Haagse Post, 18-9-'65


Britse Rockers voorbeeld voor Nederland

De Engelse Rockers kwamen 2 zomers terug luidkeels in het nieuws, nadat ze op een zonovergoten strand hun meer naar verfijning neigende generatiegenoten de Mods te lijf gingen. De slag in het gezicht van de Britse image echode in de wereldpers nog dagen na. Hysterie en historie gingen hand in hand: terzelfder tijd liet Engeland, met als hoofdstad Liverpool, zich horen met een "new sound". Groepen als de Beatles, Rolling Stones, Pretty Things en andere droegen flinke porties instinct en intellect toe aan het internationale hitwezen. Hun uiterlijk beinvloedt verenigd jong Europa en de Verenigde Staten.

De gangs van Engeland resulteren ook in Nederland in duchtige bendevorming. In plaatsen als Amsterdam en Den Haag heeft vrijwel elke wijk haar eigen bende met haar eigen, Engelse, naam. Zij zijn geen Nederlandse equivalanten van de mods, "eerder het tegenovergestelde", grapt dr. W. Buikhuisen (31), vorig jaar gepromoveerd op een proefschrift over de provocerende nozem en daardoor Nederlands enige officieele nozem-autoriteit: "Hier valt vooral verwaarlozing van het uiterlijk op". Nederland kent ook (nog) geen Rockers. De Nieuwendijknozems, bestrijders van de Leidsepleiners in de rellen op de Dam van '60, benaderen hun type nog het meest

Rockers in Liverpool: "de leraren
waren nog stommer dan wij..."

Dr. Buikhuisen: "Misschien is het niet populair zijn van de motorfiets er de oorzaak van, dat wij hier geen Rockers hebben, de motorfiets is de basis van hun bezigheden. Dat vind ik trouwens een heel positief punt bij de Rockers: hun technische belangstelling. Hier in Nederland zitten wel wat jongens aan hun bromfiets-carburateur te knutselen, en dat is al verboden". Maar door de doortastendheid waarmee Engelse levensstijlen de afgelopen jaren '60 naar het vasteland overkwamen, weten opvoeders en sociologen dat de toekomst ook Nederlandse Rockers kan voortbrengen, even gevaarlijk voor een land dat orde en netheid op prijs stelt als hun Britse voorgangers. Wie zijn deze Rockers?

Aanranding

Rockers dragen huidnauwe broeken met zwartleren jackets, die ze bij voorkeur in hun eigen, op snelle afneming gerichte shops kopen. De meisjes lopen op platte schoenen en met het haar opgekamd tot suikerbollen, die met ladingen lak zijn bespoten. Na hun werk (in ateliers, garages en fabrieken) ontmoeten ze elkaar in de gang, waar ze zich thuisvoelen zonder voortdurend herinnerd te worden aan de wetten en leefregels van de ouderen. 's Avonds verzamelen ze zich op het strand of in keldertjes, waar ze platen draaien van hun (voor de vijandige Mods alweer verjaarde) idool Elvis, wiens revolverkuif ze met proletarische trouw blijven imiteren.


Rockers in Leeuwarden. Een mooi vadsig stelletje...

Voor Engeland, dat anno '65 nog altijd beheerst wordt door de machten van het Establishment (Elisabeth, Eton, Anglicaanse kerk, overjarige standsverschillen, Victoriaanse sex-opvattingen), vormen deze Rockers in Londen, Liverpool, Manchester en andere industriecentra een probleem, dat ten tijde van strandrelletjes regelmatig tot waarschuwende hoofdartikelen in de kranten tot nationale onrust voert.

Constanteerde openbare aanklager mr. Thomas Holderoft vorig jaar na 'de slag bij Clacton', toen hij 25 Rockers wegens diefstal, aanranding, het uiten van bedreigingen, wapenbezit en opzettelijke samenscholing voor zich in de beklaagdenbank zag: "Over het algemeen zijn ze onrijp, hebben ze geen verantwoordelijkheidsgevoel en missen ze in elk opzicht respect voor de wet, de dienaren van de wet en de bezittingen van anderen. Veel jonge mensen hebben zich vereenzelvigd met groepen als de Mods en de Rockers. Als ze belachelijke kleren aantrekken, is dat hun zaak. Ik heb hier te maken met hun gedrag".


Engelse Rockers: verwaarlozing...

Een lezer van de Daily Harald suggereerde snel een oplossing. In een ingezonden brief schreef hij: "We horen tieners klagen: Wat kunnen we eraan doen? Waar kunnen we naartoe? Het antwoord is: Ga naar huis, maak de ramen schoon, schilder het houtwerk, veeg de bladeren bij elkaar, knip het gras bij, schoffel de paden, poets de auto op, dweil enkele etages, of help de dominee, de rabbi of de priester, het Rode Kruis en het Leger des Heils". Of dit de oplossing is laten we in het midden, maar dat er iets moet gebeuren staat vast.

Ga naar nozems in het buitenland