Tuinontwerpbureau en kwekerij Valentijn

Home Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud Bedrijven Kwekerij Contact


Inhoud:
vlinder -en bijenplanten               
andere mooie vaste planten                   
siergrassen                                  
keukenkruiden    
        Vlinder -en bijenplanten

 Achillea millefolium ‘Cloth of Gold’- duizendblad
 Zowel de nederlandse naam als het latijnse millefolium wijzen op het zeer fijn verdeelde blad (duizend blaadjes). Duizendblad groeit op zonnige plaatsen en doet het prima op schrale grond.
Dit is een betrouwbare gele duizendblad.

Achillea millefolium ‘Feuerland’- duizendblad
De planten die in deze catalogus komen, moeten zich eerst op de zandgrond van Wageningen hebben bewezen. Er zijn de afgelopen jaren vele achillea’s op de markt verschenen. De één met nog mooiere bloemkleur dan de ander. Maar de éne na de andere Cerise Queen, Schwefelblüte, Terracotta en hoe ze allemaal niet mogen heten verdwenen weer na 2 jaar. ‘Feuerland’  staat nu 3 jaar goed op de Eng en mag nu in de catalogus. Misschien komen de komende jaren er nog 1 of 2 andere soorten bij nadat ze bewezen hebben lang mee te gaan.

Agastache foeniculum ‘Blackadder’- dropplant
Sommige planten hebben veel. Deze dropplant is er zo één. Het blad ruikt lekker, mooie aarvormige bloemen, een architectonische bouw. Wordt in de zomer bezocht door vlinders en bijen en pimpelmezen eten het zaad in de herfst.

Ajuga reptans  ‘Catlins Giant’- zenegroen
Een bekende bodembedekker. Omgekeerd eirond  blad. ‘Catlin Giant’ heeft zoals de naam doet vermoeden grote bladeren, de kleur van de bladeren is roodbruin.  In mei- juni verschijnen de blauwe lipbloemen. Zenegroen trekt vlinders aan en kan ook in de schaduw staan.

Armeria maritima ‘Splendens’- engels gras
Bekende randplant. Grasachtige plant die met rozerode bloempjes in mei en juni bloeit.

Asphodeline lutea- jonkerlelie
Een sterke plant op doorlatende grond. Toepassen voor de vorm van de plant. De plant heeft lelieachtig blad. Tijdens de bloei komt daar een aantal gele ‘knotsen’ op te staan, die een lange tijd mooi blijven. Mooie, aparte vast plant, die je weinig tegenkomt.

Aster ericoides ‘Pink Star’- aster
Een kleinbloemige herfstaster. Bossig,  ‘Pink Star’ bloeit roze en wordt ± 100 cm. Uitkijken in de border met asters die woekeren, doet “pink Star’ niet.  Asters met mate toegepast versterken de herfstborder.

Buphthalum salicifolium ‘Dora’- koeieogen
Een goede stevige borderplant met in juli-augustus goudgele hoofdjes met lintbloe­men. De bloemen zijn houdbaar op water. Lijken pretentieloos, maar ik wordt er elk jaar weer vrolijk van in de weken dat ze bloeien.

Calamintha nepeta- steenthijm
Als je haar aanraakt ruikt ze heerlijk fris-muntig. Past met haar 30 cm. mooi voor in de nazomer -en herfstborder. Ze neemt even een aanloopje en bloeit dan rijk en langdurig. Niet slecht dus, die steenthijm.

Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’- klokjesbloem
Veel campanula’s doen het niet echt goed op het zand. Deze soort wel. Bloeit tamelijk lang voor een campanula en trekt ook nog eens hommels en bijen.

Centaurea montana- bergkorenbloem
Uit de europese bergen afkomstige korenbloem. Langwerpig blad met daarboven blauwe bloemen. In tegenstelling tot vele andere centaurea-soorten een solide plant. Een vrolijke voor in de voorjaarsborder.

Centaurea nigra- zwarte knoopkruid
Je hebt bij de vaste planten stijve planten en je hebt losse planten. Het zwarte knoopkruid is er één van de laatste categorie. Het zwarte knoopkruid brengt speelsheid in de border met haar vele purperrode bloembodems en witte lintbloemen gezeten in een luchtig geheel van stengels.
Niet geschikt voor de nette tuinier.

Cimicifuga ramosa- zilverkaars
Zilverkaarsen planten voor de late bloei. Ze hebben een sierlijke verschijning met hun hoge luchtige, witte aren. Cimicifuga ramosa is één van de sterkste zilverkaarsen.

Dipsacus sylvestris- kaardebol
De enige, echte tweejarige plant in deze catalogus. Er staat ook nog de ‘tweejarige’ stokroos in de catalogus, maar die gaat meestal wat langer mee. Reusachtige planten met tegenoverstaand, aan de voet vergroeid blad waarin een poeltje water blijft staan. Grote eivormige gestekelde bloeiwijze. Aantrekkelijk voor vlinders, bijen, puttertjes en liefhebbers van winterboeketten. Zaait zich uit.

Doronicum pardalianches - voorjaarszonnebloem
Fleurig geel in de tweede helft van het voorjaar. Lekker bossig en niet zo stijf als de meeste voorjaarszonnebloemen die je in veel voortuintjes aantreft. Kan zich in de loop van de jaren uitbreiden, maar doet dat niet agressief. Als je de doronicum pardalianches in de schaduw door bodembedekkers heen laat groeien is dat ook een mooi gezicht. Kan teruggesneden worden.

