De Volkskrant, 7-4-'67


 

AGENTEN VERDRIJVEN NOZEMS

Politie bekogeld met fietsbellen

Amsterdam, 7 april- De mobiele eenheid van de Amsterdamse politie (nu zes overvalwagens met elk tien man), heeft provo's en nozems donderdagavond belet ernstige ongeregeldheden te veroorzaken. Wel zijn jongelui erin geslaagd een ruit ven het politiebureau van het Leidseplein in te gooien. Achter het koninklijk paleis werden hekken omgegooid. Zodra overvalwagens van de politie kwamen, stoven de jongelui uit elkaar.

Het optreden van de politie, die voor het gebouw van de Telegraaf aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal met fietsbellen werd bekogeld, werd bemoeilijkt, doordat de nozems en provo's in kleine groepen verspreid optraden. In de Haarlemmerstraat en op de Nieuwe Zijds Voorburgwal gebruikte de politie de wapenstok, maar er vielen weinig klappen.

Op het stationsplein en in de hal van het Centraal Station waren geen moeilijkheden. Een leger agenten stuurde iedereen die ook maar even op het plein bleef staan weg. In de stationshal hield de spoorwegrecherche toezicht. De Haarlemmerstraat werd rond kwart voor negen afgesloten voor alle verkeer, omdat nieuwsgierige automobilisten dreigden het verkeer in een chaos te veranderen.

Aan de vernieling van de ruit van het politiebureau op het Leidseplein was een vechtpartij voorafgegaan tussen een kelner en twee jongemannen, die de kelner A.J. van der M. beschrijft als provo-typen. De kelner (44) werd door de twee jongelui aangesproken op de hoek Leidsestraat-Leidseplein: 'We hebben op je gepast en krijgen twintig gulden van je'.
De kelner voelde er weinig voor afgeperst te worden. Hij sloeg van zich af. De jongelui liepen weg. De heer Van der M. werd toen weer aangesproken door de 16-jarige P.G., die de kelner vertelde dat hij getuige was geweest van de mishandeling en dat hij wel maatregelen zou nemen. Niet G. maar de kelner nam maatregelen. Hij greep G. in de kraag en sleepte hem naar het bureau Leidseplein.
De jongeman werd vergezeld door de 18-jarige kinderverzorgster F.S., en de vijftienjarige R.M. Toen vloog er uit een groep provo's een steen door de ruit. De door de kelner opgebrachte G., de kinderverzorgster en de scholier verklaarden niemand uit de groep provo's te kennen. Zij werden vrijgelaten.

Terug naar de Provo kranten index