logo Eye-Tools

 

Ervaringen cursisten "Beter leren zien"

Inhoud pagina: ervaringen van cursisten met beter leren zien:

 


Feedback NL: Ogencursus en vakantie in Oostenrijk 2013ogencursus en vakantie

Sienogencursus in oostenrijk 2013 kralenkoord

Lieve Peter en Almuth, Het was zeer geslaagde week met alle ingrediënten die ik nodig had en die ik leuk vind. De bergen, schone lucht, lekker gezond eten, ontgiften, gezelligheid en last but not least het juiste oefenmateriaal met de juiste begeleiding om mijn zien meer in balans te brengen. Hartelijk dank voor jullie inspirerende en creatieve liefdevolle begeleiding. Tot ziens en ik wens jullie nog vele klanten om te leren zien. Hartelijke groet Sien.

Frankogencursus 2013 accomodatie

Peter en Almuth zijn zeer betrokken bij iedereen en geven ook veel persoonlijke aandacht. Voor de ogentraining wordt erg veel informatie gegeven waar je lang mee vooruit kunt. Ook alles eromheen, de oefeningen enzo, ook van en met Margot zijn zeer nuttig, zinvol en leerzaam. Bedankt daarvoor !

Mariska en Gerbenogencursus in Oostenrijk ogenlapje

Wij hebben genoten van jullie creatieve cursus en geleerd dat je ook dichtbij moet kunnen kijken (naar jezelf) als je verziend bent en andersom. Heel veel dank van Mariska en Gerben.

AnneMarie

Een warm bad, "kein sorgen". Dank je wel voor jullie betrokkenheid. heel veel liefs van AnneMarie

Terug naar pagina "Ogencursus en vakantie in Oostenrijk 2014.


Feedback DUITS: Augenkurs und urlaub in Österreich 2013groepsfoto ogencursus B in Oostenrijk

Mariaogencursus in Oostenrijk Eye-Tools

Dieses Jahr war meine zweite Augentrainingswoche hier in der Krakau im Gasthof Tauernwirt bei Margot und Helmut Biegel. Es hat sich sehr, sehr gelohnt. Die Landschaft ist Bilderbuch - reif, der Gasthof so liebevoll bewirtschaftet, dass ich mich sehr heimisch fühlen konnte, auch wegen der leckeren gesunden Ernährung und Margots fröhlichen Blicken.  Das Augentraining haben Almuth und Peter wieder so gut und abwechslungsreich organisiert! Was für tolle "Spielzeuge" hat sich Peter ausgedacht! Wir haben sehr viel gelernt, sehr viel gelacht, sehr konzentriert gearbeitet und durch Almuth und Margot sehr viele wichtige Gesundheitstipps bekommen. Allen 1000 Dank! An diesen Ort komme ich sicher wieder!

Jutta

Hier wurde ich wunderbar aktiviert und entspannt. Etwas für meine Gesundheit, für die Augen zu tun, ogencursus blik verbredenlernen die Augen zu aktivieren und zu entspannen. Über meine Augen habe ich mehr erfahren, und wie viele Möglichkeiten es gibt, seine Sehfähigkeit zu stärken. Danke! Danke! Danke! Danke! Eine tolle rundum Versorgung und Begleitung. Auf all Deinen Wegen - ist Leben!

Marika en Gerben ogencursus transparant folie

Unermüdlich mit Abwechslungsreichtum, Leidenschaft und Liebe haben Almuth und Peter uns zu möglichen und scheinbar unmöglichen „Augenblicken“ verholfen und nebenbei zu ganz neuen Fern-und Aussichten. Vielen Dank und bis zum nächsten Jahr!

Elisabeth und Fritz- Jürgen

Danke! Danke! Danke! An Margot und ihr Team von Elisabeth und Fritz- Jürgen.ogencursus 2013 ogentrainingskaart

Odahild

O ffen
D ankbar
A ngeregt
H offnungsvoll
I nnig
L iebevoll
D urchgereinigt
von Odahild

Susanne

Auch im 2. Jahr wunderbar: Spielen, Entspannen, Lächle, Loslassen von Susanne mit Herz und Wärme. ogencursus Eye-port

Ursula

Eine tolle Woche, die nach einer 2. Woche ruft!!! und viele schöne Erinnerungen in den Alltag mitzunehmen. Alles Liebe für euch v. Ursulaogencursus 2013 fusion

Willem

Almuth und Peter: mit Herz Professionell.
Inspirierende Lehrer!
Fantastischer Kontakt in die Gruppe!
Gutes Essen. Schöne Umgebung!
Was braucht man noch mehr!
Von Wilhelm aus Holland

Shirinogencursus in Oostenrijk 2013 ster

Vielen Dank für alles! Eure schöne Energie macht es möglich, dass jeder in der Gruppe er/sie selbst sein kann! Ich habe viel gelernt und die Zeit genossen, obwohl es auch sehr anstrengend war. Kusskuss Shirin

Augenkurs und Kennenlernen der Bergwelt in Österreich Juli 2014


Feedback: Ogencursus en vakantie in Oostenrijk, juli 2012

Groepsfoto B ogencursus en wandelvakantie in Oostenrijk 2012

CaeciliaAccomodatie met gootje

Super fijne kamer, lekker eten, mooie uitjes, leuke groep, altijd bereid te helpen, ondersteunend, gezond, mooi onderdak, prachtige omgeving, verrijkend speels, humor, plezier, informatief, gedegen, leuke spelletjes, dirco, veel liefs aandacht, vindingrijk, eindeloze creativiteit, gedegen info, flexibel, genieten!

