logo Eye-Tools

 

Dr. Bates methodeDr. William H. Bates

Wat is de methode Dr. Bates?

De Dr. Bates methode is een aanpak voor de verbetering van het menselijk gezichtsvermogen. Deze methode is gestart met het werk van Dr. Bates in begin 1900 en is verder ontwikkeld door generaties van opvolgers.

Dr. Bates' boek "Perfect Sight Without Glasses" beschrijft hoe, door klinische observaties, laboratoriumproeven en persoonlijke ervaringen het volgende is ontdekt:

Vanuit deze ontdekkingen heeft hij de praktische methode ontwikkeld om het gezichtvermogen te verbeteren.

Wie is Dr. Bates?

Dr. William Horatio Bates is geboren in 1860 in New York, New Jersey in Amerika. Hij behaalt een medische graad of the college of physicians and surgery in 1885. Hij had een privépraktijk in New York en werkte in verschillende ziekenhuizen o.a. de Manhattan Eye and Ear Hospital en de New York Eye Infirmary. Gedurende vijf jaren was hij een instructeur in ophthalmology aan de New York Postgraduate Medical School and Hospital. Van 1907 tot 1922 behandelde hij oogpatiënten in de Harlem Hospital te New York samen met Emily Liermann.

Tijdens zijn carrière heeft hij verschillende artikelen en papers geschreven over zijn werk in de grote medische vakbladen.

Na de publicatie van zijn boek "Perfect Eyesight Without Glasses" in 1920, gaat hij door met de ontwikkeling en promotie van zijn ideeën in het journaal "Better Eyesight". Hij heeft lesgegeven en geschreven tot zijn dood in 1931. 

Je kunt de dr. Bates methode leren bij Eye-Tools


De samenvatting van Dr. Bates levenswerk: 

Dr. Bates' werk ziet het menselijke gezichtvermogen in een moderne holistische context als een activiteit van de mind, body en spirit en niet alleen van het oog. 


De Fundamentele principes van de Dr. Bates methode:

Mindmap Fundamentele principes Dr. William BatesFundamentele principes van de Bates methode


Voorbeeld van een Dr. Bates oefening: Palmeren van de ogen

Palmeren

Wrijf je handen zeer warm en klap drie keer in de handen. Leg je handen met gesloten vingers en licht gewelfde palmen over je ogen; de vingertoppen rusten tegen je voorhoofd en de buitenkant van de pinken liggen langs je neus. Zo dekt een donkere holte, die de omgeving buitensluit, de ogen af. Je ogen mogen nu naar binnen kijken en kunnen zich weer opladen. Dit is een kleine rustpauze voor je geest. Palmeren is een belangrijke begeleider van alle oogoefeningen. Doe het telkens weer en op een moment dat het je uitkomt, ook zonder verdere oefeningen. Palmeer je ogen ter verfrissing en na iedere inspanning van de ogen.

Bron: Better Eyesight, The Complete Magazines of William H. Bates edited by Thomas R. Quackenbusch. North Atlantic Books Berkeley, California. ISBN 1-55643-351-4
Bron: Alternatieve Health "The Bates Method" van Peter Mansfield 1995, ISBN 0356 21094