Doronicum orientale ‘Magnificum’- voorjaarszonnebloem
Een voorjaarszonnebloem die in april bloeit. De bloem is fijn, brengt met haar gele bloemen zon in de voorjaarsborder.

Echinacea purpurea ‘Rubinstern’- zonnehoed
Stevige plant met grof, langwerpig blad en grote roze-rode bloem met een oranje-bruin hart. Naast vlinderlokker en snijbloem, ook een krachtig natuurlijk anti-bioticum. Kauwend op een paar zaadjes merk je dat het gevoel uit je tong verdwijnt!
Niet de makkelijkste plant, kan weinig concurrentie hebben. Maar velen die deze zonnehoed hebben zien bloeien waren toch alsnog verkocht.

Echinacea purpurea ‘Alba’- zonnehoed
Ook bij de echinacea’s zijn de afgelopen jaren veel nieuwe introductie’s op de markt verschenen. Velen vallen na een jaartje of twee weg. Echinacea purpurea ‘Alba’ zie ik als de sterkste onder de echinacea’s.

Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’- kogeldistel
Voor een stevig accent in de border met haar blauwe kegels, die ook nog na de bloei staan. Zaait zich niet uit.

Geranium nodosum- ooievaarsbek
Een geranium met mooi blad, zaait zich niet uit. Leuke lilaroze bloemen en doet het ook nog in de schaduw. Kortom een goede weefplant voor de border.

Helenium ‘El Dorado’- zonnekruid
Een krachtige helenium met duidelijk gele bloemen. De bloemen van ‘El Dorado’ houden het  lang in de tuin en houden het ook  lang op de vaas.

Helenium ‘Sahin’s Early Flower’- zonnekruid
Een helenium die voor een helenium lang doorbloeit. Sahin’s Early Flower begint al aan het begin van de zomer en bloeit tot eind augustus door. Een stevige zonnekruid met oranjerode straalbloemen.

Helenium autumnale ‘Praecox’- zonnekruid
Een ouderwetse tuinplant en een must in de najaarsborder. Warme gele, rode en bruine kleuren die uw tuin in dit jaargetijde een zonnig karakter geven. Zonnekruid is een goede insektenlokker. Deze plant niet doen als u veel slakken in de tuin heeft.

Knautia macedonia- beemdkroon
In het assortiment omdat de donker bordeaux-rode bloemen bloedmooi zijn. Overleeft helaas niet al de winters. Voor de ‘natuurlijke’ tuiniers onder ons niet al te slecht nieuws, want deze knautia zaait zich bescheiden uit.

Lavatera thuringiaca- lavatera
De lavatera die het langste meegaat. Iets minder spectaculair met haar honderd centimeter dan de grote lavatera’s. Het voordeel is dat ze lang meegaat en je niet na 1 á 3 jaar een enorm gat in je border hebt. Stevige plant met lichtroze, klokvormige bloemen.

Lunaria rediva- vaste judaspenning
Deze judaspenning is voor mensen die van vastigheid houden. Lunaria rediva is in alles wat subtieler dan haar bekende éénjarige soortgenoot.

Lythrum salicaria ‘Rote hybriden’- kattestaart
Luchtig groeiende planten met opgaande vertakkende stelen die aarvormig bloeien met karmijnroze bloemen. Ze zijn bekend als planten voor vochtige plekken. Doet het even als de ‘vochtig’ bekend staande valeriaan goed op de zandgrond van de Wageningse Eng.
 
Nepeta faassenii- kattekruid
De violetblauwe bloemen kombineert mooi met het grijsgroene blad. Het blad is aromatisch. Een waardevolle randplant voor de border. Voor een tweede bloei terugsnijden na de eerste bloei.

Origanum ‘Rosenkuppel’- marjolein
Bij de kruiden in deze catalogus staat een eetbare marjolein. Origanum ‘Rosenkuppel’ is een siermarjolein. Een stevige plant die lang doorbloeit en waar bijen en vlinders dol op zijn.

Persicaria amplexicaule ‘Firetail’- duizendknoop
Mag je deze duizendknoop missen in de najaarstuin? Begint de eerste helft van augustus te bloeien en gaat dan lang door. Vlammend warm rood, door de spichtige bloeiaren dan wel wel duidelijk aanwezig maar niet opzichtig. Doet het zowel op de Eng als op de zware kleigrond van Wageningen.

Persicaria amplexicaule ‘Rosea’- duizendknoop
Een zusje van de ‘Firetail’. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze duizendknoop roze aren. Oersterk.

Potentilla recta- rechte ganzerik
Veertig cm. hoge plant met mooi, handvormig ingesneden bladeren. In juni tot augustus sierlijke stelen met daarop gele bloemen. Echt een mooie plant die vrijwel in elke type tuin past en niet kapot te krijgen is. Kan zich wel uitzaaien.

Primula veris- sleutelbloem
Je kunt lang discussiëren over ‘foute’ planten, wat wel en niet kan, over smaken die verschillen.
In deze catalogus tref je in ieder geval niet fel-rode, zuurstok-roze of kanariegele primula’s aan. Wel de primula veris, subtiel en voorjaarsaankondiger.

