Artillerie-ongelukken in september 1944

Eygelshoven werd op 25 September 1944 bevrijd door mannen van de 30e Divisie, de Old Hickory; om precies te zijn door de mannen de G Company van het 119e Infanterie Regiment.
Vanaf 26 september 1944 verbleven ze in Eygelshoven. Lees meer.
Er zijn meer verhalen over die tijd te vertellen. En als voormalige artillerist hield ik bij deze twee verhalen mijn adem in.

Twee doden door gebarsten loop in Swier
op 27 september 1944

Tijdens mijn ‘Banneux-trainingswandeling’ van Beek naar Kerkrade op 28-11-2018 zag ik een gedenkteken in Swier aan de huismuur van nr. 72 in Nuth-Wijnandsrade.

Het herinnert aan en eert twee Amerikaanse kanonniers - Ralph Weir en Joseph Graczykowsky - die stierven toen een granaat explodeerde in de loop van hun langeafstandskanon M-155 / Long Tom dat was geplaatst nabij Swier op die 27e september 1944.

Ze behoorden tot de C-batterij van de 979e Field Artillery Bataljon (979 FA BN).

De plaquette bevindt zich op de muur van de boerderij van de familie Lardinois (Swier 72); hun boerderij was in september 1944 een commandopost.

De plaquette werd onthuld in september 2006 in aanwezigheid van de broers Albert en Martien Driessen, die toen getuige waren van het tragische ongeluk.
Beide kanonniers liggen begraven in Henri-Chapelle (B).

Lees meer over Joseph Graczykowsky en Ralph Weir.
In de ‘Bulletins Wijnandsrade’ nrs 38 (pag 24) en 48 (pag 9) leest u meer over dit artillerie-ongeluk.

Een soortgelijk ongeval in de Hopel
op 26 september 1944

Bij mijn onderzoek bij deze 2 mannen bleek dat een soortgelijk ongeluk ook al één dag eerder plaatsvond bij de mijnkolonie ‘de Hopel’, dat is vlakbij mijn geboorteplaats Eygelshoven (gem. Kerkrade).

Op 26 september 1944 barstte daar de loop van een 155 mm kanon van de B-batterij van de 963e FA BN.
Een kanonnier Pfc Archie J. Hawkins stierf onmiddellijk, terwijl Pfc Joe C. Grooms de dag erna stierf.

De database van de Fields of Honor zeg hierover: "In de buurt van kasteel Strijthagen, Landgraaf, Nederland" en "Tijdens het afvuren van een missie op batterij B leed het bataljon zijn eerste ernstige ongeval met de kanonnen. De medisch officier haastte zich naar de positie om te ontdekken dat het uiteinde van de loop van kanon nr 4 was gebarsten, waarbij Pfc Archie J Hawkins Jr onmiddellijk werd gedood en Pfc Joe C Grooms zwaar werd verwond.”
Pfc Hawkins is nu begraven op Henri-Chapelle (B). Pfc Joe C Grooms in Weakley County, Tennessee (USA).

Meer (in het Engels) lees je hier in de bataljonsgeschiedenis van het 963e Bat. Veldartillerie in Hoofdstuk IV. Daarin staat dat de commandopost in het kasteel was en de artillerie-stukken daar vlakbij stonden, terwijl hun observatiepost boven op de steenberg lag.
Was dat die van de Staatsmijn Wilhelmina of die van de Laura?

Dat van het kasteel Strijthagen vond ik op de site 'Fields of Honor' toen ik de begraafplaats van Archie Hawkins opzocht, en op pag 31 van het bataljons geschiedenisboek stond ook dit te lezen:... dat hun HQ in oud kasteel met dikke muren was gevestigd.
Iets hoger op dezelfde pagina (31) in het boek werd de vijver (pond) genoemd en de schuttersputjes aan de beschutte (lee side) kant van een steile helling (het bos vanaf vanaf de Strijthagerbeek of de kasteelvijver?).

Arno Lasoe - WWII-onderzoeker uit Heerlen - meldde me eind november 2019 dat dit artillerie was die ’los’ van de Old Hickory opereerde. En dat slechte ontstekers mogelijk de veroorzakers van de exploderende lopen waren.


Terug naar de start