte welkom op deze toch wel speciale website. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je je ogen maar moet sluiten voor ernstige problemen in allerlei maatschappelijke en bestuurlijke sectoren.