Pulmonaria saccharata- longkruid
Is voorjaar zonder longkruid en sleutelbloem wel voorjaar? Subtiele bloemen en mooi gevlekt blad. Bij een droge zomer kan het blad lelijk worden. Stoor je je daaraan, dan het blad gewoon terugknippen tot de grond.

Prunella ‘Grüss aus Isernhagen’- bijenkorfje
Dit bijenkorfje is een lage plant die maandenlang bloeit.  Hij zaait zich niet uit. Kan voor in de border gebruikt worden, maar breidt zich wel enigszins uit.  Wil je dat niet, dan op z’n plek houden door met de spa tot daar te steken waar je hem houden wil.  Bijen weten dit bijenkorfje goed te vinden.

Rudbeckia fulgida deamii- rudbeckia
Opgenomen in het assortiment, omdat het een betrouwbare vaste plant is. En omdat deze rudbeckia bloeit op een tijdstip dat de zomerbloeiers zijn uitgebloeid en de echte herfstbloeiers nog moeten komen.  Een lange bloeier en de beste onder de lage rudbeckia’s.

Rudbeckia nitida- rudbeckia
Een hoge plant van wel 2oo cm. hoog met grote gele bloemen voor de makkelijke tuinier. Deze rudbeckia doet het vrijwel overal. Je hebt door z’n omvang wat staan en je hebt er geen omkijken naar.

Rudbeckia subtomentosa- zonnekruid
Een halfhoge zonnekruid met een meer luchtige groewijze. De kleur van de bloemen is warmgeel.

Salvia pratensis- veldsalie
Veldsalie is een mooie, inheemse schoonheid. Niet de makkelijkste plant in de tuin. Veldsalie verlangt een krachtige, droge grond. Bloeit ook niet heel lang. Maar als die bloeit dan heeft u een juweel die met grote, donkerblauwe bloemen bloeit en ijverig door insekten wordt bezocht.
Eén van de eerst bloeiende salvia’s.

Sanguisorbia officinalis- pimpernel
Een ijle plant van zo’n één meter hoog. In de bloei allemaal rode bolletjes. Verder een makkelijke plant. Eénmaal geplant en aangeslagen, hoef je er voor jaren niks meer aan te doen.

 Scabiosa ochroleuca- duifkruid
Een plant die ik niet zou willen missen. Een plant waarvan aan alle kanten lucht zit. En met lichtgele bolletjes die in augustus verschijnen en maar door blijven bloeien tot in de late herfst.
Het enige nadeel wat ik heb kunnen ontdekken is dat die zich wel kan uitzaaien. Wil je dat niet dan de bloemstelen wegknippen voordat de plant in het zaad schiet.

Sedum ‘Matrona’- hemelsleutel
Een sedum in het assortiment voor de late bloei in de border. Deze hemelseutel heeft donker blad wat een accent geeft in de border. Verder is ‘Matrona’ sterk . Wat veel soortgenoten wel doen, doet deze hemelsleutel niet. ‘Matrona’ valt niet om, blijft het hele jaar goed op haar stelen staan.

Serratula tinctoria- zaagblad
Een bijen -en verfplant. Een inheemse plant die in het wild nog maar zelden voorkomt. Haar naam heeft de plant te danken aan de scherp, gezaagde bladeren. Met mooie distelachtige bloemen die er boven uitsteken. Een vrij onbekende plant, maar wel een beauty.  Zaait zich niet uit en na de bloei ook nog mooi.

Solidago canadensis- guldenroede
De pluimguldenroede. Guldenroede kan zich enorm uitbreiden. De canadese guldenroede breidt zich ook wel enigszins uit, maar ik vind deze prima in de hand te houden. In het assortiment vanwege z’n late bloei en z’n mooie pluimen. Bloeit voor een guldenroede laat en redelijk lang en wordt dan goed bezocht door insecten.

Stachys officinalis ‘Hummelo’- andoorn
Een robuuste plant die het altijd doet. De plant is een rustpunt in de border.  De paarse aren zijn stevig en worden intensief bevlogen.

Stachys officinalis ‘Rosea’- andoorn
Het zusje van ‘Hummelo’. Even robuust, alleen dan met roze bloemaren. Experimenteren met vaste planten moet je niet te bang mee zijn. Zo zal je bijvoorbeeld een stuk border waar ‘Hummelo’ en ‘Rosea’door elkaar zijn geplant, weinig zien en het geeft een verassend effect.

Succisia pratensis- blauwe knoop
Een inheemse plant die lijkt op scabiosa. Het blad is langwerpig, van daaruit lange stelen met daarop een grote licht tot donkerblauwe bolronde bloemen.  Een plant die wat mij betreft veel meer toegepast zou moeten worden. Trekt vlinders aan tijdens de bloei.

Succisella inflexa ‘Frosted Pearls’- succisella
Deze succisella lijkt op onze inheemse blauwe knoop. Alleen is ze nog luchtiger en zijn de bloemen wat kleiner en talrijker. En bloeit de succisella langer, van eind juni tot september.
Breidt zich wel uit, maar is ook makkelijk terug te zetten tot waar je de succisella wilt.