Liebe Peter und Almuth, inmiddels heb ik al aan vele vrienden laten weten wat een inspirerende en speelse cursus jullie hebben ontwikkeld om m’n ogen weer beter te leren zien, balanceren en samenwerken. Kralenkoord voor samenwerking ogenHet eindeloze geduld waarmee jullie iedereen persoonlijk helpen om verder te komen met waar zijn of haar ogen (nog) in weten te dienen roert me en inspireert me om verder te gaan dan waar ik dacht te kunnen komen. Gecombineerd met de eindeloze creativiteit waarmee jullie de oefeningen presenteren helpen om zoveel plezier te beleven met elkaar en dan ook nog jullie aandacht voor ontspanning en beleving van de natuur maakt jullie cursus tot een absolute aanrader als je je ogen wilt verbeteren. Met dank Caecilia

Sivan en Roellienkralenkoord voor samenwerking ogen

Beste Almuth en Peter,
Jullie hebben met Margot en haar team ons een onvergetelijke week verzorgd. Lang geleden leerde ik al over de dr. Batesmethode en ik hoefde niet meer overtuigd te worden. Echter de veelzijdigheid aan oefeningen en de benodigde uitleg overtreffen ieder verwachting.
Silvan en ik hebben ervaren dat ogen veel meer kunnen en betekenen dan we dachten. De holistische aanpak  zoals ademhalen, voeding, ontspanning – veel lachen met de groep – en de prachtige omgeving richten onze aandacht op ons zelf in plaats van mijn aandacht naar buiten met ons verstand.  (wordt vervolgd – een wandeluurtje)Tibet wheel in Oostenrijk

Ik bewonder de vindingrijkheid m.b.t. hulpmiddelen waardoor de input maximaal is. Nu voor ons de taak eruit te pikken wat ons kan helpen. Dank voor de bijzondere, geslaagde week. We zullen graag nog eens een beroep doen op jullie ervaring en deskundigheid. Sivan en Roellien

Anne

Dank Peter en Almuth voor de inspirerende week!

Terug naar pagina "Ogencursus en vakantie in Oostenrijk 2014.


Feedback: Ogencursus en wandelvakantie in Oostenrijk, juli 2011.

Goepsfoto Ogencursus 2011

Geertrui Acke en Pierre van der Veken

Het was een zéér leerrijke week, met verrassende momenten! Het is verbluffend hoe steeds weer nieuwe tools worden aangereikt die de oefeningen makkelijker en prettiger maken. Wij hebben oprecht genoten van de groepsgeest.

Cor van DuijnCor in Oostenrijk

Veel geleerd, en mooie oefeningen gedaan. Ik heb weer een paar nieuwe dingen gevonden om extra mee verder te oefenen. Mooie lokatie en leuke groep. Bedankt en groeten.

Trudie ten Doeschate

Veel gelachen, veel geleerd, veel plezier gehad.

Susan FilaOgencursus en wandelvakantie in oostenrijk 2010

Volgende keer ieder half uur een glas water laten drinken. Verder was alles super!! i main it! Alles te kort. J love you guys! Hopefully see you next year. That would be my third time. Ok, by the way! Ik ben vergeten te vertellen: ik reed met bril om hier naar toe te komen, en tot en met nu heb ik al drie rondjes gereden zonder bril, en ik lees en schrijf nu zonder bril. Vorig jaar was ook geweldig. Dit jaar veel beter Peter en Almuth. Love you!

Pieter Wester

Dear TomQ, These people are doing what should be done. a lot of movement, relaxation and centralisation. a lot of blinking, sketsching and Breathing. Sunning, walking, raw peanuts and taking pictures. Don't worry they only drink coffee when they are on holiday and I think they know it's all about habits. This course is a succes. and as we know. It's hard to beat succes. Next year there will be another cours! Greetings.

Terug naar pagina "Ogencursus en vakantie in Oostenrijk 2014.


Feedback: Sehtraining und Wanderurlaub in Österreich 2012 

AntoniaSehtraining

Im Oktober 2011 wurde bei mir eine feuchte Makuladegeneration diagnostiziert. Das bedeutet, das der Körper auf Grund einer Minderversorgung im zentralen Bereich der Netzhaut (Makuladegeneration) viele neue Blutgefässe bildet, die aber undicht sind. So entsteht ein Ödem, das sich unter die Makula schiebt und sie zusätzlich schädigt (feuchte Makuladegeneration). Die feuchte MD ist die aggressive Form der Krankheit, die im Gegensatz zur trockenen MD rasch zur Erblindung führen kann. Die Schulmedizin bekämpft die Ödembildung, indem sie Zytostatikaderivate wie Avastin oder Lucentis direkt ins Auge spritzt. Die Behandlung muss mindestens 3x oder bis zu 12x in einem Jahr und später je nach Bedarf lebenslang wiederholt werden. Die Spritzen führen zu Vernarbungen und Entzündungen im Auge. Lebenslang Zytostatika zu bekommen, kann auch nicht gesundheitsförderlich sein. Langzeitstudien gibt es nicht. Es häufen sich Hinweise, dass z.B. das Wachstum der Herzkranzgefäße eingeschränkt werden könnte, eine gefährliche Nebenwirkung. Nach einer einmaligen Gabe von Avastin, geraten wurde mir zu weiteren Injektionen, sah ich mich nach Alternativen um. Näheres können Sie unter http://www.antonia-von-fuerstenberg.de/makuladegeneration.htm lesen. Das Sehtraining mit Almuth Klemm brachte mir erste Verbesserungen meiner Sehfähigkeit. Nach dem Intensivtraining im Juli 2012 in Österreich mit gesunder Ernährung und Übungen nach Mazdaznan war der Amsler Gittertest, der Hinweise auf eine feuchte MD gibt, negativ. Die Verzerrungen im zentralen Bereich des Sehens waren verschwunden, das Kontrastsehen deutlich verbessert. Ich kann das Sehtraining von Almuth Klemm und Peter Ruiter nur empfehlen, auch als Begleitung zu einer konventionellen Behandlung. Um die Erfolge zu stabilisieren, ist allerdings ein tägliches Eigentraining nötig- aber das machen wir gesundheitsbewussten Menschen ja gerne, weil es, im Gegensatz zu den Injektionen, dem ganzen Körper gut tut und Seele und Geist stabilisiert. Berlin, im November 2012

