wapen_small.jpg (4954 bytes)
Welkom op de website van Hans Rijnbende
 
 
Laatste update: zondag 27 december 2009 b
 
In memoriam Hans Rijnbende
Hans Rijnbende is 16 jui 2020 op 80 jarige leeftijd overleden. Zijn website is verder onveranderd toegankelijk, opdat wij zijn verhalen kunnen blijven lezen. De website, zie vanaf ongeveer 2010 al niet meer is bijgewerkt, zal verder niet meer worden onderhouden of geupdated. Zijn steun en toeverlaat, Hermien Rijnbende, is per email bereikbaar via de link die hierboven is opgenomen.

 

      ALLEN EEN GELUKKIG EN GEZOND 2010

                         Hans en Hermien Rijnbende

 

 

In 1994 begon ik met schrijven, althans samenstellen van mijn eerste boek "Herinneringen aan de Middachter Allee". Het boek werd in maart '94 aangeboden aan Gravin Isabella zu Ortenburg van Aldenburg-Bentinck op kasteel Middachten in De Steeg. In het boek staan tekeningen van George de Bruin uit De Steeg. Toen deze in 1994 overleed vond ik bij zijn weduwe thuis tekeningen en verhalen over kasteel Middachten en haar bewoners. Met deze tekeningen en verhalen stelde ik "Mensen om nooit te vergeten" samen. Het boek werd  juni 1997 in de "Wildwal", een bekend restaurant,  in Rheden gepresenteerd en aangeboden door Hans Alberse, wethouder van Rheden, aan de neef van mevrouw de Bruin. Deze vertegenwoordigde zijn tante die helaas verhinderd was.

In 2000 verscheen "De avonturen van Ollie en Pipie". Het was mijn eerste kinderboek bestaande uit verhalen die ik ooit aan mijn eigen kinderen vertelde. In de boekhandel van Jansen en de Feijter in Velp werd het boek overhandigd aan burgemeester Koek van de gemeente Rheden.

In 2001 volgde "Rhese straten die praten". De lay-out van het boek werd verzorgd door zoon Wouter Rijnbende. Een heel werk, want de meer dan 100 foto's moesten gescand worden en tussen de tekst geplaatst. Het boek werd overhandigd aan de wethouder van Rheden Els van Hout-Notermanns in het gemeentehuis. Els was ook de ambtenaar van de burgelijke stand die Hans en zijn Hermien 7 november 1996 trouwde. De presentatie werd opgeluisterd door het koor de Vlinderkamp waar ik dirigent van was.

Naar aanleiding van een schilderijententoonstelling over het bekende veerhuis in Rheden, schreef ik, om het veerhuis ook bij de kinderen bekend te maken, het "geheim van het Rhedense veerhuis". Eind 17e eeuw werd in het veerhuis de veerbaas vermoord( hetgeen op waarheid berust) en verdween er een schat plus het moordwapen. 2 Jongens gaan er op uit om de schat te vinden, belaagd door twee ongure mannen die in de gelagkamer van het veerhuis de jongens hebben horen praten. Wie zal de schat vinden?

In 2005 schreef ik, in opdracht van de Rabobank, samen met twee andere auteurs het boek over de Rabobank waarvan ik de Rabobank Rheden voor mijn rekening nam.

In 2007 volgde "Het landgoed Heuven". Hier was weinig van bekend en mede dankzij het speurderswerk van mijn vrouw Hermien, hebben wij de geschiedenis van het landgoed van 1379 tot heden weten vast te leggen.

Over het landgoed Heuven was tot nu toe maar weinig bekend. Eigenlijk was het in de rij van landgoederen van Arnhem naar Dieren een blinde vlek en alleen bekend door het ontmoetingscentrum van Natuurmonumenten. Het ligt er prachtig, aan de voet van de Zuid Veluwezoom  en een bezoek meer dan waard. U kunt er wandelen langs eeuwenoude Beukenlanen, de schaapskooi bewonderen en even uitpuffen in het “Ontmoetingscentrum  de Heurne” of een lekker hapje eten in “De Ruif”.

