Het Parool, 19-3-'66. Het begon zo vreedzaam, deze aankondiging in het Parool. Niemand kon vermoeden dat de opening van de tentoonstelling zou ontaarden in een slagpartij door de politie op de bezoekers. Kennelijk wilden ze wraak nemen voor de rellen op het huwelijk van Bea en Claus. In de krantenartikelen hierna vind je meer hierover.


FOTO EXPOSITIE OVER POLITIE OP 10 MAART

Amsterdam, zaterdag - 'Politieoptreden 10-3-66' is het motto van een fototentoonstelling die de schrijver/beeldhouwer Jan Wolkers vanmiddag in een ruimte van de uitgeverij Polak en Van Gennep aan de Prinsengracht 820 heeft geopend.

Ongeveer tien bekende en minder bekende beroeps- en amateurfotografen hebben bij elkaar ongeveer 120 foto's geleverd waarop de ongeregeldheden tijdens en na het huwelijk van prinses Beatrix op 10 maart zijn vastgelegd. Een groot deel van de foto's toont gevechten tussen politie en jongelui. Een ruime plaats is ook ingeruimd voor chargerende politie te paard of in en op de motor, gewapend met gummistok, sabel en bullepees. Enkele van de foto's zijn sterk vergroot.

De tekenaar Opland en Willem exposeren een aantal cartoons met als onderwerp de tiende maart. Tijdens de openingsuren van de tentoonstelling (dagelijks van een tot vijf uur 's middags en vrijdagsavonds van zeven tot negen uur) worden af en toe filmpjes vertoond, die nog meer dan de foto's een idee geven wat zich op en rondom de route van de bruiloftsstoet heeft afgespeeld.

'Politieoptreden 10-3-66' is een 'open' tentoonstelling. Dit houdt in dat fotografen (ook amateurs) die nog over ander fotomateriaal van de tiende maart beschikken, dat nog kunnen insturen. De expositie blijft tot 2 april geopend

Terug naar de Provo krantenindex