Lieber Almuth, lieber Peter!Fusion door Floor

Es war für mich ein großes Erlebnis mit euch diese Woche voller neuer Eindrücke erleben zu dürfen. Der Zusammenhalt der Gruppe war wunderbar, und ich freue mich, vieles in meinen Alltag übernehmen zu können. Mein Sehvermögen hat sich verbessert. Ich kann fast den ganzen Tag ohne Brille gehen, worüber ich mich sehr freue. Danke euch, für die vielen Anregungen, Renate.
Sich regen bringt Segen – ob Augenübungen, Mazdaznan, Spaziergänge… Vielen Dank!

Simone

Viele neue Anregungen – zeitweise zu viele, große Dankbarkeit: Lächeln, Atmen, blinzeln, Öffnung, Geborgenheit, Schönheit der Natur, ganzheitliches Programm mit Herz! Susanne
Jedes Ding hat drei Seiten. Eine, die du siehst, eine, die ich sehe, und eine, die wir beide nicht sehen. Auf das wir alle immer mehr sehen & erkennen. Danke für all die Anregungen.

KarinFusion in Oostenrijk

Meine Augen und ich danken euch herzlich!

Leonie

Hallo Almuth, hallo Peter, ihr ergänzt euch gut, und Holländisch ist eine lustige Sprache! Jedenfalls hört sie sich so an. Von euch und mit euch habe ich viel gelernt. Manches ist sooo einfach! Aber tun muss ich es. Also üben zuhause, um meine neuen erweiterten Grenzen auszuloten. In der Gruppe habe ich mich gut gefühlt. Die Mazdaznan Übungen mit Margot haben mir sehr gut getan. Danke

MariaEye-Lollipop in Oostenrijk

Liebe Almuth, lieber Peter! Eine erfüllte Woche kann ich mir nicht denken. Ich danke euch sehr! Dir, Peter, danke ich besonders für die fantasievollen, so liebevoll gestalteten Tools. Die Begeisterung von euch beiden für die Sache hat mich – hoffentlich – für zuhause motiviert. Nächstes Jahr bin ich gerne wieder dabei! (Ohne Brille geschrieben!)

Ingrid

Liebe Almuth, lieber Peter, von Herzen danke ich euch für dieses kleinschrittig aufbereitete Seminar. Ich fühlte mich sehr mitgenommen und kann nun deutliche Ansätze zur Verbesserung der Sehfähigkeit meines schwachen Auges erkennen. Das gibt mir viel Mut, an dieser Stelle weiter zu üben. Ich bin rundherum von allem erfüllt.

Andrea MolaniErwin und Andrea Molani

Liebe Almuth, lieber Peter! In dieser Woche habe ich viele neue Impulse bekommen, es liegt jetzt an mir, die Verbesserung meiner Augen weiter mit Ausdauer zu trainieren. Als zweiten Schwerpunkt nehme ich nun mit, mehr auf meine Leber zu schauen und sie regelmäßig zu reinigen. Vielen Dank und
Alles Ist Gut
Alles Ist Liebe

ErwinZwarte papier techniek

Liebe Almuth, lieber Peter! Ich habe viele neue Erkenntnisse durch euch erlebt. Die Abstimmung von Inhalt und Freizeit hat gestimmt. Mein rechtes Auge hat sich verbessert, und ich werde auf meine Kontaktlinse verzichten. Herzlichen Dank

Ingeborg Franck

Alles ist gut! Danke für diese wunderschöne Woche. Ich habe es sehr genossen mit euch, liebe Almuth und lieber Peter, das Augentraining abzuschließen, und ich freue mich ein anderes Mal, wenn möglich, wieder dabei zu sein. Ab nun geht es weiter mit dem Motto "Meine Augen sind hell und klar, ich nehme alles gut war", eure Ingeborg Franck 20. Juli 2012.

Sonjapaard in Oostenrijk

Lieber Peter, liebe Almuth,

es ist schon eine Weile her, daß ich an Eurem Kurs teilgenommen habe.
Ich hatte ja versprochen, Euch noch eine Rückmeldung zu geben.
Der Kurs hat mir gut gefallen und mich auch angeregt, mich weiter mit den Augen zu beschäftigen. Habe jetzt schon einiges gelesen und ich versuche auch, die Brille so oft möglich wegzulassen. Scheint aber so, daß jeder seinen ganz individuellen Weg suchen muß...