Het is ook een oud landgoed, al genoemd in de 14de eeuw. Voor mij was het vanzelfsprekend dat de historie vastgelegd diende te worden en met veel genoegen heb ik mij in het verleden van het  “goet ter Hoeve” verdiept, niet zonder de hulp van velen die mij daarbij geholpen hebben. Ik denk in het bijzonder aan mijn vrouw Hermien die mij met haar raad heeft bijgestaan. De gegevens van velen en de hulp van onze goede vriend Ben Teunissen waren van onschatbare waarde en in het verre Amerika scande Lodewijk Wurfbain de prachtige foto’s van het grote huis uit zijn archief. Menig  mailtje is de oceaan overgevlogen en ik ben hem er dan ook zeer dankbaar voor. Het landgoed is prachtig en ik  u nogmaals  aanraden er een bezoek aan te brengen. k hoop dat u met het lezen van dit boek net zoveel plezier zult hebben als ik met de voorbereiding.

 september 2007

Hans Rijnbende

 

 

Zendingsfeest  Tolhuizen  Christ. School  C.F. Beumer 

Vlinderkamp  Forest Jazz  Santiago    Rijnbende   

O.L. Museum   Dirigent  Gele Rijders   Pierson 

 

Oegstgeest   Landheer Rheden   Strijland

 

Rode kruis  

 

Weblog

 
INHOUD

Voorwoord                                                         

Het landgoed Heuven                                          

De Scherpenhof                                                  

Leenheren en vazallen                                        

Het klooster van Bethaniёn                                  

Geslacht Wurfbain                                                        

De Spankerse ( Gelderse) Toren                          

De bewoners van het landgoed                            

De Heurne                                                          

De schaapskooi en omgeving                               

Het koetshuis                                                      

Midden Heuven                                                   

De Postkoets                                                      

De waterhuishouding van Heuven                         

Pachtcontracten                                                  

Catharina Louise Henriette                                   

Wildgraaf en grenswallen                            

Natuurmonumenten restaureert het landgoed          

Scoutinggroep De Rhedense Pioniers                   

Vereniging tot bevordering der Bijenteelt              

Het I.V.N.                                                           

Opgravingen                                                       

Huize Steenhuize

Stichting Wurfbainshof,

Wurfbain Stichting                                         

VVV servicepunt                                                

Nawoord                                                            

Woordverklaringen                                             
 

 

In 2008 verschenen 2 boeken. "Een wandeling door Rheden De Steeg en Ellecom, waarvan ik weer het Rhedense gebeuren voor mijn rekening nam en in december een door mij, in opdracht  samengesteld en geschreven boekje over het pannenkoekhuis "Strijland" van 1888 tot heden. Strijland bestond vorig jaar 50 jaar als pannenkoekhuis, geleid door eigenaar Hans Westdijk.

Voor meer informatie, click op een van onderstaande werken van schrijver Hans Rijnbende:
 
 
             
herinnering_small.jpg (1834 bytes) mensen_small.jpg (2357 bytes) ollieenpipie_small.jpg (2553 bytes) straten_small.jpg (2350 bytes) veerhuis_small.jpg (6578 bytes)
1994 1997 2000 2001 2003 2005 2007

                        

                         oktober 2008                                                                 december 2008                                                             april 2010

 

 

 

                                                                oktober 2008

 

31 oktober de presentatie van het boek "Een wandeling door Rheden, De Steeg en Ellecom"

 

 

  

George Diepenmaat, de uitgever,  overhandigt het boek            

  

 

 Burgemeester Petra van Wingerden tekent mijn exemplaar                          En ik die van haar

 

       

De drie auteurs, Hans, John Striker, Henk Steinvoort,

de burgemeester en Ad van Loon van The Readshop                         Hermien, kleinzoon Simon, vele vrienden en Wouter, die de foto's nam.

 

 

 

Naast boeken zijn er nog veel meer onderwerpen die de moeite waard zijn te bekijken:

Geachte heer Rijnbende,
 
hartelijk dank voor uw positieve reactie op mijn lezing in Lathum. Ik heb ook een heel prettige herinnering aan de avond. Heerlijk, inspirerend publiek. Ik wens ook u veel plezier en succes bij uw schrijfarbeid.
 
Met vriendelijke groet,
 
Jan Terlouw

 

                                       

                                                       2007                                                                                                      1960

                                                      HOEVE DE VLINDERKAMP, WOONSTEDE VAN HANS EN HERMIEN RIJNBENDE