Parool, 2-7-'65


Amsterdamse politie joeg op overtreders

Pamfletten tegen Claus geplakt

TEKST "AMSTERDAMMERS, BLIJF THUIS" GOLD RIJTOER MORGEN DOOR HOOFDSTAD

Amsterdam, vrijdag. De Amsterdamse politie heeft vannacht urenlang gejaagd op groepjes jonge mensen, die overal in de stad met lijmpot en kwast witte pamfletjes opplakten met "Amsterdammers, blijf zaterdag thuis".

Agenten, die niet direct begrepen, dat deze zin bedoeld was om een enthousiaste ontvangst van de heer Claus von Amsberg tegen te gaan, kregen onder andere te horen : "Wij zijn van het Oranjecomite. We willen, dat iedere Amsterdammer zaterdag in zijn eigen stad blijft". Een andermaal was het argument : "Wij willen zaterdag vooraan staan, niet met al die Amsterdammers voor onze neus".

Bijna de helft van de ruim dertig plakkers is vannacht meegenomen naar een politiebureau voor procesverbaal. Daarbij waren onder anderen de weekbladredacteur Joop van Tijn, redacteur van Popria Cures Bram de Zwaan, columniste Renate Rubenstein en kunstschilder Frank Lodeizen.

Tussen elf en half twaalf hadden de demonstranten zich verzameld in een huis in de binnenstad, waar negenhonderd pamfletten gereed lagen. "Noem ons maar comite van ontvangst", zeiden de initiatiefnemers, "wij zijn kunstenaars, studenten en jonge intellectuelen".

Omdat de overtreders van de politieverorderin niet op het bureau kunnen worden vastgehouden, kwamen zij die werden aangehouden, spoedig weer in actie. Een ASVA-bestuurslid, dat niet meeplakte, maar een niet opgeplakt biljet bekeek, kreeg een klap van een agent. Om twee uur stopten de plakkers : de lijm was op. Drie van hen beschilderden nog de Westertoren : een werd aangehouden, twee namen de vlucht.

Terug naar de Provo kranten index.