Der Ablauf des Kurses mit Übungen, theoretischen Erklärungen, den halben Tag draußen zu verbringen, Gymnastik usw. fand ich sehr abwechslungsreich und angenehm gestaltet. Auch das Mazdaznan-Essen und die Anwendungen trugen zum Gesamt-Wohlfühlen bei.
Mir ist eigentlich nichts eingefallen, was hätte besser sein können! Lieben GrußLekker eten met de lunch

Marga aus Holland

Liebe Almuth, lieber Peter! Danke für diese wunderbare, kreative, abwechslungsreiche, inspirierend, lustige, gesunde, gut organisierte, klar strukturierte, liebevoll geführte, Erlebnis euch enthielte, gut geplante und durchdachte, flexible, erfahrungsreiche, unterstützende und bereichern der Woche!! Herzlich,
Danke für die Woche, für die liebevolle Betreuung. Ich werde betrachten, auf diesem Weg fort zu schritten. Marga aus Holland

Hiltrud und Heinz von Wolff, BerlinHiltrud und Heinz

Nun liebe Freunde, es ist so weit.
Wir sind zum tränenreichen Abschied bereit.
Halt STOPP nicht jammern, die Zeit war so schön,
mit euch über spitze Steine zu gehn.
Der kühle Rasen die Schmerzen aufsaugte,
im Unterricht uns auch mal Peter auslaugte.
Freunde, was war die Zeit hier schön.
Lasst uns das immer wieder mal sehn,
vor unserem Auge ganz innerlich klar,
da wird uns vor Freude ganz wunderbar.
Den weiten Blick über Berg und Tal,
die Wege bereit und manchmal ganz schmal,
auch hoch hinauf und tief hinab,
Almuth und Peter hielten auf Trab.
Die Kräfte verausgabt, wir wurden belohnt
und bei gutem Essen auch wieder geschont,
mit Wickeln und Schnaps auf dem Haar,
Musik und Gesang ganz wunderbar.
Wie ihr merkt, ich finde kein Ende,
doch gleich kommt das Essen, die rettende Wende.
Einen schönen Abend, gute Fahrt morgen.
Wir alle wissen dies ganz ohne Sorgen.
Von Hiltrud im Juli 2012

Augenkurs und Urlaub in Österreich Juli 2014


Feedback: Sehtraining und Urlaub in Österreich, Juli 2011Waterval met Floor   

Elisabeth Schmidt, Berlin

Niemals hätte ich mir träumen lassen, dass ein „Sehkurs“ so „lecker“ sein kann. Das Essen und der „Frühsport“ von und mit Margot sind Spitze!! Niederländer waren mir schon immer sympathisch – aber unser Peter in der Gemeinschaft mit Almuth sind ein Team, das uns die harte Arbeit mit Freude erleben ließen. Wir kommen wieder. Danke Elisabeth

Fritz-Jürgen Schmidt, Berlin

Mir hat besonders gefallen, dass Almuth und Peter den umfangreichen Lehrstoff rund um die Sehproblematik spielerisch locker zu uns herüber gebracht haben, und das mit großer Sachkenntnis. Und das Gesamtpaket mit der Kombination Frühsport (über-Steine-laufen: hi hi…) plus Ernährung ist perfekt. Herzlichst und danke Fritz Jürgen

Annette Ehrke, Berlin

Für mich hat der Kurs viele verschiedene Dinge auf den Weg gebracht. Eine Woche ohne Brille – konsequent – das letzte Mal mit 13 Jahren oder vielleicht etwas später. ..               Der Atmung den Weg freizumachen – ohne Bauch einziehen – auch ganz neu eingeführt von jemandem wie mich, die das auch mindestens 30 Jahre praktiziert hat. Menschen hier zu treffen, die bereits Seeverbesserungen für sich heraus geschafft haben, und mit ihnen zu sprechen, war super und schon immer ein Wunsch von mir. Das Essen: Einfach toll und lekker! Das Tautropfentreten und Klopfen hat meine Beine von harten Adern befreit. Danke an alle, an Euch, Liebe Grüße, Danke Annette Ehrke

Ingrid Siebert, Berlin

Ich bin sehr dankbar, dass ich bei diesem Seminar dabei sein konnte. Die große Kompetenz von Almuth und Peter wie die wunderbaren Trainingsmaterialien haben mich stark beeindruckt. Ein besonderes Dankeschön gilt Almuth für ihre individuelle Begleitung auf meinem Weg. Nicht immer war es mir möglich, dem Tempo von Peter zu folgen. Gottes Segen für Eure weitere Arbeit. Ingrid Siebert

Hiltrud und Heinz von Wolff, BerlinWandelen in Oostenrijk

Ich sehe die Welt und mich mit neuen Augen. Herzlich Hiltrud
Almuth und Peter, es war eine tolle Zeit. Herzlich Hiltrud und Heinz

Der Hahn kräht früh in Österreich,
das macht uns nichts – das sag ich gleich.
Die Wiese lockt mit Morgentau,
die Augen leuchten braun, grün, blau.
Die Füße frisch von Gras und Steinen,
es war schon manches Mal zum weinen.Margot met lekkere taart
Genug geklagt, jetzt Mazdaznan,
da lernst du, wie es schön sein kann,
mit Tralala und Atem tief, klopfen, schluchzen – keiner mehr schlief.
Dann endlich – es ist so weit,
der Haferbrei steht schon bereit.
Die hungrige Meute ist nun ganz still,
weil jeder alles genießen will.
Danach geht's in den Gruppenraum,
die Augen schaun´ – Däum, Häusche und Bäum.
Sie springen hin und springen her –
Peter sagt, das ist nicht schwer.
Almuth mahnt – ihr müsst viel gähnen,
ich werde es immer wieder erwähnen.
Die Pünkte deutlich – die Kake locker,
blinzeln, knipperen, sitz´ vorn am Hocker,
gerade mit der Schnur am Kopf,
geht es locker? – Wenn nicht, dann klopft.
Was nun? Palmier die Aug´,
atme, blinzel, lächel – damits was taugt.
Jetzt aber Pause – Salat zum Mittag – lecker,
kurz Ruhe, dann klingelt schon wieder der Peter.
Die Nachmittagswanderung wird nun besprochen,
zu Kaffee und Kuchen – wir haben's gerochen.
Die Wanderungen, welch ein Glück,
zeigten Klarheit Stück für Stück.
Mein Gott, wie ist das Leben hier schön.
Ich weiß nicht, ob wir wieder nach Hause gehn.
Das Abendessen, schmackhaft, gesund,
ein Geschmackserlebnis in jedem Mund.
Nach dem Essen ist Ruhe – ach nein
Almuth und Peter fällt immer was ein.
Gucken und drücken, die Augen ganz fest.
Wir überlebten den Härtetest.
Geht Almuth und Peter die Puste aus,
dann haut die Margot die Sachen raus.
Augen- und Fußbad, wir haben's überlebt,
die ganze Nacht hat der Körper gebebt.
Zum Abschluss war Margarete so nett
und brachte uns mit "Heilenden Lauten" ins Bett.
Nun bin ich am Schluss – ihr wart alle toll!
Ich könnt´ Stunden berichten – die Woche war voll.
Dies war nur ein Querschnitt durch diese Zeit,
jetzt gibt es gleich Essen – wir sind bereit.
Für euch alles Gute – man sieht sich wieder,
dann singen wir wieder Tralala – Lieder.
Von Hiltrud und Heinz im Juli 2011