Telekia speciosa- koeieogen
Dekoratieve stevige, hoge plant.  Bloeit van juni tot augustus met goudgele aster­achtige lintbloemen en grote imponerende bladeren. Een blikvanger achter in de border in een tijd dat er nog weinig hoogs in de border bloeit.

Teucrium hyranicum- gamander
Als je voor een mooie architectuur in de border lage aren wil gebruiken, kan deze teucrium uitkomst bieden. Het is een stevige plant, met alsmaar vertakkende purperroze bloemaren.

Thalictrum minus minus- kleine ruit
Een inheemse ruit die niet zo hoog wordt. Het blad is fijn varenachtig. De groengele bloempjes zitten in losse schermen en kan goed gebruikt worden in boeketten. Misschien iets minder exotisch dan sommige andere thalictrums,  maar wel één die sterk is en niet wegvalt. Dit in tegenstelling tot vele andere thalictrums.

Valeriana officinalis- valeriaan
Valeriaan is in juni met haar bloeiwijze al 1,5 m. geeft daardoor hoogte en bloei achterin de border in juni. Verder brengt de bloeiende valeriaan geur in de border. Een aangename geur waar je niet met je neus op hoeft te gaan staan maar die je al van afstand ruikt. In veel boeken staat dat de valeriaan het alleen goed doet op natte plekken. Maar in Wageningen doet die het zowel prima op de klei als op de zandgrond van de Eng. Het enige nadeel van de valeriaan die ik heb kunnen ontdekken is dat hij zich sterk uitzaait. Als je dit niet wil dan de bloeiwijze na de bloei afknippen.Andere mooie vaste planten

Alcea rugosa- stokroos
Stokrozen bij de gevel in de voortuin geven zonder moeilijke en dure architectonische elementen aan te brengen een voortuin al snel de nodige schwung. In een border zijn stokrozen ook toe te passen.  De meeste stokrozen zijn tweejarig. Alcea rugosa heeft lichtgele bloemen en naar mijn ervaring de stokroos die het langst meegaat.

Aconitum napellus- monnikskap
Mooi voor in de herfstborder in de halfschaduw. De bloemen van Aconitum napellus hebben een mooie diepblauwe kleur. Monnikskap kan ook in de volle zon, voorwaarde is dan wel dat de grond waarin hij staat niet sterk uitdroogt bij warm weer.

Alchemilla mollis- vrouwenmantel
De bekende vrouwenmantel met hun geplooide blad dat dauwdruppels als parels verzamelt. Door na de bloei de plant terug te snijden voorkom je uitzaaien. En wat je er voor terug krijgt is weer een frisgroene plant.

Alchemilla erythropoda- vrouwenmantel
Het lagere zusjes van de alchemilla mollis. In alles wat verfijnder. Daar waar alchemilla mollis het eigenlijk overal doet, is deze vrouwenmantel  kieskeuriger. Ze heeft normale, niet te droge tuingrond nodig. Het voordeel is dat deze vrouwenmantel zich niet uitzaait.

Anemone hybrida ‘Hornorine Jobert’- anemoon
Ik vind een anemonen een must in de najaarsborder. Nadeel van best veel anemonen is dat ze na een tijdje gaan woekeren. Anemone ‘Hornorine Jobert’ heeft die neiging niet en met haar witte bloemen en gele meeldraden is ze al vanaf 1895 een beauty.

Aquilegia vulgaris - akelei
Als de akeleien gaan bloeien is het voorjaar in volle gang.  De wilde akelei kan zich mondjesmaat uitzaaien.

Aquilegia vulgaris ‘Ruby Port’- akelei
Een veredeld familielid van de aquilegia vulgaris. Ruby Port heeft gevulde warmrode bloemen.

Artemesia lactiflora- bijvoet
Een mooie, niet zo bekende plant met fijngeveerd blad en in de bloei roomwitte pluimen. Op een mooie zonnige dag ruiken deze bloemen heerlijk. Niet te droog zetten.

Aster lateriflorus ‘Lady in Black’- aster
Door haar donker-purperachtige blad staat deze aster ook al voor de bloei in de border. Tijdens de bloei in het najaar veel kleine witte bloemen met een vaalpaars hartje.

Aster ‘Alice Haslam’- aster
Een lage aster. Groot voordeel van aster ‘Alice Haslam’ vind ik dat ze voor een lage aster tamelijk lang bloeit. De meeste lage asters zijn al uitgebloeid voordat je ernaar gekeken hebt. Dit heeft ‘Alice Haslam’ niet. Bloeit ook iets later dan de meeste herfstasters.

Astrantia major ‘Lars’- zeeuws knoopje
Zoals de nederlandse naam al doet vermoeden doen astrantia’s het goed op zeeuwse klei. En ja, zeeuwse klei is geen gelders zand. Dus laten maar die zeeuwse knopen? Normaal zeg ik: ja. Er zijn zoveel plantensoorten en je hebt genoeg keuze aan planten die het op jouw grondsoort goed doen.
Dit is m’n principe en het is een goed principe. Maar vooruit één uitzondering om de regel te bevestigen. Astrantia’s zijn zo mooi. Gelukkig zijn er een paar variëteiten bij de astrantia’s die het ook redelijk goed doen op het zand. Astrantia ‘Lars’ is er zo één. Bij deze astantia’s is mijn ervaring dat je ze de eerste 2 á 3 jaar niet helemaal aan hun lot moet overlaten. Wat compost bij het planten erbij. Als het in de zomer echt droog is, proberen niet te vergeten ze 2 x per week water te geven. Eigenlijk ben ik tegen water geven, daar selecteer ik op. Maar vooruit bij de astrantia bij de aanvang. Mijn ervaring is vervolgens dat als de astrantia ‘Lars’ echt een pol heeft gevormd, ze bij warm weer nog wel kan teruglopen maar ze blijft dan staan en ze komt dan altijd terug.

