De Volkskrant, 10-4-'67


PROVO'S EN NOZEMS ACTIEF

Rumoerig weekend in de hoofdstad

Mobiele eenheid had het druk

Amsterdam, 10 april- Provo's en nozems hebben Amsterdam weer een onrustig weekend bezorgd. Zaterdagmiddag al moest de mobiele eenheid van de politie uitrukken om een aangekondigde protestoptocht van provo's te controleren. Later in de middag moest opgetreden worden op de Dam en 's avonds werd op langharigen gejaagd op het Spui, het Leidseplein en op de Nieuwezijds Voorburgwal.

De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben nu ook al vele jongeren van buiten Amsterdam naar de hoofdstad getrokken. Er werden vechtlustige jongens uit IJmuiden gesignaleerd en zelfs uit Belgie waren langharigen gekomen om hun Amsterdamse soortgenoten te steunen.

Onder de provo's en nozems werden volgens de commadant van de mobiele eenheid, de hoofdinspecteur Van de Voort geen arrestaties verricht.
Wel werd bij het Centraal Station de 27-jarige kelner C.G. aangehouden, die meende lastig gevallen te worden door enkele jongens van de C.S.-groep en daarom een van hen een bloedneus had geslagen. Bovendien had de kelner de jongen, de 16-jarige R.R. een tamboerijn afgenomen en die in het water gegooid.

Wapenstok

Om drie uur zaterdagmiddag verzamelden zich op het Nassauplein, bij het standbeeld van Domela Nieuwenhuis, enkele tientallen jongelui. De politie dreef de groep de Haarlemmerstraat in, waarna -ongeveer een half uur later- een aantal provo's en nozems onrustig werd op de postzegelmarkt tegenover het gebouw van het dagblad De Telegraaf. Tegen half vijf deelden de manschappen van de mobiele eenheid klappen met de wapenstok uit op de Dam, waar het pas tegen zes uur weer rustig werd.

's Avonds kwamen provo's en stationsnozems bijeen in gebouw De Valk, waar provo-kopstukken pogingen deden om de nozems geweldloosheid aan te praten. De nozems zouden plannen hebben om het gebouw van de Telegraaf te bestormen.

Charges

Om middernacht trokken de beide groepen de binnenstad in, waar zich hun aanwezigheid het eerst manifesteerde op het Leidseplein, dat enige tijd voor het verkeer gesloten moest worden. De politie verspreidde de jongelui in de richting van het Leidsebosje, maar later doken zij weer op bij het Spui.
Met politiehonden werd het Lieverdje streng bewaakt. Na een uur in de nacht werden enige charges uitgevoerd bij het Telegraafgebouw. Als hazen vluchtten de provo's en nozems de stegen in en de grachten op. Tot diep in de nacht bleef het in de Amsterdamse binnenstad rumoerig, maar ernstige incidenten kwamen niet voor.

Terug naar de Provo kranten index