Parool, 11-3-'66


HUWELIJK IS WERELDNIEUWS

Rookbommen in Europese dagbladenAmsterdam, vrijdag. - Het huwelijk van prinses Beatrix is wereldnieuws en vrijwel alle Europese kranten, vooral de Engelse, Franse en Duitse, geven er veel aandacht aan.

Londens grootste avondblad, de Evening News, wijdde gisteren zijn halve voorpagina aan een foto waarop reusachtige rookwolken de stoet vrijwel aan het oog onttrokken. Bijna alle ochtendbladen volgens vandaag dit vorbeeld. "Just married" staat op de voorpagina van de Daily Mirror (oplage circa vijf miljoen) en daaronder "Rookbommen begroeten Beatrix".

"De traangasbruiloft" is de kop van de Daily Mail en de daily Express zegt: "Motorpolitie ranselt betogers uiteen". Alleen de Times noemt de incidenten gering van omvang, maar de even serieuse daily Telegraph en de Guardian menen beide dat Amsterdam grote onverschilligheid, zoniet vijandigheid heeft getoond. De BBC-tv wijdde gisteren een actualiteitenrubriek geheel aan het huwelijk. De commentator noemde de aanwezigheid van dr. Drees als getuige "een handige zet van Beatrix".

In Westduitse steden als Hamburg en Berlijn was het tijdens de tv-uitzending van het huwelijk duidelijk minder druk op straat. Een van de krantenkoppen: "Miljoenen beleven droomhuwelijk mee". De Weense Abendexpress spreekt van: "Het huwelijk van het jaar". Ook de Scandinavische kranten tonen enorme belangstelling.

Het Parijse blad France Soir is verschenen met een foto van het bruidspaar die driekwart van de voorpagina besloeg. Kop: Huwelijk van Beatrix door verscheidene ernstige incidenten verstoord". Le Monde bracht een zeer volledig verslag als laatste nieuws. De Belgische pers is sterk verdeeld over de sfeer waarin de plechtigheden zich voltrokken. "Ondanks enkele rookbommen toch veel geestdrift", schrijft de r.k. Gazet van Antwerpen.

Terug naar de Provo krantenindex