Sambal goreng tempeh



Let op: in dit recept wordt trassi (gefermenteerde garnalenpasta) gebruikt. Trassi heeft een karakteristieke smaak en hoort in het recept maar als je dit gerecht volledig vegetarisch wil maken, laat dan de trassi achterwegen. Het is niet door iets anders te vervangen qua smaak.

Ingrediënten


Kruiden
1 ui
2 teentjes knoflook
1 thl. trassi
2 el.  sambal
1 thl. asam (uit een potje)
2 schijven gula djawa
2 salambladeren
2 schijven laos
2 el. ketjap

Overige ingrediënten
1 tempeh

Bereiding


Snij de tempeh in plakken van iets dikker dan een halve centimeter en snij deze plakken in reepjes.
Laat de tempeh-reepjes op een schaal voor een paar uur drogen bij kamertemperatuur.
Bak de tempeh in hete olie goudbruin en laat deze uitlekken.

Snipper de ui en de knoflook fijn en fruit deze in 2 eetlepels olie lichtbruin. Voeg de sambal, salam, laos, trassi, ketjap, suiker, asam en ¾ kopje water toe. Laat dit geheel onder voortdurend roeren indikken totdat het stroperig wordt.
Doe dan de tempeh erbij en schep het geheel nog eens goed door.