Augenkurs und Kennenlernen der Bergwelt in Österreich Juli 2014


Cursus "Beter leren zien" in Utrecht

Deze cursisten willen graag hun ervaringen met de cursus "Beter leren zien" van Eye-tools met je delen.

Anna Maria en Nicola

Mijn moeder en ik zijn beide bijziend en hebben privélessen genomen bij Peter. Wij wilden ons dus meer laten informeren over bijziendheid en deze tegen te gaan c.q. terug te brengen naar geen bril. Door middel van uitleg over het oog en hoe deze met al haar spieren werkt, is het Peter gelukt om een ontzettend duidelijk en helder beeld te geven over wat ons vanaf nu te doen staat. Hierdoor worden zijn oefeningen ook een stuk makkelijker te begrijpen, waaróm deze zeer effectief zijn.  Naast ontspanning, wat je constant tegenkomt op deze feedback pagina, is beweging van de oogspieren minstens net zo belangrijk. Wij zijn er heilig van overtuigd dat een combinatie van o.a. deze 2 ons doel bereikt zal gaan worden!!
Deze cursus is wat ons betreft niet alleen nuttig voor mensen met een bril of oogaandoeningen, maar iemand die een goed zicht heeft, leert deze ook te behouden en misschien wel te verbeteren. Want waar ligt namelijk de grens van ons zien?
Het is goed besteed geld, want niet alleen jijzelf hebt er wat aan, maar je gehele omgeving kan van je nieuwe kennis genieten. Bovendien heb je er de rest van je leven baat bij!!!

Trudie

In 2011 heb ik de 5 modules gevolgd bij Peter en ook de vakantie in Oostenrijk meegemaakt. Heel erg inspirerend. Ik doe nu elke dag de oefeningen en ik heb steeds sneller in de gaten wanneer er spanning is in mijn ogen. Ik heb glaucoom en door de dagelijkse oefeningen is mijn oogdruk gedaald van 24 naar 18. Ik hoop op den duur te kunnen stoppen met de oogdruppels.
Een keer in de week oefen ik samen met 2 vriendinnen, zo motiveren we elkaar. Mijn leesbril heb ik alleen nog ‘s avonds nodig, als er te weinig licht is. Ik ben erg blij met dit resultaat!

Andries HekstraGroeps foto cursus "Beter leren zien"

Toen ik ca. een jaar geleden mijn wat sterkere, tweede dubbelfocusbril kocht (sterkte tussen +1.5 en +2 met flinke cilinder), vervaagde de overgang tussen de focusgebieden mijn beeld buiten het centrale gedeelte van de lenzen hinderlijk. In de winkel zeiden dat ik aan die bril moest "wennen". Ik vroeg me af of ik ook niet kon wennen aan het niet dragen van een bril. Meer recent werd ik me bewust van een desinteresse in alles buiten mijn centrale blikveld, zo vaag als het was, wat me b.v. veel moeite gaf met het zoeken van dingen in een ruimte en een nonchalante richting aan mijn zijn gaf, die me totaal niet beviel.

Wat ik heel verrassend vond is dat de cursus een 50-50 mix is van ontspanning en inspanning. Peter beheerst een heel breed scala aan technieken, voor een deel van oude Aziatische voor een deel van moderne westerse oorsprong, en brengt deze op een enthousiaste doch rustige wijze met veel gevoel op zijn cursisten over. Voor het bereiken van resultaat dient de cursist het geleerde ook zelf in praktijk te brengen en b.v. verloren momenten in een dag te benutten om even oogoefeningen te doen.
Mijn bril heb ik tot dus ver via een leesbril van +1.5 voor mijn computerwerk afgebouwd naar +1 en ik zit nu tussen de +1 en +0.5 leesbril in, en dat in anderhalve maand. In de holistische benadering van de cursus Beter Zien past ook dat ik duidelijk baat heb bij sommige ontspantechnieken die ik heb geleerd bij het afbouwen van een stuk vermoeidheid dat ik soms ergens op loop. Dat ik, tot dus ver afgezien van een lichte leesbril voor letters, zonder bril door het het dagelijks leven ga ervaring als een enorme bevrijding. Ik ben Peter erg dankbaar voor wat ik van hem heb geleerd.

