Volkskrant, 3-7-'65


Nationaal monument doelwit van demonstratie

Krans en affiches tegen komst Claus

POLITIE IN ACTIE OP DE DAM

Amsterdam, 3 juli- Met de bedoeling te protesteren tegen het bezoek van Claus von Amsberg vandaag aan Amsterdam, hebben zeven jongelui vrijdagmiddag om vijf uur het Nationaal Monument op de Dam misbruikt voor een demonstratie. Zij probeerden een krans bij het monument te leggen. De politie verhinderde dit.

Een groep agenten -negen in uniform, zes in een overvalbusje en zes in burger- hield de demonstranten in het oog. Omstreeks half zes liepen de jongelui naar het monument om de krans te deponeren. Toen de politie aanstalten maakte dit te verijdelen, maakte een van de demonstranten zich bekend als voorzitter Van G. van de studentenvereniging Politeia. Hij vroeg de politie of ze de bloemen mochten neerleggen; ze zouden daarna zonder verzet te bieden met de politie meegaan. De politie weigerde hierop in te gaan.

"Ik duld hier geen demonstratie", zou een van de politiemannen hebben gezegd. Toen gevraagd werd op grond van welk artikel in de politieverordening geen bloemen bij het monument mochten worden gelegd, zou een agent hebben geantwoord, dat het hem niet kon schelen op grond van welk artikel de demonstranten gearresteerd zouden worden.

Slechts een van de demonstranten slaagde erin bij de voet van het monument te komen. De deelnemers aan de demonstratie boden geen verzet bij hun arrestatie. Volgens getuigen werden zij op vrij hardhandige wijze in een busje geduwd. Een cameraman, die het hele gebeuren aan het filmen was, werd gesommeerd te verdwijnen. Toen hij hieraan niet snel genoeg gevolg gaf, werd hij op krachtige wijze weggewerkt. Meegedeeld werd dat de opnamen van de man vanavond op het televisie-scherm zouden komen in Brandpunt.

Voor de tweede maal

Onder de bloemendragers op de Dam bevond zich ook de 29-jarige Joop van Tijn, verslaggever van Vrij Nederland en invaller quizmaster van de VARA, die in de nacht van donderdag op vrijdag al op de Dam was aangehouden, toen hij zich bevond bij een groepje, dat pamfletten opplakte die tegen Claus von Amsberg gericht waren. Joop van Tijn heeft later verklaard, dat hij alleen als verslaggever voor Vrij Nederland met de pamfletten-plakkers was meegegaan en dat hij niet aan de actie had deelgenomen. "Van een op heterdaad betrapt zijn is geen sprake", zei hij, "de politie noteerde alleen mijn naam en adres".

Merkwaardig is in dit verband de slotzin van een artikel van hem, deze week in Vrij Nederland : "Hoe het volk erover denkt, is tot nog toe alleen te lezen geweest, niet te aanschouwen. Misschien zaterdag in de republiek Amsterdam?". Joop van Tijn was maandagmorgen ook bij de persconferentie met de koninklijke familie op het paleis Soestdijk. Toen iemand voorstelde een dankwoord te spreken, stond de heer van Tijn op en zei toen ongeveer tot de koninklijke familie : "Ik denk namens iedereen te spreken, wanneer ik u hartelijk dank voor de wijze, waarop u op deze persconferentie de vragen hebt willen aanhoren en beantwoorden".

Terug naar de Provo kranten index.