Brunnera macrophylla- kaukasisch vergeet-mij-niet
De bekende kaukasische vergeet-me-niet. De plant verdraagt goed schaduw, maar kan ook in de zon staan. Boven de grote, hartvormige bladen steken in het voorjaar blauwe, luchtige bloempjes uit.

Campanula porscharskyana- klokjesbloem
Een lage campanula met lila-blauwe klokjes. Een sterke plant om voor in de border toe te passen.

Ceratostigma plumbaginoides- loodkruid
Opgenomen in de catalogus omdat loodkruid een lage plant is die nog laat bloeit. De meeste herfstbloeiers zijn hoog en zet je niet voor in een border. Loodkruid heeft opvallende azuurblauwe bloemen, die je goed doen op een regenachtige herfstdag.  Ze kunnen zich wel licht uitbreiden. Wil je loodkruid in de border, dan met de spa daar houden waar je ze houden wil. Zeg maar een soort nagels knippen voor planten.

Coreopsis verticillata ‘Zagreb’- meisjesogen
Voor de flamboyante tuinier die van een stevige gele vlek houdt. Coreopsis ‘Zagreb’ bloeit lang. Veel meisjesogen zijn mooi, maar vallen snel weg. ‘Zagreb’is de meest sterke onder de meisjesogen.

Digitalis grandiflora- grootbloemig vingerhoedskruid
Een meerjarige vingerhoedskruid. In juni-juli 5 cm. grote, zachte roomgele bloemen, binnenin bruinachtige getekend. Digitalis grandiflora komt voor aan de bosranden van de Alpen, Pyreneeën en Siberische bossen.

Geum rivale- knikkend nagelkruid
Een polvormende vaste plant. Ze heeft haar naam te danken aan de mooie aan lange stelen hangende bloemen, die aan de buitenzijde roze-rode geaderd zijn en van binnen gelig. Het blad blijft het jaar door aantrekkelijk. Niet op een echte droge plek zetten.

Geum coccineum ‘Borisii’- nagelkruid
Je schijnt onder tuiniers blauw, rood, oranje enz. -liefhebbers en blauw, rood, oranje enz.- haters te hebben. Dat kan, smaken verschillen. Ik denk hier zelf bij dat een bloemkleur in een tuin bijna nooit vloekt, als die maar niet te schreeuwerig is. Groen is de dominante kleur in de tuin met hier en daar kleurige zwemen van planten die op dat moment bloeien. Eigenlijk is een tuin pas goed dat als je een zwart-witfoto maakt de tuin er ook mooi uitziet (zit hem in de architectonische vormen en de textuur van planten). Afijn, om niet te veel af te dwalen. Voor oranje-liefhebbers in mei en juni is geum coccineum ‘Borissi’ de plant.
 
Geum hybridium hort. ‘Feuerball’- nagelkruid
Een plant voor deze keer de doelgroep die van echt rood houdt. Ook zonder bloei is het nagelkruid een goede plant. Behaard, rondgevormd blad, groeiend in stevige pollen. Feuerball bloeit voor een geum lang door en is in die tijd een eye-catcher in de border. Om de drie à vier jaar scheuren doen alle geums goed.

Geranium phaeum- ooievaarsbek
De bekende maar daardoor niet minder gewaardeerde geranium phaeum. Bekend omdat het een plant is die het eigenlijk altijd doet, zelfs op beschaduwde plekken. Ze bloeit donkerpaars. Geranium phaeum kan zich uitzaaien. Gebeurt dat in uw tuin en wilt u dat niet dan de bloeistengels afknippen voordat ze in het zaad schieten.

Geranium ‘Rolf’s Royce’- ooievaarsbek
Een geranium die in de loop van een paar jaar redelijk uitdijt. ‘Rolf’s Royce’ zit in het assortiment omdat ze echt lang door blijft bloeien.

Geranium ‘Rozanne’- ooievaarsbek
Nog zo’n langbloeier. Voor de mensen die geen genoegen nemen met dat de meeste vaste planten zo’n 3 tot 6 weken bloemen geven. De overbekende geranium ‘Rozanne’ die tot de eerste nachtvorst kan blijven bloeien.

Helianthus ‘Lemon Queen’- vaste zonnebloem
Een vaste zonnebloem. Herfstdepressies worden teruggedrongen door de vrolijke cirtoengele bloemen van deze zonnebloem.

Hemerocallis ‘Pardon Me’- daglelie
Lelie -en irisachigen brengen een sterke bladtextuur in de border die ik onmisbaar vind. Daglelies zijn ijzersterke planten. Deze daglelie is purperrood met een groengele keel. Als u de plant in de loop van de jaren te fors vindt worden dan gewoon scheuren en de grootte die u wenst herplanten.