Karin Thomas

“Zelf lees ik met mijn linkeroog en kijk in de verte met mijn rechter. Al een jaar of 2 was er een tussengebied waarin ik niet scherp zag. Ik heb 5 zaterdagmiddagen een training gevolgd bij Peter Ruiter en hoewel misschien niet alles je aan zal (en hoeft) te spreken, het heef mij al heel veel opgeleverd! Ik kan weer t.v. kijken en ondertitels lezen alleen al door af en toe de ogen wat te ontspannen en te gebruiken op manieren, die ik heb geleerd. Ook wil ik mijn ogen meer in balans hebben; ik heb al gemerkt dat ik dan veel meer diepte en heldere kleuren zie. Het meeste resultaat heb je als je elke dag oefent zodat het een vanzelfsprekende manier wordt om met je ogen om te gaan. Dat doe ik nog te weinig naar mijn zin, maar ik heb alles wel altijd onder ‘oog’bereik (trainingskaarten en zo). En op de sportschool doe ik het tijdens het andere trainen. Ik vind het sowieso een verrijking dat ik de cursus en Bates ontdekt heb.”

Geertrui en PierreGroeps foto

In onze westerse wereld zijn wij het zo gewoon dat alles voor ons gedaan wordt en dat wij de verantwoordelijkheid bij een ander leggen. m.a.w. hebben we ergens pijn gaan we naar de dokter, we krijgen een pilletje en het is opgelost,zien we slecht gaan we naar de oogarts en kopen ons een bril en na een tijdje is deze bril niet meer goed genoeg en kopen we een sterkere …

Met de cursus van Peter “Beter leren zien“ krijg je spelenderwijs allerlei mogelijkheden aangereikt om het zelf aan te leren. Het enige wat je moet doen is er dagelijks wat “tijd” insteken en het integreren in je dagelijkse leven, want kijken doe je toch de ganse dag !

De cursus is schitterend opgebouwd en meestal merk je al na een paar lessen, kleine veranderingen. Wij willen u bedanken !

Henk Kaskens

Ik ben de ogentraining bij Peter gaan volgen omdat ik steeds moeilijker kon lezen. Ik wilde niet aan een leesbril. Heel lang geleden heb ik een bril gedragen omdat mijn rechteroog erg slecht was maar op een gegeven moment heb ik die bril afgezet. Door de lessen van Peter heb ik geleerd hoe ik mij mijn rechteroog kon verbeteren. Langzaam maar zeker verbeterde mijn rechteroog. Op dit moment is mijn rechteroog niet veel slechter meer dan mijn linkeroog. Ik kan nu ook diepte zien. Een spectaculair resultaat! En inmiddels lees ik ook de krant weer zonder problemen! De lessen zijn natuurlijk geen tovermiddel: je moet zelf aan de slag en het geleerde in praktijk brengen. Maar dat is niet vervelend of tijdrovend. Kortom: de lessen bij Peter ter verbetering van je ogen zijn een echte aanrader!

Peter van Overveld, 55 jaar

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik de cursus deed. Ik doe nu bijna alles zonder leesbril. Af en toe, vooral als ik moe ben heb ik de bril soms nog nodig. Ik maak nog steeds vorderingen, maar ik moet er nu meer voor doen, meer en langer oefenen. De oefeningen vervelen nog steeds niet, je heb ook zoveel keus. Wat me opviel deze zomer is dat ik eigenlijk bijna nooit mijn zonnebril draag. Kennerlijk kunnen het mijn ogen nu beter tegen de zon. Ik ben blij dat ik door deze oefeningen en inzicht binnekort zonder bril door het leven kan en zonder bril kan blijven. Zoals je hierboven kan lezen gaat het goed met me en ik ben nog steeds blij dat ik de cursus heb gedaan.

June Willebrand

Ik heet June, ik ben 9 jaar en heb deze cursus gevolgd met mijn moeder.Ik kon het bord op school niet goed meer zien en ik wilde geen bril.Soms was het wel lang wachten.Maar je kon je ook goed ontspannen.Het was een eenvoudige uitleg van Peter.Er was altijd thee en koekjes en er stonden ook bloemen op tafel.Er waren leuke oefeningen met kaarten.Ik heb al een paar keer verbetering gezien.

Petra Maartense

Heel veel leuke oefeningen, die je zelf thuis naar believen toe kanpassen en die goede resultaten opleveren. Je wordt je door deze workshop veel meer bewust van je ogen en dat heeft effect op je totale functioneren. Heel waardevol!

Karin Hogenboom

Ik heb samen met een vriendin nu twee workshops prive gevolgd bij Peter. Ik heb vanaf de eerste workshop meteen zo min mogelijk mijn bril opgezet (Ik heb -2,75 en -3,25) en serieus de ontspanningsoefeningenen gedaan voor de ogen. Wat mijn ten eerste opviel, ik val sneller in slaap en slaap dieper nadat ik eerst heb gepalmeerd. Na anderhale week volgde de tweede workshop, bewegen. Toen ik thuis kwam, zag ik een passiebloem die mijn dochter had geplukt en was onder de indruk van de intensiteit van de kleuren, de diepte en scherpte. Later merkte ik het toen ik mijn zoontje aankleedde, ik zag hem met veel meer diepte, kleur en detail. De volgende dag heb ik de hele dag in verwondering rondgelopen hoe intens ik alles van dichtbij bekeek. Het lijkt wel een wonder. Ik zie veraf nog steeds niet scherp, maar ik zie alles wel helderder. Als ik hiervoor mijn bril af deed was alles echt mistig en voor mijn gevoel zag ik bijna niks. I vind het resultaat verbluffend na nog maar twee weken oefenen.

