Faces of Margraten

Toen ik de vermissing van Donald Paul Breeden onderzocht, kwam ook ‘Faces of Margraten’ voorbij. De actie om van elke op Margraten begraven of op de Walls of the Missing genoemde soldaat een foto te vinden.

Dat was mijn eerste ‘fotojacht’.


De foto van Donald Paul Breeden was mijn eerste bijdrage.

Mrs Jean Venturino - Kootenai County GS Researcher - en Mrs Sue Moyer - secretaris van de de Second Schweinfurt Memorial Association - hielpen me daarbij in de VS.


Daarna volgden de foto’s van

William James Martin, met hulp van Matt Jaeger van de ‘Local and Family History Department’ van de McCracken County Public, en die van

Leonard Roy Henlin, die ik bijna tegelijkertijd kreeg van zijn nichtje Deborah Henlin en zijn schoonzus Mrs Shirley Henlin. Beide wonen in Rhode Island.
Daarmee waren de foto’s van de bemanningsleden van de B-17 #42-3436 die op Margraten begraven zijn, compleet.


Van het een kwam het ander.

Dhr Jo Engels heeft de ‘A-9’ vliegeniersmuts van Roy Henlin; een vriend van zijn vader pikte die in oktober 1943 mee. Jo vroeg me te helpen om een foto van ‘zijn soldaat op Margraten’ te vinden; die van paratrooper
Ralph J Dominic. Ook dat lukte. Mrs Connie Mateer bracht in 2018 zijn foto naar Margraten. Zij is researcher in de Kittanning Public Library.
2019

En toen kwam in 2019 de ‘7.500 foto’s actie’ in 2019; 7.500 foto’s om 75 jaar bevrijding luister bij te zetten. Een oproep aan al mijn contacten in de VS leverde meteen twee foto’s op.

Die van Lawrence H. Younkin en van Wilfred L. Starr. Mrs Shelly Garvey uit Kootenai stuurde ze me toe met de vraag of we nog meer foto’s zochten. Ik heb haar toen de Google-kaart met toegestuurd. Wordt beslist vervolgd...


From Mr Bruce Harper from Georgia I got the photo of Johnnie W Shinholster. Mr Harper knows the family Shinholster via their restaurant. Mr Harper before worked at JFC in Brunssum - The Netherlands and told me the story of the propeller bushing of B-17 # 42-3436.Bevrijders van Eygelshoven

In het verhaal over de bevrijding van Eygelshoven kwam ik twee namen tegen van soldaten die ons in september 1944 bevrijdden en later dat jaar in Duitsland stierven: Frank O’Leary en David Hedland. Zij liggen beiden op Margraten begraven en waren nog zonder ‘gezicht’.

Daar ben ik zelf achteraan gegaan en de foto van Frank O’Leary (links) kreeg ik van Lanham Bundy uit de North Providence City Library. En eind november 2019 kreeg ik van zijn zoon Robert de foto van David Arnold Hedland (rechts) uit Noord Dakota.

Deze foto van Bertram Olson - ook uit uit Noord Dakota - kreeg ik van zijn dochter.
Zij werd 2 dagen na zijn dood geboren.
Noord-Dakota

Actueel ben ik bezig om de laatste foto genoemd in Noord Dakota te vinden.


Bom-inslag op de Julia

Op de Eygelshovense kolenmijn Julia stierven op 1-12-1944 door de inslag van een enkele Duitse vliegtuigbom 17 Amerikanen en een Nederlandse mijnwerker. Zij stonden in de rij voor het middageten. 11 sterven er op slag, de anderen in de loop van die fatale dag en in de twee dag er na. De laatste sterft in januari 1945 in Engeland. Er is sprake van meer dan 60 gewonden.

Van een van deze Amerikaanse jonge mannen - Floyd T. Johnson -  ben ik nog op zoek naar de foto. Die van James N. Wilbanks  en Charles J Pepper - zijn al gevonden.


Charles Silas Pepper Jr - foto gekregen van Mrs Teresa Hirsch. Hij werd geboren op 30 januari 1923 in Kampsville, Calhoun County, Illinois.James N. Wilbanks sloot met succes de Walnut High School af voor hij op 6 februari 1943 in dienst ging. In december 1943 kwam hij aan in Engeland en streed daarna mee in Frankrijk, België en Nederland.
Gezichten van Margraten / Faces of Margraten 2020
In this book published in April 2020 Sgt Roy Henlin’s story was told.

2021 - Mr Gracia en Mr Ducote

De zoektocht naar een foto van Neil McIntyre leverde vanuit zijn geboorteplaats Williston-ND een spontane inzending van een foto op.

Mw Montana Ackman van de bibliotheek stuurde me een foto van de 634 TDB C-Comp. op. Op die foto werden in Margraten twee 'faces' gevonden. Die van Mr Gracia en Mr Ducote.


Zelf meedoen?

Doe ook mee! Het is leuk speurwerk dat je veel contacten oplevert. Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen op mijn navragen in de USA en iedere speurtocht naar een foto is een mooie weg; zeker als er een ‘gezicht’ tevoorschijn komt.


Lees meer over deze actie.

Bekijk de zoek-kaart.


Alleen kijken naar de foto’s?

De eerstvolgende editie van ‘Faces of Margaten’ is van 2-6 mei 2020.

Maar je loopt er beslist trots(er) bij als je weet dat jij daaraan hebt bijgedragen.The tumult and the shouting dies;

The Captains and the Kings depart:

Still stands Thine ancient sacrifice,

An humble and a contrite heart.

Lord God of Hosts, be with us yet,

Lest we forget—lest we forget!

R. KiplingTerug naar de start    

‍                                        
‍ 

‍ 

‍ 

‍ 

‍