Hemerocallis ‘Golden Chimnes’- daglelie
Nog een daglelie. ‘Golden Chimnes’ heeft een warmgele bloemkleur. Bloeit voor een daglelie lang. ‘Golden Chimnes’ ruikt niet zoals bijvoorbeeld Artemesia lactiflora op een warme zomerdag al vanaf een afstandje. Maar als u uw neus bij de bloem houdt zal die gevuld worden met een heerlijke bloemengeur.

Heuchera ‘Palace Purple’- purperklokje
Een betrouwbare heuchera. De bloei van aren met witte bloemen beginzomer is leuk. Maar deze plant wordt vooral gebruikt voor mensen die door het seizoen heen houden van een purperrood accent in de border. Een bladplant met zacht glanzen purperrood blad.

Hieracium ‘Leopard’- havikskruid
Een lage leuke vuller, wordt bijna nooit gebruikt. Rozetten met daarboven op stelen gele, margrietachtige kleine bloemen in juni. Vaak later nog een nabloei. Het blad is opvallend gevlekt.

Hosta tardiana ‘Halycon’- hartlelie
Een mooie, lage hosta met een blauwe waas over het blad. ‘Halycon’ heeft wat dikker blad. Daarvan wordt ook bij ‘Halycon’ gezegd dat de slakken dit blad niet eten. Dit klopt niet, ’t is wel wat minder lekker voor ze dan dunbladige hosta’s Ze zullen van ‘Halycon’ afblijven als ze het voor het kiezen hebben. Ik heb een keer in een tuin bij een slakkenplaag gezien dat de slakken zelfs de rozemarijn aan het opeten waren. Dus ik bedoel maar.

Iris pallida ‘Dalmatica’- iris
Een iris waarbij het blad ook nog mooi blijft na de bloei. Dit vind ik vooral de kracht van deze iris. Want hoe mooi de bloemen ook zijn, ook deze iris bloeit net zoals alle andere irissen kort. Maar daarna geeft het zwaardvormige blad nog maanden een mooi architectonisch punt in de border.

Kalimeris incisa- kalimeris
Een goede plant om erbij te hebben in de border. Een sterke plant die de hele zomer doorbloeit met asterachtige bloemetjes. Is er nog een nadeel aan deze plant? Natuurlijk in de plantenwereld is het als in de mensenwereld. Ook aan een topmodel kan je altijd nog blijven sleutelen. Of je dat moet willen is een tweede. Bij de kalimeris is het zo dat als hij in de herfst is uitgebloeid de vorm van de plant instort. Nu is steevast de ecologische tip om altijd alle stengels door de winter te laten staan. Ik zeg: kijk wat je echt lelijk vindt en knip dat weg. Dan blijft er nog genoeg over voor onze kleine dieren in de winter. 

Limonium latifolium- lamsoor
Deze lamsoor is een kliene variant van zo’n 60 cm. hoog op het gipskruid. Limonium latifolium heeft leerachtig blad en tijdens de bloei bloemstengels vol met schermen lila-achtige bloempjes, zoals bij het gipskruid. Deze plant gaat jaren mee.

Lirope muscari- liriope
Weer een sterke plant. In het assortiment omdat liriope van zon tot schaduw kan. Het blad is grasachtig, de plant is niet hoog. Dus welkom voor een afwisselende textuur voor in de border. In de herfst volgt nog de bloei van dikke aartjes met kleine violette bloemen, die vanaf een afstandje op bolletjes lijken.

Lychnis chalcedonia- brandende liefde
Een plant die alleen geschikt is voor de echte rood-liefhebber. Geen zachte romantische kleur maar wel vlammend, die brandende liefde.

Monarda fistulosa- bergamotplant
Oorspronkelijke wilde soort uit Noord-Amerika. Al in 1635 gekweekt in Frankrijk. Een borderplant met geurende, lila bloemen in de late zomer.

Monarda ‘Oudolf’s Charm’- bergamotplant
Oudolf’s Charm voor hulde aan Piet Ouddolf. Ondertussen is Piet een wereldberoemde tuinontwerper. En heeft hij een nieuwe generatie borderplanten op de kaart gezet, waar ik gecharmeerd van ben. Robuuste planten met een uitstraling. Deze Oudolf’s Charm heeft purperen stelen. En de bleekroze bloemen steken mooi af tegen de donkerrode schutbladeren.

Nepeta subsessilis- kattenkruid
Dit kattenkruid houdt niet van te droog staan. Wil je hem toch op zandgrond dan flink wat mest of compost door je grond mengen. Nepeta subsesssilis kan enige schaduw verdragen.
Vooral een kattenkruid voor de bloei. Steelt een aantal weken de show met stralend, blauwe bloemen. Na de bloei terugknippen.

Papaver orientale ‘Rembrandt’- oosterse papaver
Een oosterse papaver die goed standvast is. En een papaver zoals eigenlijk een papaver moet zijn. De bloemkleur is rood en niks anders dan rood.
Ik vind het mooi als je in een border vaste planten hebt als geranium ‘Rozanne’. Vaste planten die alsmaar blijven doorbloeien. Maar ik vind het ook mooi als je een aantal vaste planten in je border hebt als oosterse papaver. Planten waarvan de bloei kort is, maar waar je elk jaar ook weer naar verlangt tot het zover is. En als het dan zover is, is het een kort en heftig feest als de bloemen uit de border spatten.