Half oktober ben ik begonnen met de ogentraining en inmiddels ruim drie maanden verder. Ik heb de eerste drie modules afgerond. Ik vind dat het heel goed gaat. Mijn zicht wordt steeds beter. Buiten zie ik regelmatig helemaal scherp tot aan de horizon. Dit houd ik nog niet continu vast, de ene of andere dag verschilt, maar de periodes worden wel steeds langer dat ik helemaal perfect zie. En oefeningen doen als ik loop of fiets zorgen er altijd voor dat het zicht beter wordt en dat ik af en toe helemaal helder en scherp zie. Het is een echt heel bijzondere ervaring en kan iedere brildrager aanraden ermee aan de slag te gaan. Ik vind het erg helpen om ervoor op les te gaan. Iedere keer als ik ben geweest maak ik weer een sprong vooruit.

Hoi Peter, Ik wil je hierbij even bedanken voor wat ik allemaal geleerd heb bij je. Het gaat heel goed met mijn ogen, ik zie buiten perfect, en op momenten dat het even niet zo is, weet ik meteen waar het aan licht. Spanning, stress. Dus mijn ogen houden duidelijk een spiegel voor. Binnen gaat het ook steeds beter, zeker als het licht goed is zie ik perfect, beter dan ik ooit heb gezien met bril en lenzen. Ik ben erg blij dat ik dit ontdekt heb.

Peter van Overveld

Ietwat voorzichtig ben ik aan de eerste workshop begonnen, niet goed wetend wat ik ervan kon verwachten. Als je spieren van armen en benen kan trainen, moet dat ook lukken bij de ogen, was mijn overtuiging. Na een inspirerende zaterdagmiddag was het dan zover. De uitleg was eenvoudig maar toch voldoende, met veel eenvoudige oefeningen. Nu kan ik aan de slag! Om mijn ogen op gelijk niveau te krijgen ben ik begonnen met het dragen van een ooglapje. Na een paar dagen ging ik na het dragen van het ooglapje achter de computer zitten. Ik kon alles weer lezen zonder bril. Mijn eerste reactie was "dit kan niet". Ik pakte een boek van mijn bureau, sloeg het open en ja hoor ook dit kon ik lezen. Later op de dag was het effect wel weer weg. Het begin was gemaakt. Ook de volgende dag hetzelfde effect, na het dragen van het ooglapje kon ik weer lezen zonder bril.

Patrick Scheers

Ik vond het waardevolle en leerzame cursus. De cursus is goed opgebouwd. Je wordt je bewust gemaakt van de oorzaken van de oogafwijking. Ik heb er veel van geleerd. Het leren ontspannen van de ogen heeft heel erg geholpen. Maar ... de cursus is het begin. Vervolgens zul je het geleerde moeten toepassen. En met de diverse oefeningen lukt dat.

Mariska van der willigen

Ik heb heel veel al aan de cursus gehad, ik kon 's avonds niet meer lezen zonder leesbril en kan dat nu weer wel, terwijl ik pas een paar weken aan het oefenen ben. Ik gebruik af en toe mijn rasterbril en ooglapje ongeveer 1 of 2 keer in de week. en doe nog steeds nieuwe oefeningen uit het cursusmateriaal die ik nog niet eerder had gedaan, vooral veel meditatieve oefeningen zoals de ogenademhaling. palmeren doe ik bijna elke dag, meestal paar ademhalingen en zwaaien en zonnebaden doe ik ook buiten wel eens als de zon schijnt. ik vind de cursus heel veel materiaal bieden waar je alles uit kan halen wat je nodig hebt. en ik verheug me op deel 3 en 4 die ik nog in moet halen. ben heel benieuwd. mijn volgende doel is om ook veraf beter te gaan zien.

Ferry Rijnbout, 65 jaar

De workshop heeft mij meer bewust gemaakt van het feit dat het zinvol is om meer met je ogen bezig te zijn en je ogen te trainen. Waarom wel fysiotherapie voor je rug, knieën etc en niet voor je ogen. Ik ben door de oefeningen ook meer bewust geworden van het feit dat ik een lui en scheel oog heb. Met beide ogen tegelijk kijken lukt mij niet, dus ook niet drie dimensioneel kijken. Het overgrote deel van mijn zicht gaat via mijn goede oog. Ik probeer mijn luie oog nu wat meer te stimuleren.

Door het bijwonen van de workshop heb ik een aantal yogaoefeningen voor de ogen toegevoegd aan mijn dagelijkse lichamelijke oefeningen . Zo nu en dan palmeer ik op een dag om mijn ogen meer rust te geven. De nadruk in de workshop op ontspanning van het gehele lichaam als voorwaarde voor gezonde ogen vind ik prima. Om een en ander daadwerkelijk in de praktijk te brengen is natuurlijk weer een tweede. Ik denk niet dat ik door de oefeningen mijn toekomstige staaroperatie kan ontlopen, maar ik denk wel dat ik met wat meer getrainde ogen de operatie in zal gaan en dat is ook wat waard voor het genezingsproces. Als docent vond ik je prima. De mappen met informatie bij iedere bijeenkomst zijn zeer uitvoerig met theoretische informatie én een veelheid aan oefeningen. Ook de aangeboden hulpmiddelen om oefeningen te doen zijn prima.

Barbara Queirolo

Up to now I have done no specific CHECKS, but : I am not wearing my glasses any longer. When I really need to see well and far, like watching TV, I wear the pinholes glasses, and it's fine. Elia, my son: he has stopped grinding his teeth at night, he has stopped touching his eyes when he has to concentrate (it seemed almost like a nervous tic). This is what I do with him: When he watches a film, he wears the pinholes glasses for the first half hour. In the afternoon, but not every day, we play ball games - he wears the pinhole glasses, I wear an eye-patch on my R (dominant)eye: squash against the wall, trying to hit each other with sponge balls (the "war" game), juggling exercises, etc. Every night we do eye-exercises (following the movements of a red laser light on the ceiling, chanting a song I made up, so that we do all directions) and/or palming + massaging the eye area in bed. Once a week I give him a full massage after the bath.

