Over Campagne

TELEGRAAF 15 november 2006

KUNSTSTUKJE LEVERT BEKEURING OP

Van onze correspondent, BAARN, woensdag

De politie heeft in Baarn een 47-jarige kunstenaar uit Drachten onderschept. De man bleek vanuit Friesland met zijn vorkheftruck waarop hij een enorm standbeeld vervoerde onderweg naar Den Haag.

De kunstenaar maakte zijn reis in etappen, toen hij zondag in Baarn werd gesignaleerd had hij al vijf reisdagen achter de rug. Vandaag had hij op zijn eindbestemming willen arriveren. Het standbeeld dat hij in het kader van een kunstmanifestatie meevoerde, weegt zo’n anderhalve ton. Volgens agenten kon de man vanwege de omvang van het beeld, 3.70 meter hoog en 1.20 meter breed, vrijwel niets meer zien van wat er voor hem op de weg gebeurde. Hoewel de beeldhouwer dat bestreed, kreeg hij een procesverbaal en het advies voor zijn kunsttoer een andere vorm van transport te kiezen.

TELEGRAAF 16 november 2006

(ingezonden brief)

BLAUW

Weet u het nog? Er zou meer blauw op straat komen. Waar is het dan? Ik zie ze niet, en die kunstenaar uit Friesland (Tel. 15-11) ook niet. Vijf dagen reed hij al rond met zijn vorkheftruck om op de 6e (!) dag de eerste politieagenten tegen te komen. Hij kon vrijwel niets zien omdat hij een kunstwerk vervoerde van 3,70 bij 1,20 m. Levensgevaarlijk. En toch duurt het zes dagen voordat hij wordt aangehouden en geverbaliseerd.

Veenendaal, B.van der B.


NRC 15-11-2006

Beeldhouwer van de weg gehaald

De Drachtster kunstenaar Jan Ketelaar(47) is zondag door de politie van Baarn van de weg gehaald omdat hij met een vorkheftruck een beeld van bijna vier meter hoog vervoerde. Volgens de politie was hij een gevaar op de weg en hinderde hij ander verkeer. "Het uitzicht vanaf de heftruck was minimaal", aldus een politiewoordvoerder. Ketelaar kreeg proces verbaal.

De beeldhouwer was vijf dagen "op campagne" met zijn "rijdende installatie" De staat van Nederland. Vanuit drachten was hij op weg naar Den Haag om het beeld in verkiezingstijd tentoon te stellen op het Binnenhof. De kunstenaar is bezorgd over de problemen rond asielzoekers en andere maatschappelijke en politieke zaken.

Ketelaar is verbaasd over zijn aanhouding. "Onderweg kwam ik verscheidene agenten tegen die naar mij zwaaiden." hij onderstreept dat je met een bedrijfsvoertuig op de openbare weg mag rijden en ontkent dat hij ander verkeer hinderde. "Ik reed stapvoets en had maar één klein dood hoekje." Ketelaar vermoedt dat de politie bang was voor gezichtsverlies. "Ze kregen een melding binnen en hebben iets gezocht om mij te verbaliseren."

Het anderhalve ton zware kunstwerk van gelast staal bestaat uit twee mensfiguren die de toestand van Nederland, met zijn "onvrede en gemopper", symboliseren aldus de kunstenaar. Tevens is het een aansporing tot "durf en creativiteit". De figuren heten de De wijzende man en Meer. Die laatste wil steeds meer en de De wijzende man schuift alle schuld af.

Het kunstwerk staat nu bij een transportbedrijf in Baarn dat heeft aangeboden het alsnog naar Den Haag te vervoeren.


Haarlems dagblad 19-7-2007

Wel of geen gevaar op de weg?

Jan Ketelaar, kunstenaar uit Drachten, staat op 9 augustus in Utricht voor de rechter. Daar wil hij aantonen dat hij vorig jaar met een wonderlijk beeldentransport dwars door Nederland geen gevaar op de weg vormde.

De politie van Baarn vond van wel. Agenten dwongen hem daar op zondag 12 november zijn reis te staken. Ketelaar (48 jaar) was met een vorkheftruck met daarop een beeld van drie meter hoog en 1,20 meter breed op weg naar het Binnenhof.
Zijn 'rondje langs het IJsselmeer', dat op dat moment zijn vijfde reisdag beleefde, vormde een protestcampagne tegen oorlogsgeweld en hebzucht. Zijn sculptuur bestond uit twee personen, opgetrokken uit gelast staal. De ene was een dikke, volgevreten figuur die hebberig de handen openhield voor meer, terwijl op een schouder een Joint Strike Fighter klaar stond voor de aanval. De ander was een lange, magere persoon die beschuldigend met zijn vinger wees.
Om die politieke inhoud maalden de Baarnse agenten niet. Wel vonden ze het opgetuigde verhikel van 'Potzenmakerij Ketelaar', zoals de geengageerde kunstenaar zijn onderneming noemt, de bestuurder het zicht ontnam. Ketelaar bestrijdt echter dat hij zichzelf en medeweggebruikers in gevaar heeft gebracht. "Ik kon om de benen van mijn beeld heenkijken. Ik reed stapvoets, net vijf kilometer per uur, en ik voerde een zwaailicht en een gevarendriehoek. Eerder onderweg hadden agenten me nog vrolijk gedag gezwaaid. Een neef van me, die advocaat is, heeft alles nauwkeurig bekeken en ik heb met gerust hart besloten me tegen die bekeuring van vijftg euro te verweren. Toen ik me ter plekke tegen die agenten verdedigde, begonnen ze zelf al te twijfelen aan hun eerste argumenten. Dus gingen ze 'zoeken'. Mijn richtingsaanwijzer zou slecht zichtbaar zijn geweest en de boel zou eventueel kunnen kantelen. Onzin."
Ketelaar zegt advocaat Hans Anker - helft van de bekende Friese adocatentweeling - bereid te hebben gevonden om hem op 9 augustus te verdedigen.

Geschreven door Eric Nederkoorn