Marbella

Plaza

Marbella is een van de belangrijkste badplaatsen van de Costa del Sol. Er zijn zeer veel hotels en toeristenappartementen in deze stad gebouwd, vooral de wat meer welgestelde toeristen verblijven hier en veel pensionado's wonen hier permanent. De omgeving van Marbella wordt ook wel "Costa del Golf" genoemd vanwege de vele golfbanen die in dit gebied te vinden zijn. De architectuur van de hotels en appartementen is over het algemeen smaakvoller en torenflats zij zeldzaam vergeleken met andere badplaatsen zoals Torremolinos en Fuengirola. Voor mensen die van watersport, golf, en andere sporten houden, zijn er goede faciliteiten in Marbella. Ook is de oude binnenstad van Marbella (casco antiguo) een bezoek waard, u vindt er vele pittoreske steegjes, gezellige pleintjes met talloze restaurants en terrasjes waar het tot laat in de avond goed toeven is. De Marbellianen zijn erin geslaagd hun oude stad zeer aantrekkelijk te maken voor de toeristen en toch de typisch Andalusische sfeer te behouden.
Zoals de meeste Zuid-Spaanse stadjes heeft Marbella (Arabisch: Marbil-ha) een Moorse oorsprong en dat is duidelijk te merken aan het labyrinth-achtige stratenpatroon.
Vanuit Marbella kunt u ook het prachtige achterland verkennen (Sierra Blanca en Sierra de las Nieves) met zijn beschermde natuurgebieden en de leuke witte stadjes en dorpen.

De oude stad

Citadel De Citadel [1]) of Alcazaba is de belangrijkste Moorse versterking in de oude stad. De bouw begon in de 10de eeuw en verdere uitbreidingen kwamen in de eeuwen daarna tot stand. In de muren rondom het gebied werden 10 torens gebouwd en toegang tot de citadel was mogelijk via drie poorten. De burcht (Alcázar) stond op de hoogste plek in het de noord-oostelijke deel en had zijn eigen versterkte muren. De noordelijke en oostelijke muren zijn het best bewaard gebleven. Helaas is veel van de oorspronkelijke bebouwing verloren gegaan door de ongecontroleerde uitbreidingen die geen recht doen aan het historisch erfgoed van de stad. Marbella ontwikkelde zich verder ten westen en zuiden van het ommuurde gebied. Deze eerste stadswijken kwamen tot stand volgens een patroon dat kenmerkend is voor stedebouw in de islamitische wereld. De bescherming en beslotenheid van de families konden het best gegarandeerd worden door de constructie van nauwe straatjes en doodlopende steegjes, en de hoge muren aan de staatzijde van de familiewoningen. De wijken ontstonden volgens een ingenieus systeem waarbij zoveel mogelijk woningen konden worden bereikt via slechts een beperkt aantal straatjes.. In de stadsplattegrond van de oude stad is dit kenmerkende statenpatroon nog herkenbaar.

Plattegrond

Kerk

In 1485 werd Marbella zonder veel strijd overgenomen door de Reyes Cathólicos (Katholieke Koningen) waarna de stad werd uitgebreid volgens een meer rechthoeking stratenpatroon. Een deel van de oude wijken is toen afgebroken om plaats te maken voor de Plaza de los Naranjos [3] en de voorname gebouwen eromheen. Net buiten Moorse stadsmuren op de plaats waar zeer waarschijnlijk de moskee heeft gestaan, werd in de 16de eeuw aan de bouw van de grote kerk begonnen, de Iglesia de la Encarnación [2]

Havens en strandpromenades


Stranden en kleine jachthaven van Marbella. In het hoogseizoen vertrekken vanaf de pier tegenover de jachthaven elk uur de boten van "Fly Blue" richting Puerto Banús.

Direct achter het strand is een prachtige promenade aangelegd die ook 's avonds en 's nachts verlicht is en bij wandelaars en joggers zeer geliefd is.Door de aanleg van enkele bruggen en overspanningen is het nu mogelijk het gehele traject van Marbella tot aan San Pedro lopend of per fiets (geen voorrang!) via deze weg af te leggen.De tweede jachthaven is Puerto Banus, gelegen tussen Marbella en San Pedro. Puerto Banus is de meest prestigieuze plezierhaven van Spanje met vele gezellige restaurants, boetiekjes, luxe winkels etc. Aan het centrale plein ligt ook het grote warenhuis El Corte Ingles.Naar homepage
Wil van Roode 2017