Penstemon digitalis ‘Husker Red’- schildpadbloem
Niet echt een makkelijk geslacht. De meeste soorten zijn verdwenen na een natte winter. Deze is goed betrouwbaar op een doorlatende, goede  tuingrond (= geen zware klei). Deze schildpadbloem heeft purperrood blad. Bij de bloei verschijnen er boven het blad aren met witte, iets roze aangelopen bloemen.

Phlomis russeliana- brandkruid
Een decoratieve plant die er met haar kransen met lichtgele bloemen staat. Dit brandkruid is ook na de bloei nog het aanzien waard. Brandkruid doet het zowel in de zon als in de halfschaduw.

Phlomis tuberosa ‘Amazone’- brandkruid
Een voordeel van brandkruid vind ik dat het langlevende vaste planten is. ‘Amazone’ heeft lilaroze kransbloemen en is in plantopbouw ranker dan Phlomis russeliana.

Phlox ‘Bright Eyes’- vlambloem
Ik moet eerlijk zeggen dat ik heden ten dage de phlox niet de makkelijkste plant in de border vind. Wordt snel weg gegeten door slakken, veel huidige rassen vind ik op gewone tuingrond maar wat miezerig groeien. Maar ja, het is ook een mooie borderplant. Phlox ‘Bright Eyes’ doet het redelijk op het moerbed op de kwekerij. Het is een phlox met een roze bloem en in het midden een karmijnroze hartje.

Potentilla argyrophylla- ganzerik
Ganzerikken zijn sterke planten voor in de eerste rij van de border. Deze ganzerik heeft aantrekkelijk zilvergroen blad. Tijdens de bloei bloemen met een sprookjesachtige kleur van geeloranje met een zachtrood oog. Hele, mooie bloemen, maar bloeien helaas niet zo lang. In de catalogus opgenomen omdat het grijsgroene blad na de bloei ook nog aantrekkelijk blijft.

Potentilla ‘William Rollinson’- ganzerik
Een potentilla die wel lang doorbloeit. ‘William Rollinson’  heeft oranje bloemen, een kleur die je niet vaak tegenkomt in de vaste plantenborder.

Salvia ‘Blauhügel- salie
Nu volgen een aantal siersalie’s. De eetbare salie staat bij de keukenkruiden. Salie’s met hun aren brengen verticale textuur voorin de border. Salvia ‘Blauhügel’ is in het assortiment opgenomen omdat het een salie is met een intens mooi, lichtblauwe kleur.

Salvia ‘Dear Anja’- salie
Nog ééntje uit de selectie van Piet Oudolf. Piet heeft deze genoemd naar zijn vrouw Anja. Terecht, want het is echt een hele, mooie salie. ‘Dear Anja’ groeit wat minder compact en luchtiger dan de meeste salie’s. En met haar mooie paarsblauwe bloemen met een witte onderlip is het echt een schoonheid. De kwekerij in Hummeloo is ondertussen gestopt, zodat Piet en Anja meer van hun rust kunnen gaan genieten. Piet en Anja bedankt voor de tuinimpuls en tuinplanten die jullie aan de nederlandse tuincultuur hebben toegevoegd.

Salvia ‘Mainacht’- salie
Een salvia met donkerpaarse bloemaren die al vroeg in bloei staan, eind mei- begin juni. Vaak gevolgd door een nabloei in de nazomer.

Scabiosa lucida- duifkruid
Een meer compacte vorm binnen de duifkruid familie. Wordt zo’n 50 cm. hoog. Bloeit een lange tijd door met 3 – 4 cm. grote, lilablauwe bloemen waar een tikje rood in is verwerkt. Het blad is fijn ingesneden.

Scuttelaria incana- gildkruid
Gewoon een goede, betrouwbare vaste planten. Wordt niet veel aangeboden omdat deze scuttelaria er even over doet totdat het een stevige pol is geworden, zo’n drie jaar. Maar mensen onthaast en neem ook in de tuin tijd. Instant is misschien even leuk, maar het is veel mooier om het leven te zien groeien. Wat je er bij de scuttellaria voor terug krijgt,  is een mooie plant met aarvormige trossen die lavendelblauw zijn en die je niet veel ziet.

Tellima grandiflora- tellima
Prima bodembedekker. De tellima kan van zon tot schaduw. Ziet het hele jaar er goed uit, is sterk. Dus….

Tellima grandiflora ‘Rubra’- tellima
De groenbladige tellima is ijzersterk. ‘Rubra’ heeft bruinachtig blad en wordt toegepast voor zo’n kleureffect in de border. Is wel minder goed bestand tegen echte droogte dan de groenbladige tellima, maar in normale tuingrond doet ‘Rubra’ het goed. Tellima ‘Rubra’ kan diepere schaduw verdragen dan de roodbladige heuchera.

Thermopsis chinensis- thermopsis
Als je niet beter weet zou je denken dat je in mei een ranke lupine ziet bloeien. Thermopsis is minder pompeus dan lupine. Het grote voordeel van thermopsis is dat ze in tegenstelling tot de lupine ijzersterk is. Bij lupine krijg je vaak na een paar jaar een lelijk gat als de lupine wegvalt. Verder blijft thermopsis ook na de bloei nog aantrekkelijk staan, dit ook weer in tegenstelling tot de lupine die na de bloei als een plumpudding in elkaar zakt.

