Bami Goreng



Ingrediënten


Kruiden
3 el. ketjap
sambal
zout naar smaak
1 thl. witte peper

Groenten

2 uien
2 teentjes knoflook
1 prei (alleen witte gedeelte)
200 gram spitskool
100 gram taugé
selderij

Vlees
200 gram hamlappen

Overige ingrediënten
dunne bami (eiermie)

Variaties:
  • gebruik een lombok in plaats van sambal
  • voeg van te voren schoongemaakte en geblancheerde peultjes of sugarsnaps toe en laat deze met de andere groenten meebakken
  • pak-choy kan eveneens worden toegevoegd. Bak dan eerst de in stukken gesneden stelen mee en pas daarna de gesneden bladeren
  • gebruik kipfilet in plaats van hamlappen
  • gebruik garnalen in plaats van vlees of kip.

Bereiding


Kook de bami in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna de bami af in een vergiet, spoel af met koud water en laat de bami in het vergiet verder afkoelen.

Snij de uien en knoflook en selderij fijn. Was de prei goed en snij deze in dunne ringetjes. Verwijder van de spitskoolbladeren de harde nerf en snij de de bladeren in niet al te dunne repen.
Verwijder van de taugeh de staarten en was de taugeh in lauw water.
Snij de hamlappen in blokjes en bestrooi deze met de witte peper.

Verhit twee eetlepels slaolie in een wok of wadjan en fruit hierin de uien totdat deze glazig zijn. Voeg de hamlappen, sambal en knoflook toe en bak totdat het vlees bijna gaar is. Voeg daarna de prei, spitskool taugeh en selderij toe en bak totdat de groenten bijna gaar zijn.

Voeg nu de bami toe en laat deze op middelgroot vuur meebakken. Schep voortdurend om, om aanbranden te voorkomen.

Voeg de ketjap toe en breng het geheel op smaak met zout.