Rendang Padang



Ingrediënten


Kruiden
4 kleine uien
3 teentjes knoflook
4 rode lomboks
2 schijven laos
2 djeruk purutbladeren
1 thl. asam
1 thl. trassi
1 el. suiker
2 el. sambal
1 vleesbouillonblokje
een stukje sereh (10 cm)
zout naar smaak

Vlees
750 gram rundvlees

Overige ingrediënten
50 gram gedroogde kokos

Bereiding


Snij het vlees in dunne reepjes. Snipper de uien, knoflook en lomboks.

Verhit 4 eetlepels olie in een wadjan en fruit hierin de uien, knoflook, laos, sereh, djeruk purut, trassi en de lombok.
Voeg nu het vlees en de overige ingrediënten toe, met uitzondering van de kokos. Bak het vlees totdat het verkleurd is en voeg dan een half kopje kokend water toe.
Sluit de wadjan af met een deksel, en laat het vlees in ongeveer 1,5 uur gaar sudderen op laag vuur. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Verhit ondertussen een droge koekepan en bak hierin de kokos goudbruin. Zet het vuur niet al te hoog en blijf voortdurend roeren. Laat de kokos daarna afkoelen en maal deze in een foodprocessor of m.b.v. een vijzel zeer fijn.

Voeg wanneer het vlees voldoende gaar is de kokos toe, en laat het gerecht ongeveer 10 minuten op half hoog vuur doorkoken zonder deksel totdat het meeste vocht is verdampt.