Annemiek

Even voorstellen mijn naam is Annemiek en ben 47 jaar. Mijn klachten waren rode, vermoeide, droge ogen en door mijn huidige bril ( L -6 cylinder -1 en R -7.75 cylinder -0.75 ) zag ik niet veel meer, ook het lezen gaf de nodige problemen. De oogarts gaf mij een nieuw recept op 26-04-2007 ( L -7.25 cylinder -/25 en R -8.75. cylinder -0.75) Mijn opticien adviseerde mij inplantlenzen, gezien mijn hoge bijziendheid. Op 5 mei 2007 ben ik naar Utrecht gegaan voor de eerste module van de workshop "Beter leren zien " en vervolgens heb ik de overige 4 gevolgd. Enerzijds had ik hoge verwachtingen, gezien de website, anderzijds had ik zoiets van baat het niet dan schaad het niet en eerst zien en dan geloven. Ik heb alle documentatie grondig bestudeerd en trouw de oefeningen gedaan, dat koste zeker in het begin de nodige inspanning. Het resultaat is dat ik mijn oogdruppels niet meer nodig heb en dat ik weer een prima zicht heb met mijn bril. Het lezen gaat nog moeizaam, maar ik blijf oefenen en verwacht dat dit ook beter zal gaan. Nu de cursus afgelopen is, zou ik het prettig vinden om met andere cursisten in contact te komen, zodat wij ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen blijven motiveren en nieuwe doelen verwezelijken. Ik ben heel erg blij dat ik deze workshop heb gevolgd en kan het iedereen aanbevelen.

Bibi van Bussel

De workshop van 5 keer heb ik in september 2007 met veel plezier gevolgd. Er werd een overvloed aan oefeningen aangeboden zodat er voor iedereen en voor elke klacht genoeg is om jaren vooruit te kunnen - als dat blijkt nodig te zijn. Waar ik nu al een sterke verbetering in bemerk, is dat het oog dat minder z'n best deed al aardig bijgetrokken is. Ook merk ik dat, als ik een tijdje tv kijk met de rasterbril, ik de rest van de uitzending best kan zien zonder bril. Verder heb ik allerlei van de gegeven oefeningen, waarvan ik voel dat ze goed voor mijn ogen zijn, ingebouwd in mijn dagelijks leven. De lessen zijn speels opgebouwd en je stimuleert elkaar om de oefeningen te doen.


Volksuniversiteit Utrecht, beter leren zien met de Dr. Bates-methode.

Citaten van de cursisten , november 2013 Volksuniversiteit Utrecht

Marijn, Een echte eye-opener dat dansen leidt tot beter zien, bovendien is de technische informative heel interesant. De linker- en rechter hersenhelft heel mooi in balans.

Loes, Je Lichaam & ogen zijn een en al bewustzijn.

Ineke, Kijken wordt steeds leuker!

Sonja, Verrassend, speels, een eye-opener!

Marcella, Ik ben blij dat ik deze lessen gedaan heb. Positief! Ik ben veel bewuster van onze perceptie ZICHT.

Hilly, Bewuster van mijn ogen en het werk dat ze doen kan er nu beter voor zorgen.

Sylvia, Mijn ogen zijn voorgoed geopend!

Rian, Een echte eye-opener! Freedom, Relaxation en Enjoyment.

Gerrie, Met beide ogen stevig op de grond staan.

Sylia, Verhelderende cursus, letterlijk en figuurlijk.

Annemiek, Bartimeus kan hier nog wat van leren.

Marion Eggen

Met veel plezier heb ik Peter's cursus aan de volksuniversiteit utrecht gevolgd. Het was vooral veel dóén; daar houd ik van. Ik ben meteen thuis gaan oefenen, en met resultaat! Al na een week had ik bij daglicht mijn leesbril niet meer nodig. Inmiddels zie ik de letters 's avonds ook weer scherp, mits ik genoeg licht aandoe. Het buiten oefenen doe ik als ik 's morgens vroeg mijn rondje door het park loop. De tweede week, toen ik ging kijken "hoe alles bewoog", moest ik erg lachen. En toen ik een keer, al oefenend, opkeek naar een boom, was die zó mooi.... Ik ervaar de oefeningen als een bewustzijnstraining. Boeiend en met prettig resultaat. Een aanrader!

Sjoerdtje Scherrenberg

Met veel plezier heb ik de cursus “Zonder leesbril leren zien” via de Volksuniversiteit Utrecht gevolgd. Ik weet nu redelijk goed hoe mijn ogen fuctioneren en hoe ik dat kan verbeteren, zodat ik niet meer naar een leesbril hoef te grijpen. Ik heb een kleine verbetering ervaren, buitenshuis in de zon heb ik 45 minuten lang een boek kunnen lezen zonder bril. Daarna was het voorbij. Sindsdien is alles weer als vanouds en ik moet toegeven dat ik even niet meer de puf heb om de oefeningen die jij ons leerde weer op te pakken. Komende zomer zal ik zeker het cursusboek opnieuw doornemen en de oefeningen proberen op te pakken. Ik ben er zeker van dat het uiteindelijk mogelijk is om niet meer een bril nodig te hebben. Op dit moment grijp ik steeds wel naar mijn bril en als ik er over nadenk, dan vind ik dat ook niet meer zo storend als voorheen. Dat is ook een oplossing van het probleem, hoewel het zo niet mijn bedoeling was. Aan jou heeft het niet gelegen dat het nog even niet lukt, jij was steeds erg enthousiast en je had je oefenspulletjes prima verzorgd in orde. Alles zag er keurig netjes uit. Bedankt hiervoor.


Meer ervaringen van cursisten met beter leren zien zullen nog volgen.