Wie zijn wij ?

In de zomer van 1969 kreeg ik mijn eerste Duitse Herdershond, en was op slag "verkocht" aan deze geweldige kameraad. Ik wilde er echter meer mee doen dan alleen maar wandelen en uitlaten, en kwam zodoende terecht bij de VDH, de vereniging van Duitse Herdershonden. Een landelijk opererende organisatie, met z.g. kringgroepen in vele plaatsen. Daar leerde ik met mijn pup vanaf zo'n week of tien de beginselen van de opvoeding en training van de hond. Onder leiding van prima instructeurs volgde ik daarna al spoedig de appeloefeningen, gevolgd door het totale africhtingpakket.

Daar trainden we dan twee avonden in de week en de zondagmorgen, waardoor je niet alleen een prima band met de hond kreeg, maar de hond in al zijn facetten veel meer ging waarderen, en belangrijker, respecteren. Al vrij snel werd ik, mede door mijn enthousiasme, gevraagd een opleiding te volgen als instructeur, waar ik uiteraard graag gehoor aangaf. Tijdens deze opleiding, o.a. bij diverse kringgroepen door het gehele land, werd mijn gedrevenheid alleen maar groter, m.n. daar ik ook steeds meer met andere hondenrassen in aanraking kwam. Ondertussen had ik in de jaren die verstreken al meerdere Duitse Herdershonden getraind, en deed daarnaast volop mee aan nationale en internationale wedstrijden, zoals in Duitsland, het mekka van de Duitse Herder, in Belgi, Luxemburg en zelfs in Itali heb ik nog wedstrijden gelopen. Doorgaans met mr dan prima resultaten.

Ondertussen wilde ik mijn grenzen verleggen, mede omdat er tijdens de trainingsdagen meer publiek kwam kijken, die ook m.n. de gehoorzaamheidsoefeningen wilde volgen.

Aangezien deze trainingen bij de VDH alleen door Duitse Herdershonden gevolgd mochten worden, kwam ik al gauw op het idee een hondenschool te beginnen, alwaar ik mijn ervaring met andere mensen kon delen die hun hond, ongeacht grootte, leeftijd of ras, hetzelfde gedrag en gehoorzaamheid wilde leren zoals wij daar beoefenden.

En nu, na al vele jaren de Alkmaarse Hondenschool te leiden, kan ik zeggen dat dit een groot succes is geworden. De tevreden mensen die wij in de loop der jaren hebben mogen verwelkomen zijn daarvan een heerlijk bewijs, m.n omdat er al diverse mensen met hun tweede of zelfs derde hond bij ons zijn terug gekomen voor herhalingsoefeningen. Vele soorten honden, in alle maten en leeftijden, hebben samen met hun baasjes al ondervonden dat de Alkmaarse Hondenschool uniek is in z'n soort.

 

In tegenstelling tot de meeste hondenscholen, verdeeld over het gehele land, gaan wij juist uit van een goede combinatie hond-baas. Dat is de basis waar, volgens onze mening, aan gewerkt moet worden. Doelgerichte trainingen zijn daar het gevolg van.

De combinatie baas/hond moet in prima evenwicht zijn, pas dan kan over een totaal gehoorzame hond gesproken gaan worden. Onze methoden zijn juist hierop gebaseerd. Geen theorielessen in een lokaaltje waar de aandacht door de spelende honden wordt afgeleid, maar daadwerkelijk met de riem in de hand de hond leren kennen. Want dat is de praktijk, elke hond is anders, elke hond is een eigen individu. Wanneer men een nestje met b.v. vijf puppy's na een aantal weken bij vijf verschillende gezinnen/baasjes plaatst, krijgt men na verloop gegarandeerd vijf verschillende karaktertjes. Dan kan er in alle theorieboekjes over b.v. de Labrador wel staan dat je de pup zus of zo moet opvoeden, maar uit onze meer dan dertig jarige ervaring, hebben we inmiddels gemerkt dat een pup zich aanpast aan de baas, bazin of gezin waar de pup is komen wonen. Deze vormen door hun soort van opvoeding het toekomstig karakter van de hond.

Dus aan de basis van een goede cursus is het evenwicht en wederzijds respect tussen de baas/hond combinatie zr belangrijk.

Dat is dan ook de reden, dat wij vinden dat men zijn of haar hond het beste leert kennen "met de riem in de hand".  Dat is dan ook datgene wat wij doen op onze trainingsdagen, de eigen hond leren kennen, en ontdekken, met alle gewoontes van de hond.

 

 Diploma's zijn leuk om te krijgen, maar als men vooruit al weet dat men na b.v. 10 weken een diploma krijgt, zoals vaak vermeld wordt bij collega-hondenscholen, heeft zoiets weinig waarde als de hond daar nog niet aan toe is.

Bij de Alkmaarse Hondenschool geven we geen diploma's, daar staat het doelgerichte resultaat voorop. Al tijdens de puppycursus wordt er gekeken of men naar een iets hogere groep kan. Zo snel mogelijk met "losse" oefeningen beginnen is hierbij ons motto, want dt zijn de praktijk gerichte oefeningen. Komen na commando, zitten of liggen blijven, ook terwijl de baas weg loopt, of rustig blijven in de buurt van andere honden, is datgene waar wij al na enkele weken resultaat mee boeken. Een aai of een goed woordje is hiervoor de perfecte beloning, daar doet de hond alles voor. Wij zijn beslist geen voorstander om met zakken hondenkoekjes te lopen, en de hond voor het minst geringste wr een koekje te geven. Een aai of compliment heeft zeker een beter resultaat, en is ook beslist beter voor de hond.

 

Daarnaast doen wij aan z.g. sociale behendigheid. De hond moet niet bang zijn als hij of zij plotseling over een krakende plank moet lopen, door een buis moet hollen, of b.v. hevig schrikt van een openspringende paraplu. Dit zijn elementen die de hond in het dagelijks leven kan tegenkomen. Ook daar worden ze bij ons mee geconfronteerd.

 

U ziet, de Alkmaarse Hondenschool is een hondenschool met een missie, een doel!!

Onze doelstelling is dan ook de hond zo dicht mogelijk bij de baas/bazin te brengen, of beter gezegd, de baas/bazin zo dicht mogelijk bij de hond, maar wel op een manier waarin de hond zijn of haar waarde behoud, en er constant plezier aan beleefd.

 Want wat wij beslist niet willen, is een hond "vermenselijken", zoals wij dat noemen. Het is zeer belangrijk de hond wel als HOND te blijven zien, pas dan ga je je vriend of vriendin meer waarderen en respecteren. En dan blijft het ook je trouwe kameraad, want dat is toch wat wij allemaal willen?