logo Eye-Tools

 

Cataract

Wat is Cataract

Staar of cataract zijn troebelingen in de lens, die de helderheid verminderen en daardoor het gezichtsvermogen ongunstig beïnvloeden. In de volksmond wordt vaak grijze of grauw staar gezegd om staar van de lens aan te duiden. Groene staar is een andere benaming voor glaucoom.

Minder zien

Staar leidt geleidelijk tot wazig en uiteindelijk tot slecht zien. Bij beginnende lenstroebelingen zijn er veelal weining of geen klachten over slecht zien. Meestal wordt bij lezen of televisie kijken het eerste bemerkt dat het wat moeilijker gaat. Men heeft de indruk minder goed of minder scherp te kunnen zien. Ook kunnen kleuren anders worden waargenomen, valer, geliger en minder blauw.

Blindheid door staar

Grijze staar is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid op de wereld. Er zijn dertig tot vijftig miljoen mensen blind, waarvan bijna de helft door staar.

Oorzaak staarBoom in zijn kracht

Door normale lichaamsprocessen ontstaan vrije radicalen. Dit zijn kleine, destructieve deeltjes die onder andere verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces van de mens. De oogaandoening grijze staar (catacract) wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Volgens onderzoek lijdt 18 % van de mensen tussen 65 en 75 jaar en 46 % van de mensen tussen 75 en 85 jaar aan grijze staar.

Diabetes

Een verstoorde suikerstofwisseling leidt tot een groter risico op oogproblemen. Vaak is er sprake van een verhoogde oogdruk en schade aan de lens. Diabetespatiënten, zeker die met overgewicht, lopen zes maal meer risico om staar te krijgen.

Behandeling van staar

Staar verdwijnt niet vanzelf. Met een operatie is staar weg te krijgen. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens uit het oog verwijderd en vervangen door een kunstlens.


Cataract alternatieve geneeswijze

De cursus "Beter leren zien" is voor ondersteuning bij herstel of voorkomen van cataract.

Geef aandacht aan je eigen ogen in de helende ogencursus_en wandelvakantie in Oostenrijk.The Cataract Cure, The lens becomes clearer and vision improves.The Cataract Cure

The Russian Eye-Drop Breakthrough: The story of N-Acetylcarnosine, Marios Kyriazis, M.D.

 

 


Navigatie met mobiele internet naar achtergelegen pagina's

Oogziekten wat kun je zelf doen

Droge ogen

Glaucoom

Amblyopie of Luioog

Scheelzien

Gezondheidstips