Hospitalero-ervaringen
Start Bercianos del Real Camino 2007 BercianosVideo

 

 

Eind oktober 2005 ben ik teruggekomen van Spanje nadat ik ginds weer als hospitalero gewerkt heb. Deze keer 3 weken in Ponferrada. Een ander jaar 14 dagen in Nájera, 17 dagen in León en als proef een paar dagen in het indrukwekkende Eunate.
Bewust heb ik gekozen om me door het Spaanse genootschap in Logroño te laten uitzenden naar een willekeurige plaats waar op dat moment de meeste behoefte bestond aan hulp.
Een noodzakelijke voorwaarde om te “overleven” in zo’n situatie, is dat je met Spaans overweg kunt. Niet van hun zijde maar meer voor mijn gevoel, betekent het een aantal problemen die iedere gastarbeider ervaart: kunnen communiceren en leren aanvaarden dat je zelf minder invloed kunt hebben dan wel eens wenselijk is voor de pelgrims.

De eerste keer ging het de eerste dagen natuurlijk erg moeizaam want een cursus volgen in Nederland, is iets heel anders dan kunnen functioneren in een Spaanse werkomgeving.
Iedereen die de Camino gedaan heeft weet van het grote gebrek van de Spanjaarden: weinig of geen vaardigheid in andere talen en de houding dat een ander maar Spaans moet spreken.
Daarom voor mij en iedere pelgrim des te belangrijker dat er mensen zijn die wel andere talen spreken en willen werken als hospitalero.

Zowel vanuit mijn persoonlijke als beroepsmatige belangstelling, ben ik steeds weer geboeid door de persoonlijke processen die ieder op zijn tocht doormaakt. Steeds weer mocht ik als hospitalero onderdeel uitmaken van belangrijke stappen die gezet moesten worden, belangrijke besluiten die onderweg vielen, emoties die verwerkt moesten worden.
Een van de redenen die ik had om voor mijn Camino op weg te gaan, was ook de nieuwsgierigheid naar hetgeen iemand doormaakt als hij/zij zolang onderweg is, alleen onderweg is, welke invloed kun je ervaren op een weg die al zovelen voor jou gegaan zijn.

Na mijn eerste hospitalero ervaring ben ik als vrijwilliger gaan werken in het Abdijhhuis in Heeswijk-Dinther, een vormings- en bewustwordingscentrum dat hoort bij het klooster aldaar. Ondanks de goede ervaringen bij diverse projecten, is dit werk onlangs gestopt door opheffing van het Abdijhuis, financieel was het niet meer overeind te houden.
Recent heb ik nog eens geproefd aan een pelgrimsweekend voor gaande en teruggekomen camino-gangers.
Vooral mijn recente ervaringen in Spanje hebben me gestimuleerd, om activiteiten te ontplooien die zich richten op mensen die graag wat dieper ingaan op de veranderingsprocessen die samenhangen met hun Camino, waartoe de Camino uitnodigt.

De organisatie in Spanje waaronder de hospitalero's vallen, is bereikbaar via:

http://www.caminosantiago.org/cpperegrino/federacion/inicio.asp
email: administracion [administracion@caminosantiago.org]

Wie ben ik?

programma EN WAT NU?

Camino-ervaringen

Mijn astma