Parool, 11-3-'66. Je kon er op wachten. Na de relletjes tijdens 'het' huwelijk sloeg de politie door. Met hulp van de marechaussee hielden ze dan ook flink huis in de stad....


WANDELAARS, JONGELUI EN JOURNALISTEN KREGEN KLAPPEN

Politie slaat in op joelende menigte

ARRESTATIES IN HOOFDSTAD EN EEN AANTAL GEWONDEN

Amsterdam, vrijdag - Gisteravond en vannacht is het zeer onrustig geweest in het Amsterdamse centrum. Politie en marechaussee sloegen hard in op groepen mensen, niet alleen jongeren. Agenten gebruikten gummiknuppels, bullepezen en sabels, ook tegen voorbijgangers die op de huwelijksdag alleen maar door de stad wandelden. Een aantal mensen, onder wie Nederlandse en buitenlandse journalisten werden gewond. Diverse jongelui werden gearresteerd.

Na de terugkeer van de bruiloftstoet bij het paleis op de Dam is het in het centrum van de stad vrijwel niet meer rusig geweest. Joelende groepen jongelui maakten opmerkingen tegen agenten en marechaussees die dat niet namen en begonnen te slaan. De groepen braken enkele vlaggemasten af en probeerden hier en daar vlaggen omver te trekken.
Tegen half vier ontstond op het Rokin een groot tumult. Ongeveer 200 agenten en marechaussees stormden, te voet, met motoren ente paard op het publiek in en voerden charges uit. Enkele agenten vielen daarbij van hun paard. Vele onschuldige toeschouwers die naar huis gingen kregen klappen.

Vuurwerk

Na incidentele vechtpartijtjes in het centrum werd het na tien uur gisteravond rumoerig op het Damplein. Een grote groep jongelui maakte plezier rond een man die wat vuurwerk (Bengaals vuur) afstak.
De politie leidde de man weg. Daarop begonnen de omstanders de politie uit te schelden. De gevolgen waren schermutselingen en enkele aanhoudingen. De meeste arrestanten kregen een proces-verbaal en konden later weer naar huis.

Rookbommen

Daarna is het niet meer rustig geweest. Jonge mensen gooiden enkele rookbommen, onder andere naar de wachten voor het paleis en verstoorden volgens de politie op andere manieren de orde. Het bureau Warmoestraat vroeg daarop assistentie van een legertje marechaussees dat achter de hand was gehouden en dat zich, onder leiding van politie-inspecteur Terhaar van het bureau Singel, duchtig heeft geweerd.
De agenten en marechaussees veegden de straten in de omgeving van de Dam, Kalverstraat en het Spui schoon en ontzagen niemand meer.

Beetgepakt

Onze verslaggevers noteerden de volgende voorvallen:
- Op het Spui stonden veertig man politie en marechaussee met blanke sabel en bullepees in de hand. Er passeert een jongen met een baardje. Zonder enige waarschuwing wordt hij beetgepakt en op zijn hoofd geslagen.
- Op het Singel loopt een paartje. Agenten manen het meisje en de jongen sneller door te lopen. De jongen vloekt, waarop de agent zegt: "Er wordt niet gevloekt op straat". Zij worden daarop getrapt en geduwd.

Tekst bij de foto: Een groep politieagenten grijpt een man vast die zich niet snel genoeg uit de voeten kon maken.

Tegen de grond

- In de Kalverstraat loopt een jongen met een baardje en lang haar. Vanuit het Spui draait een politieauto de straat in. De chauffeur geeft vol gas en rijdt de jongen tegen de grond. Hij wordt hierna opgepakt, krijgt een paar tikken en wordt in de auto gegooid.
- In een zijstraat van de Spuistraat ligt een man roerloos op de straat. Politieauto's suizen voorbij.
- Een agent sommeert een Engelsman door te lopen. De Engelsman vraagt de weg: "What way?". "This way!", zegt de agent en slaat hem vol in het gezicht.

Rakelings

- Een man staat om half twaalf naar het versierde paleis te kijken. Agenten pakken hem beet en sleuren hem naar het bureau Warmoestraat.- Twee Engelse journalisten staan te praten in de Kalverstraat met twee jongelui. Grommend komt een motor met zijspan de straat indraaien, die rakelings langs de Engelsen gaat. De twee jongens vluchten een portiek in. Ze worden daar klem gezet door de motor en krijgen diverse tikken.- De caberetiere Loes Hamel loopt over de Dam. Agenten sleuren haar over de grond. De aanleiding is onduidelijk. Fotograaf John de Rooy maakt de politie duidelijk dat ze niets uitstaande heeft met de jongelui en brengt haar naar Krasnapolsky.

Demonstratie

Bij het Lieverdje op het Spui hielden ongeveer 300 jongelui vannacht om half twee een demonstratie. Vijftien man politie en dertig marechaussees hadden lange tijd nodig om het plein weer rustig te krijgen. Er ontstond een massale vechtpartij, waarbij vier jongelui werden gearresteerd.
Vijf Franse journalisten die langs kwamen kregen ook klappen. Een verslaggever van 'Paris Match' diende een klacht in tegen de politie. Zijn jas was gescheurd en zijn elleboog bloedde.
Erg onrustig is het gisteravond ook geweest voor het perscentrum in Krasnapolsky. Toen omstreeks elf uur Joop van Tijn het hotel binnen wilde gaan begonnen enkele jongelui de tune van het televisieprogramma 'Zo is het' te zingen. Dat was voor agenten aanleiding om op de jongens in te slaan.

Tumult

Daarop ontstond een groot tumult, waarbij razende marechaussees hun slagwapens gebruikten tegen iedereen die voor de hal van het hotel stond. Zo kreeg de journalist H. van Driel een klap midden in zijn gezicht. Hij zal een klacht indienen bij de justitie wegens mishandeling.
Ook sloeg de politie in op aanwezige persvertegenwoordigers. Toen de politie werd verteld dat het journalisten waren, zei een agent: "Daar heb ik geen sodemieter mee te maken!".Terug naar de Provo krantenindex