Parool, 8-12-'61


Anti A-bom-betogers fors aangepakt

Demonstratie in drukste deel van Amsterdam

Amsterdam, maandag.- Ongeveer dertig jongelui hebben zaterdagmiddag naar Engels voorbeeld een zit-demonstratie gehouden tegen het gebruik van atoombommen. De politie heeft de demonstranten, die het verkeer op de Heiligeweg blokkeerden, hardhandig verwijderd.

In deze straat werden de jongelui tijdens hun protestmars met spandoeken door politiewagens ingesloten. Toen gingen zij met hun spandoeken op de grond zitten. Het waren hoofdzakelijk studenten; ongeveer vijftien jongens en tien meisjes. De politie maakte gebruik van de gummistok. Een aantal deelnemers aan het geweldloos verzet en een aantal omstanders, dat zijn verontwaardiging over het politieoptreden niet onder stoelen of banken stak, werden meegenomen. Een omstander, een jongen, werd met een gummistok zodanig gehavend, dat hij naar een ziekenhuis moest worden gebracht.

De demonstranten waren al eerder op de middag met de politie in aanraking geweest, nadat zij zich voor de eerste keer om half drie op de hoek van Kalverstraat en Heiligeweg verzamelden. Met hun leuzen 'Nederland geen Hiroshima, een mensheid of geen mensheid. Beter nu actief dan straks radio-actief', liepen zij door de drukste winkelstraat naar de Dam. De stoet ging vervolgens naar het Damrak, maar bij de Oudebrugsteeg werden de demonstranten aangehouden door de politie. Daar gingen zij voor de eerste keer op straat zitten. De politie nam hen toen, af en toe hardhandig, kartonnen leuzen en spandoeken af.

Eenzelfde tafereel herhaalde zich later op de Heiligeweg. Daar werd een meisje, dat zich verzette toen de politie haar pamfletten uit de hand wilde nemen, over straat naar een politieauto gesleept. Een achttienjarige jongen uite in onvervalst Amsterdams zijn afschuw over het politie-optreden en gaf een agent een duw. Daarna werd hij door vier agenten met gummiknuppels geslagen. Hij werd ernstig aan het hoofd gewond. Even later werd een 22-jarige studente uit Amsterdam door zes agenten tegen de straat geslagen, nadat zij "schoften" tegen de dienaren der wet had geroepen. Een agent zette zijn knie vlak onder haar keel, terwijl andere agenten sloegen. Uit het publiek, waaronder enige buitenlanders, klonken in vele talen verwensingen aan het adres van deze agenten.

De arrestanten werden naar het bureau Singel gebracht, waar zij een proces-verbaal kregen: twee meisjes wegens belediging, twee anderen wegens verzet tegen de politie en de rest wegens ordeverstoring.

Commissaris De Ruiter, chef van het politiebureau Singel, deelde ons vanmorgen mede, dat hij het optreden van zijn personeel niet kan beoordelen, aangezien hij er niet bij was geweest. "Ik heb echter de indruk gekregen", zei hij, "dat men bij dit soort demonstraties kennelijk in de eerste plaats op relletjes uit is. Men ontziet zich niet een agent af te drogen, als men de kans krijgt; bij vorige gelegenheden heeft men zelfs eens geprobeerd een politieman in een gracht te gooien".

Terug naar de Provo kranten index.