Vernonia crinita- vernonia
Een must voor de hoge herfstborder. Een typische vertegenwoordiger van de ‘tall-grass-prairie’. Gloeiende purper-violette distelachtige bloemen in schermvormige trossen op stevige stelen.

Veronicastrum virginicum ‘Rosea’- ereprijs
Een architectonische plant die ook nog een mooi wintersilhouet heeft. De aren staan in kransen en wijzen omhoog. ‘Rosea’ is een stevige veronicastrum.Siergrassen

Achnaterum calamagrotis- zilverarengras
Vormt een pol met sierlijk, overhangende pluimen die aanvankelijk zilverkleurig zijn, maar al snel naar kaki-bruin verkleuren. Blijft tot diep in het najaar effectief. Verdraagt weinig concurrentie, dus een duidelijk plek geven.

Luzula nivea- veldbies
Een gras die aardig wat schaduw kan hebben. Veldbies blijft in de winter groen. Heeft voor grassen een aparte bloeiwijze. Mooi, taai gras. Overleefde zelfs een keer in de winter in een emmer vol met ijs waar ik  per ongeluk een paar potjes veldbies in had laten staan.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ – prachtriet
Kleine Silberspinne is 160 cm. hoog. De plant heeft zeer fijn, witgenerfd blad. En in de bloei komen de kenmerkende miscanthus bloeihalmen goed boven het blad uit. De bloeihalmen van de Kleine Silberspinne zijn zilverrrood.

Miscanthus sinensis ‘Herman Russel’- prachtriet
‘Herman Russel’ is hoger en wordt groter dan ‘Kleine Silberspinne’.  Met haar zilverwitte pluimen die veel prachtrieten kenmerkt is het nog een bezienswaardigheid in de border als de vaste planten al zijn uitgebloeid.
Een waarschuwing vind ik bij deze voor de meeste grote siergrassen wel op zijn plaats. Plant hoge siergrassen daar waar je er zeker van bent dat je ze daar wilt houden. Na een aantal jaar zijn deze siergrassen een stevige pol geworden. Wil je ze dan nog ergens anders planten of ze weg hebben, dan geef het een flinke krachtinspanning om de pol eruit te krijgen. Je kunt dit ook alleen maar met een goede, scherpe spade doen. Alleen voor de krachtpatsers onder ons: je kunt het ook beschouwen als een krachttraining bij het fitnesscentrum zonder er geld voor te hoeven betalen.

Molinia caerulea ‘Moorhexe’- pijpestrootje
Langzaamgroeiend pijpestrootje. Het meest statige gras met haar lange stevige bloeihalmen, die hoog boven het loof uitsteken.

Panicum virgatum- prairie-zwiepgras
Een geveerde massa van luchtig, purperrode grashalmen. Een makkelijke plant: kan tegen droogte, warmte, kou en nattigheid. Kan in z’n jonge jaren wel omvallen.

Pennisetum alopecuroides- lampepoetsersgras
De parel van de late herfst. Als andere planten hun dienst bewezen hebben, staat dit lampepoetsersgras nog fier overeind en spelen de donzige aren nog een luchtig spel met de wind. Mooi gezicht in het lage herfstlicht.Keukenkruiden

Allium schoenoprasum- bieslook
De gewone bieslook. Lekker in de omelet, in salades of in de soep. Bekende en sterke planten.  Na 3 à 4 jaar scheuren.

Origanum vulgare ssp. hirtum- marjolein
Pizza-oregano, een lekker pittige meerjarige plant. Bijzonder geschikt voor culinaire doeleinden.  Tijdens de bloei in de zomer komen vele insecten op bezoek. Sterke plant, kan teruggesneden worden.

Rosmarinus officinalis- rozemarijn
Voor degenen die het Zuiden in de Gelderse tuin willen ruiken. Onbeschut overleeft rozemarijn strenge winters bij ons niet. Rozemarijn wordt gebruikt bij vleesgerechten, in sauzen, voor kruidenazijn en bij vis.

Ruta graveolens- wijnruit
Er wordt gezegd dat wijnruit katten op afstand houdt. Onze koninginnepage ziet het daartegen weer als voedselplant. Wijnruit bloeit met vlakke tuilen van geelgroene bloemen. Sommigen zeggen dat wijnruit een vreselijke smaak heeft, sommigen gebruiken het in de keuken in kleine hoeveelheden in salades en ei, vis of kaasgerechten. Om verhouting tegen te gaan de wijnruit in het voorjaar sterk terugsnoeien. Wijnruit staat ook leuk in de border.

Salvia officinalis- salie.
Sinds de oude tijden komt deze salie rondom de Middelandse Zee voor. Gebruik bij vlees. salade’s, sauzen en soepen. De thee is een gorgeldrank bij keelpijn. Ook bij salie geldt net zoals bij alle andere aromatische kruiden die verhouten, regelmatig de plant terugknippen om de verhouting en het uit één vallen van de salie te voorkomen.

Thymus vulgaris – duitse wintertijm
Een meerjarige, goed winterharde tijm. Zowel voor de keuken als in de tuin. Na de bloei de tijm afsnijden, zodat de tijm een mooie bol blijft.